Британські парламентарі сьогодні під час зустрічі з Віце-прем`єр-міністром – Міністром регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Володимиром Гройсманом висловили розуміння того, яка відповідальність лежить на українському Уряді, який, незважаючи на зовнішній тиск і агресію з боку Росії, здійснює реформування системи влади і впровадження реформи місцевого самоврядування.

Володимир Гройсман – британським парламентарям: вікно комунікацій зі східними областями України розшириться після зупинення російської агресії

Група, до складу якої увійшли представники усіх партій парламенту Об`єднаного Королівства Великої Британії, перебуває в Україні з метою сформувати об’єктивне уявлення про стан подій в країні, хід впровадження реформ та ситуацію, пов’язану із агресією з боку Росії, і обговорити, якою повинна бути ефективна допомога Уряду України і українському народу з боку європейських країн та, зокрема, Великобританії.

На думку Віце-прем’єра, настрої на Сході України в значній мірі спричинені розчаруванням людей у минулій владі. «У людей, які мешкають у ряді східних областей, є відчуття, що їх зрадили. Зрадили люди, яким вони довіряли і яких підтримували. Кожна людина персонально сприймає це як внутрішню зраду. Їх використали, їх не поважали, їх покинули», - зазначив він.

Володимир Гройсман – британським парламентарям: вікно комунікацій зі східними областями України розшириться після зупинення російської агресії

Ця ситуація активно використовується російською пропагандою, яка нав’язує їм ідею федералізації. За словами Володимира Гройсмана, чимало людей у східних областях поки що не мають змоги свідомо оцінити переваги, які надасть їм реформа місцевого самоврядування – можливість самим управляти територіями, на яких вони мешкають, мати грошовий ресурс з місцевих та частини національних податків для розвитку цих територій, обирати і контролювати місцеву владу, і, зрештою, збільшувати власну заможність. Спроби дестабілізації в східних областях здійснюються, зокрема, для того, щоб завадити діалогу Уряду з їх мешканцями щодо перспектив розвитку держави.

«Перший крок – це зупинення агресії. Зупинимо – і вікно комунікації з населенням у східних областях розшириться», – зазначив Віце-прем`єр-міністр.

Володимир Гройсман висловив надію на рішучу і невідкладну підтримку України з боку цивілізованого світу, оскільки боротьба йде зараз не тільки за Україну, а й за цінності європейської спільноти в цілому.

Володимир Гройсман

Натомість голова групи британських парламентарів, депутат від Консервативної партії Тобіас Еллвуд зазначив, що цивілізований світ рішуче засуджує політику агресії, яку веде Росія. «Це абсолютно неприйнятно у 21 сторіччі, коли одна країна завойовує країну-сусіда або іншу країну», – сказав він. Водночас британські парламентарі високо оцінили мужність і рішучість українського народу в боротьбі за демократію.

За результатами свого візиту група парламентарів має намір поінформувати керівництво Великої Британії про реальний перебіг подій в Україні і довести пропозиції від представників українського Уряду і Верховної Ради щодо питань, за якими Україна розраховує на термінову и потужну допомогу. Ці пропозиції увійдуть до плану дієвої підтримки України, який формує сьогодні Об`єднане Королівство.



Переглядів: 3142
Поширень: 0