Військові дії в зоні конфлікту

Станом на 09:00 12 липня ситуація у районі проведення Антитерористичної операції залишається напруженою. Українські військові продовжують наступ та наносять все більше втрат бойовикам. Про це під час прес-конференції в Києві заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Завдяки оперативній і злагодженій роботі повітряної та наземної розвідки та інформації, яку надає місцеве населення і активно допомагає виявляти масові скупчення терористів, сили АТО завдають нищівних точкових ударів по базах та місцях дислокації бойовиків, без загрози для місцевого населення. Протягом вчорашнього дня на території Донецької та Луганської областей авіація Збройних Сил України нанесла 5 потужних авіаційних ударів по опорних пунктах терористів, обладнаних мінометних і вогневих позиціях, таборах бойовиків.

За отриманими даними, вчора бойовики понесли значні втрати. Військова авіація знищила дві мінометні батареї, два танки, три БТР, чимало автомобільної техніки і боєприпасів терористів. У районі населеного пункту Гольмівський знищений базовий табір бойовиків, неподалік міста Перевальськ – ще один опорний пункт та два танки, 10 броньованих машин, 15 одиниць автомобільної техніки та приблизно півтисячі бойовиків.

Поряд з містом Дзержинськ також ліквідована потужна база бойовиків, які сконцентрувалися та не очікували швидких дій з боку АТО. За попередніми оцінками, українськими льотчиками внаслідок удару з повітря там знищено близько півтисячі бойовиків та пошкоджено 2 бронетранспортери.

Не припиняючи активності, сили АТО знищили опорний пункт бойовиків і в районі міста Ізварине. Це дало змогу силам Антитерористичної операції зміцнити свої позиції в районі кордону неподалік пункту пропуску Ізварине, що своєю чергою сприяє встановленню повного контролю над Державним кордоном України.

Проте ситуація на кордоні у східних областях України залишається складною. Оскільки прикордонна смуга вже перетворилася в епіцентр жорсткого протистояння. З метою скорочення часу для реагування на можливі загрози, як наприклад, застосування систем залпового вогню БМ-21 «Град» з боку російського кордону, літаки Збройних сил України знаходяться у повній бойовій готовності для їхнього знешкодження. Це також дозволяє прикрити від ударів засобів повітряного нападу важливі державні, військові об’єкти та підрозділи сил АТО.

Всього протягом останньої доби українські пілоти здійснили 16 вильотів. Була задіяна бомбардувальна, штурмова, винищувальна та транспортна авіація. Комплексне застосування засобів повітряного ураження та висока майстерність українських льотчиків створює передумови якнайшвидшого звільнення від терористів території України.

Терористи продовжують чинити опір силам АТО. Так, сьогодні приблизно опівночі підрозділи Збройних сил України та Державної прикордонної служби України зазнали артилерійського обстрілу з боку кордону з Російською Федерацією по населених пунктах Зеленопілля, Дякове, Бірюкове, Ізварине Луганської області та Маринівка Донецької області. Артилерія Збройних сил України відкрила вогонь у відповідь.

Загалом протягом доби терористи скоїли 17 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів Збройних сил України в районі населених пунктів Луганськ, Кірове, Олександрівка, Путейкове, Двуріччя, Нижньодеревечко, Д\'якове, Свердловськ, Кожевне, Стара Краснянка.

Внаслідок бойового протистояння за останню добу загинуло 5 військовослужбовців Збройних сил України, 27 отримали поранення. Усі поранені доставлені в медичні заклади, їм надана необхідна медична допомога.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

11 липня терористи захопили фільтрувальну станцію Донецька, а також один із корпусів реабілітаційного центру протестантів. У Луганській області бойовики захопили нафтоперекачувальну станцію неподалік селища Вовчоярівка, а також будівлю Головного управління Державного казначейства України у Луганській області.

Терористи не дозволяють мешканцям покидати захоплені міста. Є інформація про те, що їх планують використовувати для прикриття своїх угруповань, вогневих позицій як «живий щит». Не виключено, що під виглядом колони біженців можливий відхід бойовиків на територію Російської федерації. Продовжуючи обстріли позицій сил АТО, терористи ведуть вогонь з різних видів зброї і по житлових кварталах. При цьому активно використовується національна символіка України для дискредитації наших Збройних сил.

11 липня 2014 року в місті Попасній Луганської області проведено сесію міськради, на якій прийнято звернення депутатів до терористів припинити дестабілізувати обстановку в місті та покинути його.

11 липня на площі перед меморіальним комплексом «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни» українські військові влаштували демонстрацію озброєння, яке було вилучене у терористів під час бойових дій у східних регіонах країни. Подивитися на представлені зразки завітали представники посольств різних країн, які мають офіси в Україні. Присутнім продемонстрували беззаперечні свідчення походження зброї, обладнання та бойової техніки з Російської федерації. Як відомо, цілі арсенали зброї знайшли військовослужбовці України у звільнених від терористів містах Слов`янську та Краматорську на Донеччині. Ця зброя була покинута терористами у різноманітних місцях: у будівлі автошколи та навіть на території храму. Документація, яка знаходилась у ящиках для зброї, - ще одне яскраве підтвердження того, що вона була виготовлена на території Росії та завезена на територію України для ведення бойових дій.

Усі, хто має схожі зафіксовані докази на фото або відео, викладати їх у мережу інтернет, або надсилати на електронну пошту інформаційно-аналітичного центру РНБО України.



Переглядів: 2996
Поширень: 0