Військові дії в зоні конфлікту

Підрозділи сил АТО продовжують виконувати завдання у Донецькій та Луганській областях, стискаючи кільце навколо тимчасово підконтрольних терористам районів. Водночас тривають заходи з відновлення інфраструктури у населених пунктах та територіях, які були звільнені від бойовиків. Зокрема, триває розмінування автомобільних шляхів та споруд, які бойовики замінували під час перебування на цих територіях. Про це повідомив сьогодні ввечері на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

У бою за селище Металіст, який є сателітом Луганська, українські військові відбили арсенал зброї бойовиків. Утікаючи, найманці поспіхом покинули не тільки стрілецьку зброю, але й 5 станкових протитанкових гранатометів «Копье». Судячи з маркування, вони російського виробництва. Військові позначення РФ є і на трьох ручних гранатометах «Муха». Фотографії доказів щодо походження зброї надав у штаб АТО наш колега-журналіст.

За наслідками проведеної пошуково-рятувальної операції четверо з восьми членів екіпажу літака Ан-26 врятовано та направлено у безпечний район. Вони перебувають на території, підконтрольній силам АТО, їх супроводжують до головної бази. Від учора відомо, що двоє військовослужбовців перебувають в полоні у бойовиків. Наразі організовані та реалізовуються заходи, спрямовані на звільнення українських військовослужбовців з полону. Доля ще двох членів екіпажу невідома. Пошуково-рятувальна операція триває.

Комісія, яка має встановити причини, що призвели до падіння літака Ан-26, завершує свою роботу. Про наслідки проведеного розслідування буде повідомлено додатково.

У зв’язку із розслідуванням ситуації, пов’язаної з падінням 14 липня 2014 р. в Луганській області військово-транспортного літака Ан-26 Повітряних Сил Збройних Сил України, польоти авіації сил АТО призупинені до окремого розпорядження. Авіація сил АТО перебуває в пунктах постійної дислокації.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Сніжному в результаті вибуху бомби зруйновано 12 квартир чотириповерхового житлового будинку. Кількість постраждалих встановлюється. З уцілілих квартир евакуювали 5 осіб.

Мер міста Попасна Луганської області, який був викрадений бойовиками 11 липня, звільнений з полону. Найманці його побили, прострелили ногу, завдали ножове поранення, внаслідок чого у нього стався серцевий напад. Сьогодні мер перебуває у безпечному місці.

Під час акції «Діти неоголошеної війни» громадські організації та волонтери за 5 останніх днів передали до 28 тонн гуманітарної допомоги для дітей Слов’янська   та прилеглих населених пунктів. Зокрема, це памперси, дитяче харчування, ліки широкого вжитку, які роздані у понад 5 тисяч сімей. Також сьогодні до Слов’янська відбула бригада 30 психологів, які представляють державну службу з надзвичайних ситуацій України.

Терористи продовжують захоплювати цивільні об’єкти, перешкоджаючи нормалізації життя місцевих мешканців. У селищі Вовчоярівка на Луганщині бойовики захопили будівлю «Укртрансгазу», у місті Лисичанськ – будівлю міського водоканалу, що може спричинити перебої у водо-та газопостачанні. Найманці створюють у цих будівлях опорні пункти.

До Краматорську продовжується підвіз води і продуктів харчування. Городянам передали також десять тисяч примірників газети «Донецькі Новини». Крім того, в Україні ініціювали збір коштів для підтримки зведеного загону міліції, до якого увійшли представники правоохоронних органів з різних областей. Вони зараз забезпечують порядок на вулицях міста.

Сьогодні у Слов’янську було представлено виконуючого обов’язки голови Слов’янської районної державної адміністрації полковника міліції Андрія Крищенка. Перед ним поставили першочергове завдання - забезпечити життєдіяльність міста та району. Це передусім відновлення постачання електроенергії та водопостачання. На даний момент з 13 мікрорайонів Слов’янська електроенергією забезпечено 7, а водою – 2 райони. Проблемними залишаються пасажирські і транспортні перевезення через значне пошкодження автопарку. У місті майже у всіх районах відновлено покриття мобільного зв’язку. Мешканці Слов’янська повертаються до своїх домівок. Щодня надходить гуманітарна допомога. Її роздають насамперед соціально незахищеним верствам населення.

У Слов’янську з 13:15 відновлено мовлення Першого Національного телеканалу України. Мовлення ведеться з телевежі на горі Карачун.

Тривають відновлювальні роботи системи водопостачання регіону. Почали працювати насосні агрегати першого і другого підйому каналу Сіверський Донець - Донбас. На даний момент канал наповнюється водою. Тривають ремонтні роботи. Другий Донецький водогін відновлений і працює в штатному режимі, вода подається до Дружківки, Костянтинівки, Краматорська, Слов’янська та прилеглих селищ.

Запорізькі активісти випробували та розпочали встановлення самостійно спроектованих захисних екранів для БТРів та іншої легкоброньованої техніки. Перед встановленням захисних екранів на полігоні провели їх випробування. Екрани успішно витримали чотири прямих влучення з ручного протитанкового гранатомета. Сьогодні одне з промислових підприємств міста за власний рахунок розпочало встановлення цих захисних екранів на військову техніку механізованого з’єднання Збройних Сил України.



Переглядів: 2941
Поширень: 0