Президент України Петро Порошенко видав указ про негайні заходи щодо запровадження в Україні мобільного зв\'язку третього покоління. Про це повідомляє Адміністрація президента.

Введення 3G в Україні глава держави називає необхідним для розвитку інфраструктури телекомунікацій, доступ українців до інтернету, а також модернізацію систем зв\'язку української армії.

Згідно документу, до 15 серпня Уряд має розробити заходи по конверсії радіочастот для 3G зв\'язку, які нині використовуються військовими, для використання їх мобільними операторами. Паралельно армію повинні переоснастити сучасними засобами зв\'язку та радіолокації.

До 30 жовтня серед операторів мають провести тендери на видачу ліцензій для користування радіочастотами для впровадженні стандарту ІМТ-2000 (UMTS).

Як зазначає "Новое время", у грудні 2006 компанія Телесистеми України оголосила про запуск мережі 3G під брендом PEOPLEnet стандарту CDMA2000. У 2008 році оператор перейшов на стандарт EV-DO rev. У листопаді 2007 держкомпанія Укртелеком запустила мережу мобільного зв\'язку 3G під брендом Utel - стандарт UMTS 2100 з надбудовою HSDPA (3,5 G). На практиці реальні швидкості доступу в мережах операторів рідко перевищують 3 мегабіта, а в умовах високих, щільних забудов та завантаженості мережі, ще менше.

Мобільний зв\'язок третього покоління заснована на пакетній передачі даних. Мережі третього покоління 3G працюють на частотах дециметрового діапазону, в основному в діапазоні близько 2 ГГц, передаючи дані зі швидкістю до 3,6 Мбіт / с. 3G включає в себе 5 стандартів сімейства IMT-2000 (UMTS / WCDMA, CDMA2000/IMT-MC, TD-CDMA/TD-SCDMA (власний стандарт Китаю), DECT і UWC-136). Найбільш популярні в світі два стандарти - UMTS (або W-CDMA) і CDMA2000 (IMT-MC), в основі яких лежить одна і та ж технологія - CDMA.



Переглядів: 4202
Поширень: 0