Норвезький терорист Андерс Брейвік, жертвами якого стали 77 людей, не може постати перед судом за станом здоров\'я. Психіатрична експертиза визнала його неосудним.

Офіційна доповідь лікарів очікується найближчим часом, однак витоки з неї вже потрапили до норвезьких ЗМІ.

Висновок про стан Брейвіка складали два психіатри – Тургейр Хасбі і Сінне Серхейм. Вони провели 12 зустрічей з обвинуваченим, і проаналізували більше 130 годин допиту.

Суд над Брейвіком призначений на 16 квітня 2012 року.

За висновком медиків, Брейвік може уникнути в\'язниці і буде змушений проходити лікування в психіатричній лікарні. Якщо в момент злочину людина була в ненормальному психічному стані, вона не може бути покарана згідно з кримінальним кодексом.

32-річний Брейвік перебуває під арештом з 22 липня, коли він здійснив теракт в Осло та влаштував стрілянину на острові Утойя.

Тоді 8 людей загинули в результаті вибуху замінованого автомобіля в Осло і ще 69 (більшість з яких - підлітки) стали жертвами Брейвіка на острові Утойя, де він холоднокровно розстріляв учасників та гостей молодіжного табору правлячої Норвезької робочої партії.

Нещодавно на суді Брейвік зізнався в інкримінованих йому вбивствах, але відмовився визнавати кримінальну відповідальність за них: за його словами, влаштована ним бійня була необхідна для того, щоб "врятувати Норвегію і Європу від мусульман і мультикультуралізму".


Переглядів: 2362
Поширень: 0