Військові дії в зоні конфлікту

Сьогодні в Северодонецьку бойовики обстріляли блокпости сил АТО. Здійснивши кілька пострілів по позиціях українських військовослужбовців, бойовики повернули міномети у протилежний бік і відкрили вогонь по житлових районах міста. За оперативними даними, жертв серед мирного населення немає, але кілька будинків і споруд у місті було пошкоджено. Цю підступну тактику терористи застосовують для того, щоб налаштувати населення проти українських військових. Про це під час сьогоднішнього брифінгу в Києві заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

За його словами, сили АТО провели комплекс заходів з блокування та звуження території, поки що підконтрольної терористам. Зокрема, військовослужбовцям Збройних сил та Національної гвардії вдалося заблокувати частини сил бойовиків на рубежі Сіверськ-Лисичанськ.

Підрозділи АТО створили нову мережу блокпостів і максимально обмежили бойовиків і змусили їх зменшити опір та тікати з Сіверська Артемівського району Донецької області. Наразі активна фаза АТО в цьому районі триває. Спішно відступаючи, бойовики кидають озброєння, техніку, дехто здається в полон.

Сьогодні бойовики обстріляли з мінометів та стрілецької зброї аеропорт у Донецьку, який знаходиться під контролем українських військових. Штурм успішно відбитий. Втрат з нашого боку немає.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Військові сапери продовжують роботи з розмінування об’єктів інфраструктури у визволених від терористів населених пунктах. У цілодобовому режимі і з ризиком для життя, вони розміновують автомобільні шляхи, будівлі та інші об’єкти життєзабезпечення. у визволених від терористів містах на сході України.

Для того, щоб мешканці звільнених міст якомога швидше повернулись до своїх домівок, бійці інженерних підрозділів прокладають маршрути для доставки гуманітарних вантажів, забезпечують роботу ремонтних бригад, які відновлюють зруйновані об’єкти інфраструктури. Лише за останні кілька днів сапери знешкодили майже тонну вибухівки ТНТ (тротилу), близько десяти саморобних вибухових пристроїв, а також 20 протитанкових та протипіхотних мін, закладених терористами. Під час розмінування адміністративних та житлових будівель, автомобільних шляхів та мостів військовослужбовцям саперних підрозділів доводиться мати справу із сучасними різноманітними методами закладання вибухівки та способів мінування, що свідчить про залучення терористами професійно підготовлених підривників.

Розуміючи своє безсилля у відкритому бою з силами АТО, терористи продовжують вдаватися до практики так званого «живого щита». Бандити прикриваються мирним населенням та організовують бойові позиції у густонаселених районах. Так, у місті Сніжне Донецької області у районі магазину «Фуршет» та будівлі Управління Пенсійного фонду України облаштовано позицію для БТР, а також складські приміщення зі зброєю і «комендатура». А на території міського військкомату терористи влаштували базу, на якій знаходяться гармати та вантажівки. Крім цього, на території церкви та пожежної частини бойовики розташували мінометні розрахунки, а на куполі церкви розмітили добре замасковану вогневу точку.

Є інформація, що Росія майже всіх громадян України, які перетинають українсько-російський кордон, видає за біженців. Водночас за повідомленням Держприкордонслужби України, під час перетину кордону в Росію жоден громадянин України не висловлював бажання отримати статус біженця в Росії. Загальний пасажиро-транспортний потік на українсько-російській ділянці кордону за останні місяці зменшився на 50%, а громадяни України стали менше перетинати кордон з Росією на 18%.

Проте російські ЗМІ та окремі посадовці РФ видають усіх українців, які прямують у Росію, за біженців. Зрозуміло, що це обурює наших громадян, які перетинають українсько-російський кордон для того, щоб відвідати своїх родичів, у приватних і бізнес- справах, або подорожують як туристи.



Переглядів: 2519
Поширень: 0