Про це йдеться у звіті Світового банку до рейтингу Doing Business-2014. Відповідно з ним, Україна досягла найбільшого прогресу серед країн, продемонструвавши реформи одразу в 8 з 10 секторів.

Серед іншого, у дослідженні вказується, що в Україні значно поліпшилось митне адміністрування. Зокрема, спрощено міжнародну торгівлю за рахунок більш швидкого оформлення митних декларацій та зменшення фізичних оглядів товарів. Зокрема, час, необхідний для імпорту товарів в Україну, скорочено з 33 до 28 днів, експорту – з 30 до 29 днів. Для оформлення експорту необхідно 6 документів, імпорту – 8 документів.

Також експерти Світового банку відзначили, що скорочення часу стало можливим за рахунок спрощення декларацій для сплати ПДВ та єдиного соцвнеску, а також удосконалення системи електронного звітування. За оцінками дослідження, за рік податкова ставка в Україні знизилася з 55,4% до 54,9%, кількість платежів залишилася на рівні минулого року – 28.

За словами Міністра доходів і зборів України, Олександра Клименка, подальші зусилля Міністерства доходів і зборів будуть спрямовані на поглиблення «дебюрократизації». Зокрема, планується подальше спрощення декларації на прибуток, спрощення процедури подання декларації з ПДВ, подальше зближення бухгалтерського та податкового обліку, розвиток електронних сервісів. Вже з наступного року у платників не буде необхідності отримувати свідоцтво ПДВ та єдиного податку, що також спростить ведення бізнесу.

Також у планах Міністерства робота над зменшенням кількості періодів сплати єдиного соціального внеску і створення умов для переходу до сплати 1 раз на місяць (зараз - 2); надання персоніфікованих даних з ЄСВ 1 раз на рік, а не щомісяця, як зараз. Вже впроваджена можливість електронного звітування з ЄСВ. Відтак Міністерство активно спрямовує зусилля на популяризацію цієї форми звітності серед платників.



Переглядів: 2710
Поширень: 0