Україна знизила закупівлі російського газу майже в три рази. Обсяги закупівель палива 24 лютого скоротилися з 147 млн кубометрів до 28 млн кубометрів газу на добу, повідомило вчора джерело Reuters в газовій галузі.

В. о. міністра енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький підтвердив виданню "Коммерсант-Украина", що Київ почав менше купувати газу у зв\'язку зі скороченням споживання палива в країні через теплу погоду у кінці лютого.

"У ситуації, коли у нас є труднощі зі збором грошей з ринку, а також значна заборгованість за газ перед Росією минулих періодів, ми вирішили купувати менше палива",- сказав він.

Раніше в Міненерго повідомили, що борги України перед Росією становлять ще близько $ 1,62 млрд.

Офіційно російський "Газпром" не коментує ситуацію. Водночас джерело в компанії говорить, що скорочення закупівель газу не відповідає раніше досягнутим домовленостям з Україною про зростання поставок.

За словами глави міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександра Тодійчука, Україна не може купувати більше газу, оскільки в іншому випадку вже в березні у компанії не вистачить грошей для погашення боргу перед Росією. "І тоді вже з 10 березня нам можуть перекрити газ. Причому врегулювати це питання політично, як раніше, з урахуванням складності моменту буде дуже і дуже не просто", - зазначив Тодійчук.



Переглядів: 2387
Поширень: 0