У центрі Руана встановлений радар і знак, що закликає пішоходів озирнутися навколо себе й оцінити історичну спадщину міста, а не пробігати повз всі міські визначні пам\'ятки.

Автором цієї ідеї став 40-річний нормандський художник Бенуа Тіоллан. Прилад був встановлений за два кроки від будівлі суду й собору. Для реалістичності він був забезпечений автоматичним спалахом і офіційними дорожніми знаками. За задумом автора, Радар повинен "зловити пішохода, поспілкуватися з ним про історичну спадщину міста, змусити замислитись над сенсом знаку й заборони".

"Є ті, хто не вникає в зміст мого винаходу. Деякі люди не розуміють мого твору і протестують, інші сміються і пробігають повз радар, аби побачити, як він спрацює", - коментує свій експонат сам художник.

Художник у точності скопіював дорожні знаки для автомобілістів: круглий знак, облямований червоним кольором, обмежує швидкість, прямокутний - попереджає про автоматичний контроль пішохідного руху.

Дисплей радара запрошує перехожих відкрити для себе дві дерев\'яні статуетки у вітрині старої лавочки, що зображують двох братів-музикантів Юстаса і Фредеріка Бера, що народилися на початку XIX століття. Музиканти подарували світу пісню "Моя Нормандія", яка згодом стала гімном Джерсі, найпівденнішого острова групи Нормандських островів.

"Це оригінально і привертає увагу. Скільки я тут працюю, жодного разу не помічав ці маленькі скульптури", - прокоментував ідею автора 53-річний робітник кварталу.

Дозвіл на проведення експерименту, названого "зона 3", художник отримала в рамках щорічного фестивалю сучасного мистецтва "Rouen impressionnée", що проходить у місті. Фестиваль закінчиться в цю неділю, проте інсталяцію ще можна буде побачити влітку 2012 року, коли в Руані пройде ще один "тур" фестивалю, повідомляє RTL.


Переглядів: 2121
Поширень: 0