Військові дії в зоні конфлікту

Сьогодні приблизно о 12:30 було втрачено зв\'язок з літаком Збройних сил України АН-26, який виконував завдання щодо повітряно-транспортного забезпечення активної фази Антитерористичної операції. Українські військові одразу почали пошуково-рятувальну операцію. Згодом члени цього екіпажу вийшли на зв\'язок. Як повідомив на вечірньому щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, сьогодні Міністр оборони доповів Президенту України про те, що на щастя, екіпажу вдалося залишити підбиту машину та вистрибнути з парашутами.

З’ясувалося, що літак було підбито на висоті 6500 метрів. Жоден переносний зенітно-ракетний комплекс, який є сьогодні на озброєнні у терористів, на цій висоті не може вразити літак. Тобто АН-26 був вражений іншою більш потужною зброєю, яка була застосована вірогідно з території Російської Федерації. Наразі, виходячи з даних, переданих українськими льотчиками, розглядається дві версії: постріл було зроблено з сучасного наземного ракетно-гарматного комплексу «Панцир» або самонавідною ракетою Х-24 класу «Повітря-повітря» з російського літака, який міг бути піднятий у повітря з аеродрому Мілєрово. 

Внаслідок ведення бойових дій протягом останньої доби 3 військовослужбовці ЗС України загинуло, 12 отримали поранення. Усі поранені доставлені в медичні заклади, їм надана відповідна медична допомога.

Президент України Петро Порошенко сьогодні провів нараду з керівниками силових відомств країни. З метою підвищення ефективності проведення антитерористичної операції, він дав відповідні доручення розвідці, Службі безпеки та Генеральному штабу Збройних сил України. Цьому питанню буде присвячено і найближче засідання Ради національної безпеки та оборони України.

Глава держави поставив перед генеральним директором державного концерну Укроборонпром Романом Романовим завдання щодо підвищення ефективності бойових дій і вже за тиждень покращити стан справ із забезпеченням зброєю військових у зоні АТО.

Президент України звернув увагу начальника генштабу та міністра внутрішніх справ на те, що населені пункти , які звільняються від бойовиків, мають негайно отримувати цивільну владу, яка здатна піклуватись про населення, відновлювати інфраструктуру, налагоджувати мирне життя і забезпечувати соціальні виплати.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

На території, де припинилися бойові дії, проводиться системна робота з відновлення життєдіяльності населених пунктів. Так, у Краматорську на вулицях міста з\'явилися білборди з написом «Краматорськ - це Україна». У місті відновлено водопостачання в будинках мікрорайону Лазурного. У Маріуполі пройшов мітинг на честь місяця з дня звільнення міста від бандформувань, під час якого учасники акції розгорнули найбільший прапор України. На мітинг прийшло понад тисячу чоловік.

У Слов\'янську близько 70% споживачів електроенергії вже підключені до мережі, відновлено подачу води по дев\'ятому водоводі в Червоний Молочар і Черевковку. Запрацювали пасажирські перевезення у віддалених селищах Цілинному і Соболівці. Мешканці міста продовжують прибирати завали і блокпости з вулиць міста. Усім нужденним надається гуманітарна допомога.

У населених пунктах Сіверськ, Новоукраїнський Артемівського району відновлюють лінії електропередач та автобусного сполучення, підвозять питну воду.

У Слов\'янському районі налагоджується система життєзабезпечення. Зокрема, у половині мікрорайонів міста Слов\'янськ відновлено електропостачання – у 14 районах, а також міста Миколаївка та села Високоівановка, частково - в мікрорайоні Цілинний і в центрі Слов\'янська. Це становить понад 70% від загальної кількості того, що необхідно відновити. Відновлена ​​робота насосних станцій № 1 та № 2 комунального підприємства «Вода Донбасу», які почали подачу води в магістральну систему водопостачання, відновлено водопостачання двох мікрорайонів Слов\'янська і частково - центру міста.

Піротехнічні підрозділи державної служби з надзвичайних ситуації з 6 по 13 липня в Слов\'янську та Слов\'янському районі знешкодили 408 одиниць боєприпасів, з яких 307 мінометних мін та 100 артилерійських снарядів, а також 2268 інших вибухонебезпечних предметів.

Українські сапери обстежили 15 автомобільних мостів і перевірили на наявність вибухонебезпечних предметів ряд адміністративних споруд та інших будівель, зокрема, 12 за останню добу, серед яких 4 будівлі Слов\'янської ТЕЦ і дитячий притулок "Вітрила надії".

За останній тиждень українські військові розвантажили понад 140 тонн гуманітарної допомоги.



Переглядів: 4038
Поширень: 0