Як повідомили Корреспондент.biz, Міністерство інфраструктури вводить нову класифікацію наказом від 01.12.2011 № 586. Документ уже зареєстрований Міністерством юстиції України і набере чинності у день офіційної публікації.

Відповідно до класифікації, пасажирські поїзди будуть розділені на такі категорії:

Інтерсіті+ (ІС +) — це денний швидкісний поїзд, що курсує в прямому сполученні. Вимоги: маршрутна швидкість 90 км/ год і більше при допустимій швидкості до 200 км/ год, вагони з місцями для сидіння 1-го і 2-го класу.

Інтерсіті (ІС) — денний швидкісний поїзд, що курсує в прямому сполученні. Вимоги: маршрутна швидкість 80 км/ год і більше при допустимій швидкості до 160 км/ год, вагони з місцями для сидіння 1-го і 2-го класу з можливим включенням вагонів 3-го класу.

Приміський поїзд (П) — поїзд, сформований з вагонів, призначених для перевезення пасажирів і ручної поклажі (багажу) у приміському сполученні.

Міський поїзд (М) — поїзд, сформований з вагонів, призначених для перевезення пасажирів і ручної поклажі (багажу) у міському сполученні з певною кількістю місць для сидіння.

Регіональний експрес (РЕ) — денний швидкісний поїзд, що курсує в прямому та місцевому сполученні. Вимоги: маршрутна швидкість 70 км/ год і більше при допустимій швидкості до 140 км/ год, вагони з місцями для сидіння 2-го і 3-го класу з можливим включенням вагонів 1-го класу.

Регіональний поїзд (P) — денний прискорений поїзд, який курсує в прямому та місцевому сполученні. Вимоги: маршрутна швидкість 50 км/ год і більше при допустимій швидкості до 140 км/ год, вагони з місцями для сидіння 2-го і 3-го класу.

Нічний експрес (НЕ) — нічний швидкісний потяг, що курсує в прямому та місцевому сполученні. Вимоги: маршрутна швидкість 70 км/ год і більше при допустимій швидкості до 200 км/ год, вагони РІЦ, СВ і купейні.

Нічний швидкий (НШ) — нічний швидкий поїзд, що курсує в прямому та місцевому сполученні. Вимоги: маршрутна швидкість 50 км/ год і більше при допустимій швидкості до 140 км/ год, вагони СВ, купейні та плацкартні.

Нічний пасажирський (НП) — нічний поїзд, що курсує в прямому та місцевому сполученні. Вимоги: маршрутна швидкість до 50 км/ год при допустимій швидкості до 140 км/ год, вагони купейні та плацкартні з можливим включенням вагонів СВ.

Мінінфраструктури зазначає, що кожен тип поїзда матиме індивідуальну емблему та однотипне оформлення складу. На вагони, які включені до складу поїзда, в певних місцях будуть нанесені піктограми для ідентифікації пасажирами типу поїзда, категорії вагона та послуг. Піктограмами, серед іншого, позначать: місця для сидіння і клас вагона; спальні місця і категорію вагона; місця для пасажирів з дітьми; заборону куріння; вагон-ресторан; вагон-бар; кондиціювання повітря; вагон з місцями для перевезення велосипедів; вагон з купе для перевезення пасажирів-інвалідів; вагон з наданням послуг WiFi.

Крім того, у змінах до правил прописані обов\'язки провідників/ стюардів швидкісних пасажирських поїздів.

Нагадаємо, у вересні Укрзалізниця розробила нову систему класифікації пасажирських поїздів, в якій запропонувала розділити поїзди на два класи — денні і нічні, які, в свою чергу, включають в себе кілька різних типів.


Переглядів: 2658
Поширень: 0