За останню добу підрозділи АТО успішно виконали завдання щодо звільнення захоплених міст терористами. Взято під контроль населені пункти Закотне, Райгородок, Резніковка, Райолександрівка у Донецькій області. Невдовзі під контроль українських військових перейде населений пункт Миколаївка. Це дозволить відрізати джерела постачання матеріально-технічних засобів та боєприпасів терористам зі сходу.

2 липня підрозділ десантників захопив у бойовиків броньований КамАЗ новітнього зразка. У його причепі було знайдено 33 ящики 20-мм мін, 4 міномети російського виробництва 2С-12, ручний реактивний піхотний вогнемет РПО «Шмель», автоматичний гранатомет АГС – 17, ПТУР, 2 ПЗРК та десятки автоматів. Інший підрозділ десантників в ході добре спланованої операції того ж дня захопив велику кількість стрілецької зброї, яка знаходилася на одній з баз бойовиків.

2 липня підрозділи Збройних Сил України на півдні Донецької області знищили автоколону терористів з 5-ти КамАЗів разом з бойовиками, які намагалися прорватися через бойові порядки сил АТО.

Протягом доби незаконними збройними формуваннями скоєно 18 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів ЗС України. Зокрема, бойовики здійснили підступний та підлий напад на один з блокпостів українських військових. Терористи спочатку під’їхали на цивільному транспорті з білим прапором. Наблизившись до блокпосту, бойовики відкрили вогонь зі стрілецької зброї. Один український захисник загинув. У відповідь терористи отримали гідну відсіч. Усіх нападників було знищено. Також у другій половині дня був обстріляний блокпост у районі населеного пункту Красний Лиман. У результаті цього обстрілу отримав поранення 1 військовослужбовець.

2 липня у Донецькій області силами АТО нанесені авіаційні та артилерійські удари по визначеним цілям, серед яких блокпости, засідки терористів, а також автомобілі КАМАЗ та джипи з бойовиками у районі Закотного, Сіверська, Червонопартизанська та Дмитрівки. Прицільним вогнем знищено зенітну установку терористів, а також склад боєприпасів під Слов’янськом.

2 липня у результаті ударів сил АТО розбито позиції терористів на Зміїній горі при в’їзді до селища Станично-Луганське Луганської обл. Також бойовики підступно обстріляли житлові квартали цього районного центру. Є жертви серед мирного населення та великі руйнування цивільних споруд. Терористи звинуватили у нанесенні удару авіацію Збройних сил України. Насправді українська військова авіація в даному районі не виконувала жодних завдань. У той же час позиції терористів обстрілювала лише артилерія Збройних сил України, причому наші військові вели вогонь у протилежному напрямку. Подібні звинувачення з боку бойовиків свідчать про чергові їх намагання дискредитувати миротворчі дії українських військових.

За результатами бою із силами АТО у районі шахти «Довжанська – Капітальна» терористи відступили у бік Свердловська Луганської області.

Ситуація на кордоні

Прикордонні підрозділи продовжують встановлювати контроль та організовувати оборону на ділянках українсько-російського кордону в межах Луганської та Донецької областей. Після вчорашнього мінометного обстрілу терористами пункту пропуску «Новоазовськ» в Донецької області його територію було обстежено саперами та виявлено 2 міни, які не розірвалися. Обидві міни знешкоджено. На даний час пункт пропуску працює в штатному режимі.

Терористи продовжують атаки на прикордонників. Так, вчора був здійснений обстріл та спроба захопити пункт пропуску «Маринівка». Атаку було відбито. Сьогодні приблизно о 5 годині ранку відбувся обстріл з мінометів та гранатометів пункту пропуску «Довжанський». Також наприкінці цього обстрілу терористи з метою провокації навмисне зробили кілька мінометних пострілів по пункту пропуску Російської федерації «Новошахтинськ». Це вже не перша спроба терористів видати свої обстріли російської території за дії українських військових.

3 липня прикордонним нарядом зафіксовано факт здійснення повітряної розвідки та порушення повітряного простору України 3 військовими вертольотами Росії. Сьогодні о 8:20 два вертольоти Мі-8 та один Мі-24 були помічені в районі населених пунктів Біловодськ, Красноталівка, Камишне Луганської області та прикордонного пункту «Довжанський», які зробили демонстративні прольоти вздовж українсько-російського кордону.

Російська Федерація продовжує призупиняти роботу прикордонних пунктів пропуску з метою недопущення повернення своїх найманців-терористів на територію Росії. Наприклад, з 2 липня припинена робота ще одного російського пункту пропуску «Весело-Вознесенське». Нагадаємо, що добою раніше було припинено роботу трьох пунктів пропуску «Гуково», «Куйбишево» і «Новошахтинськ».

Сьогодні вночі була зафіксована спроба групи бойовиків у кількості до 300 осіб вийти з території України. Проте російські прикордонники відкрили вогонь по них з усіх видів зброї і змусили повернутися назад. Це вже не перший випадок, коли найманців, які прибувають з території російської федерації до України, не пропускають у зворотному напрямку під загрозою смерті.

Тому командування антитерористичної операції дає можливість терористам скласти зброю і здатися. Цією можливістю учасники бандформувань користуються все частіше. Для того, хто не знає, куди звертатися з цього приводу, нагадуємо телефон гарячої лінії – 0-800- 501-482.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Внаслідок бойових дій терористів на території Луганської області 2 липня припинено електропостачання 28 населених пунктів, а також виведено з ладу насосну станцію першого підйому каналу «Сіверський Донець – Донбас». Отже, зараз обмежено подачу води мешканцям Донецького регіону.

Вчора о 15:30 у Донецьку 40 озброєних терористів пограбували приміщення Ворошилівської філії «Приватбанку». Зламавши двері сховища, бойовики викрали понад 15 млн. грн., які уряд України перерахував для виплати пенсій пенсіонерам та заробітної плати працівникам соціальної сфери.

Все більше наростає хвиля протестів мирного населення. Мешканці продовжують чинити опір терористам. Так, під тиском жителів села Боровське Северодонецького району Луганської області група терористів, які вчора захопили сільраду, вимушена була залишити цей населений пункт.



Переглядів: 3452
Поширень: 0