Президент Віктор Янукович запропонував низку нововведень у проекті нового Кримінально-процесуального кодексу, який уже передав до Верховної ради.

У ньому суттєво розширено права людей, які перебувають під слідством.

Правозахисника Богдана Хмельницького підозрювали у заволодінні чужим авто. Він просидів у СІЗО кілька років, хоча вину його не довели й досі. Суди тривають.

У новому кодексі, який Віктор Янукович направив до парламенту, правоохоронців змушують швидше розслідувати справи. На нетяжкі злочини дали півроку, на тяжкі - рік. Більше зволікати не можна. Повертати на дорозслідування - теж. Ось тільки невідомо, скільки може просидіти підсудний уже на судовому слідстві.

Втім, у кодексі передбачений новий вид запобіжного заходу замість ув\'язнення. "Ми вперше вводимо домашній арешт як запобіжний захід. Для цього будуть застосовані електронні засоби моніторингу особи", - розповів радник президента Андрій Портнов.

Електронний браслет уже давно використовують на Заході. Скажімо, його вдягали на екс-прем\'єра Павла Лазаренка під час судового процесу над ним у США. Передавач передає на радіозв\'язок чи на супутник місце перебування підозрюваного.

"Цей браслет є нічим іншим, ніж підтвердженням, що особа є в тому приміщенні, де їй приписано знаходитись", - зазначає юрист Євген Огарков. Якщо новий Кримінально-процесуальний кодекс ухвалять, то звинувачені сидітимуть на судах не за ґратами, а за склом. А ще для тяжких злочинів, що передбачають довічне ув\'язнення, запровадять суд присяжних. Крім того, за нетяжкі правопорушення міліції заборонять вести таємні оперативно-розшукові заходи, як-от прослуховування. Кодекс вступить у силу за півроку після голосування у Верховній раді.


Переглядів: 2645
Поширень: 0