Рішення Ради Міністрів Республіки Білорусь про введення ліцензування імпорту кондитерських виробів призвело до повної зупинки ввезення українських солодощів в Білорусь. Таку заяву зробив керівник асоціації Укркондпром Олександр Балдинюк, повідомили ЛІГАБізнесІнформ в її прес-службі.

За словами Олександра Балдинюка, білоруські чиновники в якості умови отримання імпортних ліцензій вимагають від українських виробників значного завищення цін на українські солодощі - в діапазоні від 30% до 500% від цін виробника, що практично повністю виключає їх реалізацію білоруським споживачам.

Керівник Укркондпром зазначив, що рішення білоруської влади, яким вона надає собі право вимагати від українських виробників дотримання адміністративно встановлених мінімальних цін на їх продукцію, суперечить міжнародним зобов\'язанням Білорусі, порушує базові принципи конкуренції і встановлює нерівноправні умови торгівлі українськими кондвиробами на білоруському ринку.

За підрахунками асоціації, такі дії з боку Білорусі завдадуть значної шкоди українській державі, які, з урахуванням падіння нарахувань податку на прибуток, скорочення валютної виручки, скорочення робочих місць в кондитерській галузі та в суміжних цукрової, борошняної, крахмалепаточної, пакувальної, масложирової, молочної та інших галузях, зниження відрахувань до фондів оплати праці тощо, до кінця 2014 року складуть 130 млн грн. Очікується зменшення внутрішнього попиту на цукор в обсязі 15 тис тонн, борошно - 12 тис тонн, крохмалепатокову продукцію - 7 тис тонн, олієжирову продукцію - 3 тис тонн, молочну продукцію - 1 тис тонн, скорочення робочих місць в АПК - до 2,5 тис чоловік.


Переглядів: 2806
Поширень: 0