Законопроектом пропонується скасувати мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення з 1 січня 2013 року.

Згідно з проектом, покупцями землі можуть бути тільки громадяни України і держава. У законопроекті передбачено, що одна особа може придбати не більше 100 га землі. Також передбачається створення Державного земельного банку.

Законопроектом пропонується обмежити оренду земель на території одного району і однієї області. Фізична або юридична особа зможе орендувати в районі не більше 6 тис. гектарів землі і в області — не більше 5% земель сільгосппризначення.

Виступаючи з парламентської трибуни, депутат від НУНС Анатолій Гриценко заявив, що опозиція голосувати за документ не буде. За його словами, цей закон не створить ніякого «ринку», а всю землю скуплять кілька всім відомих сімей. «Це єдиний стратегічний ресурс, який залишився в України», — сказав депутат, підкресливши, що в сьогоднішній економічній ситуації у світі, коли знецінюються всі валюти, продавати землю не можна ні в якому разі.

При цьому він зазначив, що закон створює лазівки для купівлі українських земель іноземцями. «Це афера тисячоліття», — сказав А.Гриценко.

Нагадаємо, що регіонали розраховують прийняти цей закон в цілому до кінця поточної сесії парламенту, тобто до середини січня 2012 року.


Переглядів: 1978
Поширень: 0