13 березня після 6 місяців розгляду Верховна Рада прийняла внесений Урядом Закон “Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112”.

Згідно з цим документом, Міністерство надзвичайних ситуацій визначається головним органом, який забезпечує створення й підтримує в робочому стані Систему 112.

Закон дозволить чітко розмежувати права та обов’язки всіх суб’єктів Системи 112 (Кабінету Міністрів, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування тощо).

У зв’язку з цим, МНС отримає право створювати відповідні підрозділи Системи 112 в регіонах України та забезпечувати їхнє функціонування (фінансування, технічне забезпечення, навчання персоналу тощо). Також МНС надаватиме обов’язкові для виконання доручення підрозділам екстреної допомоги (МВС, МОЗ тощо) для відповідного реагування на повідомлення громадян про необхідність надання екстреної допомоги. МНС також здійснюватиме контроль за своєчасністю реагування на такі повідомлення.

Для реалізації зазначених заходів будуть створені відповідні Центри 112 у Криму, областях, Києві та Севастополі, які з залученням оперативно-диспетчерських служб МНС, МВС, МОЗ, відповідних органів місцевого самоврядування та підрозділів екстреної допомоги зможуть швидко та ефективно надавати відповідну допомогу населенню.

Крім того, на законодавчому рівні буде встановлено єдиний телефонний номер «112» для прийому повідомлень про необхідність надання екстреної допомоги.

Оператори телекомунікації будуть зобов’язані здійснювати маршрутизацію екстрених викликів до відповідного Центру з прийняття повідомлень Системи 112 і надавати необхідну інформацію про абонента із своїх баз даних та його місцезнаходження на момент з‘єднання.

Також Законом буде зафіксовано, що дзвінки на номер 112 здійснюються безоплатно.

МНС планує ввести в експлуатацію Центри 112 у Донецьку, Києві, Львові, Харкові до початку проведення чемпіонату Європи з футболу. До кінця 2013 року такі центри будуть створені на всій території України.

Нині закон переданий на підпис Президенту України. Документ набуде чинності з моменту опублікування.

 


Переглядів: 2644
Поширень: 0