Робота 11 американських станцій системи глобального позиціонування GPS на території Росії призупинена. Про це повідомляється на сайті Роскосмос. Станції відключені з 1 червня.

Як йдеться у повідомленні, такі заходи були прийняті відповідно до доручення уряду Росії.

"Це дозволить виключити використання інформації від станцій глобальної сейсмографічної мережі, що працюють за сигналами системи GPS, які розташовані на території Російської Федерації, в цілях, не передбачених чинними угодами, в тому числі у військових цілях", - відзначили в Роскосмосі.

"Це не призведе до відключення системи, але помітно збільшить похибку у визначенні місця розташування", - пишуть російські ЗМІ.

Незручність помітять користувачі спеціалізованих додатків, наприклад, під час стеження за сейсмічною активністю.

Раніше повідомлялося, що з 1 вересня робота станцій може бути припинена остаточно. Такі заходи стали відповіддю на відмову США розмістити у себе аналогічні станції російської навігаційної системи ГЛОНАСС.

Водночас віце-прем\'єр РФ Дмитро Рогозін запевнив у своєму твіттері, що наземні станції GPS на території Росії з червня не можуть бути використані у військових цілях і перебувають під повним контролем російської влади.

Пізніше Рогозін додав нове повідомлення, коментуючи цю подію - "Шпигунам відкрутили контргайку".
 



Переглядів: 2960
Поширень: 0