Торговельне представництво США в своєму щорічному спеціальному звіті поставило Україну на перше місце в списку країн, що не забезпечують ефективну правову охорону інтелектуальної власності.

Як сказано в доповіді (файл прикріплений до новини), незважаючи на вжиті Україною зобов\'язання щодо боротьби з поширенням неліцензійного програмного забезпечення та онлайн-піратства, а також щодо контролю за виплатою авторських гонорарів, ситуація продовжує погіршуватися за всіма напрямками.

Серед країн, що потрапили в категорію потенційно небезпечних для правовласників, - Алжир, Аргентина, Венесуела, Індонезія, Індія, Китай, Пакистан, Росія, Таїланд і Чилі.

Україна - перша серед порушників

За словами авторів доповіді, Україна очолила список слушно і йшла до цього не один рік.

Так, за даними Торгового представництва США, за обсягом неліцензійного комп\'ютерного забезпечення Україна перевершує мало не всі країни, що входять до списку, а поганий приклад громадянам подає влада.

"Уряд України визнає, що значна частина програмного забезпечення, яке використовує сам уряд, є неліцензійним", - йдеться у звіті.

Звіт відзначає, що уряд заклав до бюджету на 2013 рік 100 млн гривень (12,3 млн доларів) на легалізацію програмного забезпечення в державних установах, і зауважує: "Однак ці кошти досі не витрачені і незрозуміло, на що їх збираються витратити".

Як стверджують укладачі доповіді, зараз в Україні немає жодних уповноважених організацій, що обслуговують виробників або захищають права виконавців. "Чинна в Україні система збору громадських внесків узаконює незаконне привласнення авторських відрахувань", - підсумовують вони.

Крім того, на думку авторів, Україна стала райською гаванню для інтернет-піратів: "Наприклад, сайт ExtraTorrent.com, який базується в Україні, претендує на звання найбільшої BitTorrent системи у світі. В Індії цей сайт є 76-м за відвідуваністю, в шести інших країнах, у тому числі в Британії та Австралії, він входить до числа 200 найбільш популярних сайтів".

Упродовж місяця з дня публікації звіту Торговельне представництво США має ухвалити рішення про початок розслідування ситуації в Україні - відповідно до статті 301 американського Закону про торгівлю від 1974 року.


Переглядів: 2429
Поширень: 0