Президент підписав закон про запровадження додаткового митного збору в 13% на низку закордонних товарів. Точно зростуть у ціні імпортне м‘ясо, риба, ікра, міцний алкоголь, одяг, взуття, білизна, побутова техніка, автомобілі, прилади опалювання. Як повідомили "Фактам" продавці вищезгаданих груп, реально товари здорожчають відсотків на 30, оскільки ПДВ вираховуватиметься вже від нової розцінки, плюс роздрібна накрутка, тому хто ще тільки думає над новим придбанням, варто активізуватися.

Імпорт обмежують. На всі товари, окрім критичних, запроваджують додаткове ввізне мито - 13%. Ця «надбавка» діятиме півроку. Під новий закон потрапила низка харчів, техніки і промислових товарів. Серед них імпортні яловичина, свинина, сало, ковбаси, риба, консерви, яблука, груші, вина, лікери та міцні алкогольні напої. Також на 13% більше на митниці доведеться платити за одяг та взуття, легкові та вантажні авто, побутову техніку. Мета цього закону – покращити торговельний баланс в державі. І він не суперечить СОТівському законодавству.

Ярослав Жаліло, завідувач відділу економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень: "Норми СОТ передбачають можливість запровадження країною додаткових імпортних обмежень в разі, якщо ситуація в зовнішній торгівлі є такою, що загрожує стану платіжного балансу. Тому сам по собі факт, що в Україні нарешті розроблено інструментарій, що дозволяє регулювати, нехай запізніло, але все-таки розроблено, це є великий плюс".

Експерти запевняють, що закон запізнів десь на 2 роки. А нині він не на часі. Адже торгівельний баланс вирівнявся ще наприкінці минулого року. Через зростання долара ціни на імпортні товари настільки злетіли, що їх перестали купувати. Продажі щотижня падають приблизно на 10%. Тож в цілому імпорт скоротився набагато більше, ніж експорт. Баланс сам вирівнявся, і додаткові обмеження вже не потрібні. Нині вони вплинуть тільки на те, що ціни стануть ще захмарнішими.

Євген Бабич, PR-менеджер мережі супермаркетів електроніки:
"Мы не можем уже работать в минус. Потому что сейчас уже некоторые товары и так продаются в минус, для того чтобы хоть кто-то их покупал. И в принципе адекватно таможенной ставке будет и рост цен".

Закон набере чинності тільки з 5 числа, тож зростання цін в магазинах варто очікувати наприкінці березня. А поки через провальний новорічний сезон в багатьох імпортерів ще залишився товар на складах. Втім, підвищення цін буде не на 13%, а значно більше. Бо долар росте.

Ельвіра Казас, директор відділу продажу компанії-імпортера одягу: "Для нас, честно говоря, это шоковое решение. Данный закон - это удар по официальным налогоплательщикам, официальным импортерам, удар по тем компаниям, которые ведут свой бизнес официально, и создает буквально почву для контрабанды".

Обурені новим законом і автоімпортери. Чимало з них і так на межі банкрутства. Кажуть, піднімати ціну для них не вихід. Адже, авто і так не купують. Втім, найбільше вони скаржаться на нерівні умови. Мовляв, ця митна надбавка не розповсюджуватиметься на тих, з ким Україна має спеціальні угоди, наприклад, з Росією.

Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів: "Тут просто, знаєте, як вуха стирчать російського заводу «АВТОВАЗ». Тобто саме їх продукція зараз просто заполонить Україну. І саме їх автомобілі будуть купувати".

Збільшення мита також вплине і на зростання дефіциту товарів. Адже, чимало імпортерів не виживуть. До того ж надбавка призведе до збільшення "сірого" імпорту. Експерти прогнозують, що нелегально завозитимуть до 80% товарів.


Переглядів: 2766
Поширень: 0