Згідно затвердженого плану Президентом України щодо звільнення Донецької та Луганської областей головні зусилля сил АТО зосереджені на знищенні баз підготовки, осередків і блокпостів бойовиків, відновленні контролю над державним кордоном та надійній ізоляції зони конфлікту. Особливу увагу військовослужбовці приділяють запобіганню втрат серед мирного населення та безпеці цивільних громадян.

У той же час не припиняються напади та диверсії з боку бойовиків. Так, протягом останньої доби незаконні збройні формування скоїли 12 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів Збройних сил Українинеподалік населених пунктів Щастя, Довгеньке, Нижньодеревечко, Краснопольє, Металіст, Тернове, Станично-Луганське, Георгіївка, Мар\'янівка, Довжанський. Танки терористів обстріляли аеродром «Луганськ». На щастя, втрат серед українських військових немає.

 Військові дії в зоні конфлікту

7 липня завдяки ретельно спланованій та успішно проведеній операції, військовослужбовці Збройних Сил України повністю звільнили від банд бойовиків населений пункт Костянтинівка, що на Донеччині. У містечку розпочалися роботи з відновлення інфраструктури та повернення міста до мирного життя.

Уряд України робить все, щоб якомога швидше налагодити роботу всіх служб забезпечення у звільнених населених пунктах на Сході держави. У кожне визволене місто завозяться вода, продукти харчування, медикаменти. Для робіт з відновлення інфраструктури мобілізується комунальна техніка з усієї України. Зокрема, у Краматорську запрацювало управління Державного казначейства і люди вже мають можливість отримувати зарплати та пенсії. У Слов\'янську відкрилася мережа відділень «Укрпошти». Також під Слов’янськом триває розмінування 30-ти кілометрової ділянки залізничної колії.

У той же час терористи продовжують руйнувати інфраструктуру на поки що підконтрольних їм територіях. Так, 7 липня диверсанти замінували залізничний міст неподалік населеного пункту Моспине у Донецькій області, а також підірвали залізничний міст між станціями «Новобахмутовка» і «Очеретино» та міст на трасі Красний Лиман‑Артемівськ‑Горлівка.

Ситуація на кордоні

На прикордонному пункті пропуску «Успенка» був затриманий чоловік, який, як з’ясувалося, брав активну участь у дестабілізації ситуації на Сході України. У затриманого було знайдено посвідчення члена Народного ополчення, підписане Стрілковим, блокнот з контактними телефонами та інструкціями, а також карти Слов’янська, Краматорська, Донецька та Амвросіївки. Крім цього, при ньому було знайдено ніж, протигаз, підсумок для магазинів, радіостанції, фотоапарат та інші речі, призначені для диверсійної діяльності. Затриманого передано до правоохоронних органів. 

Продовжується практика, коли прикордонна служба Росії пропускає терористів в Україну лише в односторонньому напрямку. Одночасно росіяни укріплюють пункти пропуску на кордоні з метою недопущення поверненню найманців, які починають втікати з України. У пункті пропуску через державний кордон «Троєбортне», що розташований навпроти українського пункту пропуску «Бачівськ», споруджено додаткові бруствери та тривають роботи щодо їх укріплення. А на в’їзді до Росії проводиться повний огляд всіх транспортних засобів без виключення.

 Конфлікти між терористами

Між бандами терористів посилюються внутрішні конфлікти. Так, ватажка бандитів Гіркіна його найближче оточення звинувачує у зраді та привласненні цінностей із розграбованого Слов’янська. За оперативною інформацією, місцевий криміналітет дав йому дві доби на повернення каси,з якої фінансуються найманці, що була передана йому з Російської федерації.



Переглядів: 3972
Поширень: 0