Військові дії в зоні конфлікту

Продовжується наступ сил АТО на півночі Луганська. Внаслідок активних бойових дій українських військових встановлено контроль над населеним пунктом Верхньокаменський Донецької області. Також наші війська зайшли в місто Лисичанськ і зайняли його північні райони. Терористи, які в ньому залишаються, опинилися заблокованими, їм відрізано шляхи до відступу.

Наразі в звільнених районах йде перевірка колишніх місць перебування бойовиків, розмінування територій. Тривають оперативні заходи щодо виявлення диверсійних угруповань терористів, продовжується оточення і блокування обласних центрів Донецька та Луганська.

У Маріуполі затримано двох учасників штурму місцевої адміністрації та нападу на Маріупольське управління МВС України в Донецькій області. У підозрюваних вилучено стрілецьку зброю, яку було викрадено під час боїв у правоохоронців, велику кількість боєприпасів, бронежилетів та шоломів типу «Сфера».

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Донецьку та Луганську, які тимчасово знаходяться під контролем російських найманців, зафіксовані численні випадки вбивств мирних мешканців, мародерства, пограбування і захоплення адміністративних та приватних будівель. Також донеччан викрадають та повертають їхнім родичам за викуп.

За оперативною інформацією, головою самопроголошеного парламенту так званої ДНР обрано члена Комуністичної партії України.

У Горлівці підірвана автомобільна дорога, яка веде на Гольмівський поворот. Там же бойовики неслов’янської зовнішності розгорнули свою базу на території СШ № 48 та замінували територію навколо неї. 

Крім цього, бойовики, які мають великі втрати живої сили, звільнили з місцевої колонії 150 засуджених, озброїли їх та використовують для залякування місцевого населення та вчинення опору силам АТО.

У Кіровську терористи встановили комендантську годину. Порушено водопостачання на підприємствах з безперебійним циклом виробництва. Зокрема це стосується концерну «Стірол» та Авдіївського коксохімічного заводу, що може призвести до зупинки систем охолодження та аварій. В Артемівському районі вогнем знищено 475 га зернових.

У звільнених населених пунктах Попасна та Сєверодонецьк активно проводяться роботи щодо розмінування, розбирання завалів зруйнованих будинків, відновлюється інфраструктура, налагоджується робота систем життєзабезпечення.

У Донецькій області ремонтні бригади працюють над відновленням водопостачання та пошкоджених терористами ліній електропередач. За інформацією «Дніпрообленерго», енергетики відновили енергопостачання в 7-ми населених пунктах, в яких проживає понад 10 тисяч осіб. Вдалося повернути світло у Слов\'янськ, Шахтарський і Краснолиманський райони.

Благодійна допомога армії

За ініціативи українських громадян, благодійних фондів та комерційних установ на потреби українських силовиків передаються захисні куленепробивні кевларові шоломи, бронежилети та аксесуари до них, обмундирування, спецокуляри, тепловізори та інші елементи захисту, засоби зв’язку, військові комплекти медичної допомоги, необхідне медичне обладнання та лікарські препарати.

Так, наприклад, за останні місяці до речової служби Національної гвардії України українські підприємства передали намети, спальні мішки, гумові чоботи, плащ-накидки, каремати загалом на суму більш, ніж 863 тисячі гривень. Також завдяки спонсорській допомозі бійці отримали бронежилети, наколінники, комплекти амуніції, тактичні окуляри, прилади нічного бачення, - загалом понад 40 найменувань на суму близько 1,5 мільйона гривень.

Волонтери доправляють допомогу на передові позиції сил АТО, ризикуючи власним життям, складають нові списки необхідних речей, щоб знову повернутися і допомогти нашим хлопцям.



Переглядів: 3072
Поширень: 0