Президент України Петро Порошенко за підсумками засідання Ради Національної Безпеки і Оборони України прийняв рішення зупинити дію режиму одностороннього припинення вогню на Донбасі.

Таким чином режим припинення вогню, проголошений Президентом 20 червня та подовжений до 22.00 30 червня, офіційно завершено.

Нагадаємо, після оголошення перемир’я режим припинення вогню було порушено бойовиками понад 100 разів. Тільки за останню добу перемир’я терористами скоєно п\'ятнадцять обстрілів автомобільних колон, блокпостів та позицій підрозділів ЗС України в районі населених пунктів Крива Лука, Слов\'янськ, Калиново, Іллічівка, Костянтинівка, Краматорськ та Металіст.

Відповідно до рішення Президента, сили АТО почали активні дії зі знешкодження та знищення груп незаконних збройних формувань.

На виконання рішення Президента України Верховного головнокомандувача Збройних Сил України про припинення перемир’я, особовий склад та підрозділи сил АТО почали активні дії зі знешкодження та знищення терористичних груп у зоні проведення операції. У військових спостерігається надзвичайно високий моральний та бойовий дух.

Наразі вонизавдають потужних авіаційних та артилерійських ударів по опорних пунктах, блокпостах, базах і місцях дислокації терористів. Це призвело до значного зниження активності банд бойовиків.

В результаті поновлення активної фази АТО групи терористів роблять спроби домовлятися з командуванням українських силовиків про створення коридору для переходу на бік сил АТО або беззбройного виходу на територію Російської федерації. Став навіть крилатим вислів одного з них, що «хай мене 12 судить, ніж шестеро несуть».

За минулу ніч останній обстріл терористами позицій підрозділів сил АТО було здійснено о пів на першу неподалік населеного пункту Тарани Шахтарського району Донецькоїобласті. Таким чином, завдані упереджені удари українських силовиків зірвали плани терористів щодо ескалації збройного протистояння та зменшили загрозу втрат серед мирного населення та українських військовослужбовців.

Ситуація на кордоні

Під час військової операції українських збройних сил з відновлення контролю над пунктом пропуску «Довжанський» в Луганській області прикордонний наряд на БТР-80, який займався розвідувально-пошуковими заходами, підірвався на протитанковій міні. За результатами обстеження прилеглої місцевості, саперами збройних сил виявлено та знешкоджено ще 9 закладених протитанкових мін.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Під час бою з терористами на горі Карачун впала телевежа Радіотелевізійної передавальної станції Краматорська Донецької філії концерну РРТ. Це сталося через зруйнування бойовиками її опорних елементів.

Терористи продовжують захоплювати і викрадати людей.Є вже багато фактів, коли бойовики катують заручників. Так, у полоні терористів у захопленій будівлі Луганської облдержадміністрації було закатовано 64-ого річного історика, голову обласної організації«Просвіта» Володимира Семистягу.

Ця тенденція також була однією з причин поновлення АТО. Так, за останню добу бойовики викрали п’ятьох громадян України. Зокрема, 30 червня у Донецьку до міліції звернулася місцева мешканка, яка заявила про захоплення її чоловіка прямо на вулиці п’ятьма терористами в масках зі зброєю. Людину вивезли в невідомому напрямку. Вночі 1 липня у Добропіллі до міліції звернулася місцева жителька зі схожою проблемою. Вона заявила, що на вулиці міста двоє терористів у масках та камуфляжній формі зі зброєю захопили курсанта Маріупольського училища професійної підготовки працівників міліції.

Сьогодні о пів на п’яту ранку від чергового МВС України отримано інформацію про те, що о 02 год. 30 хв. диверсанти підірвали колію неподалік станції Кондрашевська-Нова Донецької залізниці. У результаті вибуху пошкоджено близько 12 метрів сполучення. Рух потягів на цій ділянці зупинено. Жертв немає. Але виїхати на місце події працівникам вибухо-технічної служби МВС поки що неможливо через стрілянину з боку бойовиків.



Переглядів: 3497
Поширень: 0