Брюссель і Київ домовилися підписати економічну частину угоди про асоціацію в найкоротші терміни після виборів на Україні. Відповідна домовленість досягнута на спішно організованої в бельгійській столиці зустрічі Єврокомісії та представників київської влади, повідомляє УНН.

«Сторони домовилися про необхідність підписання економічного блоку угоди про асоціацію якомога швидше після демократичного обрання президента України на виборах 25 травня», - повідомило європейське дипломатичне джерело в кулуарах зустрічі.

Нагадаємо, політичний блок угоди про асоціацію був урочисто підписаний в Брюсселі 20 березня. Водночас, ця частина становить не більше 2 % тексту всього документа. Для підписання основної - економічної - частини, яка має створити умови для формування зони вільної торгівлі і, як наслідок, відкриття українського ринку для європейських товарів, необхідна поява в Києві легітимної влади. Водночас, підписання економічного блоку угоди не означатиме його вступу в силу, оскільки воно ще має бути ратифіковано парламентами України і всіх 28 країн ЄС.

Тим часом, Верховна Рада 13 травня схвалила низку законів, необхідних для переходу до другого етапу плану про лібералізацію візового режиму з ЄС. Зокрема парламент прийняв скандальний закон щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні.

Законом визначено терміни "дискримінація", "непряма дискримінація", "пособництво у дискримінації". Законом також розширено перелік ознак, дискримінація за якими забороняється та прописані форми дискримінації.

Підтримали депутати також ще один "візовий" закон щодо державної антикорупційної політики. Закон є частиною плану дій для візової лібералізації. Він приводить українські норми щодо покарання за корупцію до міжнародних стандартів. Зокрема запроваджується кримінальна відповідальність за порушення у держсекторі та корупцію у приватному секторі.

Згідно із законом, пропозиція та обіцянка хабара стануть кримінальними злочинами, а за надання недостовірних даних у деклараціях передбачена адмінвідповідальність. Закон дасть змогу запровадити зовнішній контроль за достовірністю даних у деклараціях щодо майна, доходів та витрат.

Як заявив голова парламенту Олександр Турчинов, після прийняття цих законів, Україна фактично переходить до другого етапу Плану щодо лібералізації візового режиму. За його словами, після цього можна чекати, що безвізовий режим з ЄС може бути запроваджений уже до кінця поточного року.
 



Переглядів: 3223
Поширень: 0