Президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав припинити транзит російського газу до Європи через територію Білорусі. Про це він заявив під час вчорашньої зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Мінську, повідомляє білоруський канал "Столичне телебачення".

За словами Лукашенка, постачання поновляться тільки якщо Кремль віддасть $260 млн боргу.

Такий вчинок президент Білорусі пояснив тим, що "Газпром" також зменшив поставки газу в республіку до 85%, що ставить під загрозу нормальну роботу білоруських підприємств.

Крім того, президент Білорусі зазначив, що Кремль поки не погоджується залишити Білорусі торішню ціну на газ і в терміновому порядку вимагає погасити борг у $ 192 млн.

"Чому я так обурений? Борг (Білорусі перед Росією – Ред.), про який сьогодні дзвонить Газпром, виник за січень-квітень і становить $192 мільйони. За нашими підрахунками, $187 мільйонів. Але це непринципово. Ми намагалися домовитися, але... Газпром "нас відправив до керівництва країни. Скажуть там (в Кремлі – Ред.) Газпрому, то залишать (Білорусі – Ред.) торішню ціну. Ми тільки почали виходити з кризи, нам так важко зараз, тільки збільшили торгівлю з Росією. І хотілося б, щоб Росія в цей момент підтримала економіку Білорусі. Домовитися не вдалося. Я ці гроші (майже $200 млн) позичив у своїх друзів і ми незабаром вам їх віддамо. Але прикро, що чужі люди позичили ці гроші за один день, а Росія два тижні почекати не змогла... Але нагадаю, що "Газпром" нам винен $260 мільйонів за транзит газу. Я наказав уряду перекрити транзит газу через Білорусь, поки "Газпром" не заплатить За останні півроку він нам ні копійки не перерахував", - заявив Лукашенко.

Водночас білоруський президент підкреслив, що сильно образився на президента РФ Владіміра Путіна і прем\'єра Дмітрія Мєдвєдєва через їх глузування та висловлювання.

"Вибачте, коли нас починають принижувати не те котлетами, не те ковбасою, маслом або млинцями, ми це сприймаємо як образу білоруського народу. Так негоже звертатися президенту дружньої сусідньої і союзної країни, президенту, який очолює фактично один народ – Білорусі та Росії. І прем\'єр сказав, що "білорусів можна переступити". Ви дивіться, щоб споживачі в Європі не постраждали. Такого цинізму ми не чекали від керівників Росії", - підкреслив Лукашенко.



Переглядів: 1284
Поширень: 0