За прикладом низки інших країн в Україні вирішили заборонити одноразові целофанові пакети. У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розробили законопроект, яким передбачається заборонити виробництво, імпорт і поширення пакетів, об\'ємом менше 20 літрів і товщиною - менше 0,025 мм.

Винних каратимуть штрафом до 1700 грн, пише "Сегодня". Проект зараз проходить громадське обговорення, потім його направлять до Верховної ради, де, як сподіваються у міністерстві, закон ухвалять, а в 2013 році він запрацює.

Як пояснив начальник благоустрою територій та комунального обслуговування міністерства Олександр Ігнатенко, головне завдання закону - мінімізувати відходи.

"Кульки розносить вітром, вони забивають водостічні стоки і русла річок, що призводить до повеней. Також при розкладанні пакетів виділяються токсини і канцерогени. Вони потрапляють у воду, а потім в організм людини і викликають різні хвороби. Від кульків вже відмовилися у Франції, Італії, Іспанії, Японії та інших країнах", - розповів чиновник.

На його думку, без маленьких пакетиків можна обійтися. "Середній термін "життя" такого пакета близько 20 хвилин, а розкладаються - 200 років. Зазвичай покупці в магазинах сортують по кульках продукти, а вдома все викладають в холодильник і шафки, а пакети - в урну. Я сам намагався жити без маленьких кульків, продукти одразу клав у великий. Це зручно і екологію не забруднює", - зазначив Ігнатенко.

Думки екологів розділилися - одні повністю підтримують подібну практику, інші вважають, що закон принесе тільки шкоду. "Ми на правильному шляху! Наступною має стати заборона великих пакетів і пластикового посуду", - заявив голова екологічної асоціації "Зелений світ" Юрій Самойленко.

А ось еколог Володимир Мальцев вважає, що закон не продуманий. "Альтернатива поліетиленовим пакетам - паперові. Це означає, що будуть вирубувати ліси. Як відомо, виробництво паперу дуже "брудне". Потрібно налагодити сортування сміття та розробити систему переробки таких пакетів", - пояснив він свою думку.


Переглядів: 2234
Поширень: 0