Військові дії в зоні конфлікту

Сили антитерористичної операції продовжують плановий наступ на захоплені бойовиками території. Підрозділи Збройних сил України вже підійшли та зайняли позиції на околицях міста Горлівка Донецької області. Після його звільнення силам АТО відкривається прямий шлях до столиці Донбасу – міста Донецьк.

Під час обстеження нещодавно звільненого Лисичанська підрозділами високомобільних десантних військ була знешкоджена група снайперів. Їхні позиції були обладнані у добре укріпленому залізобетонному бункері. Десантники, блокувавши укріплення, за допомогою вибухівки пробили доступ до приміщень ДОТу. Терористичний снайперський загін повністю знищено. Цю інформацію оприлюднив сьогодні, у суботу 26 липня, на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Також, у Лисичанську українські військові виявили великий арсенал різноманітної зброї та боєприпасів російських найманців. Трофеями військовослужбовців стали вантажівка «Камаз», з ракетами до зенітно-ракетного комплексу «Стріла-10», міномети та гармати. Головним трофеєм українські десантники вважають снайперські гвинтівки нового покоління, виготовлені у Російській Федерації.

За свідченнями полонених терористів, бойовий дух у їхньому середовищі значно упав, в багатьох з них – панічні настрої.

Шістнадцять ящиків з тротилом та сто літрів селітри зняла об’єднана група розмінування Збройних Сил України з мосту, який поєднував Сєверодонецьк з Лисичанськом. Нашим саперам вдалося запобігти цьому масштабному теракту. Вони виявили справжні мужність та героїзм, адже виконували свою роботу під шаленим обстрілом бойовиків, що не встигли здійняти у повітря цю стратегічно важливу інженерну споруду.

Протягом минулої доби терористи здійснили двадцять три обстріли блокпостів та позицій підрозділів ЗС України в районах населених пунктів Піски, Степанівка, Велика Тарасівка, Червонопартизанськ, Дібрівка, Біле, Щастя, Новоазовськ, Маринівка, Кожевня, Луганськ, Амвросіївка.

У вкрай складній обстановці прикордонні підрозділи продовжують здійснювати охорону та оборону державного кордону України у східних областях. Протягом доби з боку Російської федерації відбувалося активне ведення повітряної розвідки позицій українських військових з порушенням повітряного простору України, в тому числі з використанням безпілотних літальних апаратів. Зокрема, на ділянці відділу «Красна Талівка» у Луганській області виявлено факт порушення повітряного простору України чотирма безпілотними літальними апаратами ЗС РФ.

Крім того, російські найманці продовжують масовані артилерійські обстріли позицій підрозділів АТО в секторах оборони кордону. Так, протягом останньої доби бойовики 5 разів здійснили артилерійський та танковий обстріл позицій прикордонного угрупування на межі Донецької та Луганської областей. Під час цих обстрілів декілька снарядів потрапили на територію Росії.

Вчора о 18:00 з території Російської федерації з гранатометів та мінометів здійснювався обстріл позицій прикордонного підрозділу та пункту пропуску «Довжанський» у Луганській області. Вогонь постійно корегувався за допомогою російських безпілотників. Також, минулої ночі з території РФ був обстріляний з мінометів та установок залпового вогню «Град» пункт пропуску «Новоазовськ» на Донеччині.

Вчора, о 20:30 при спробі прориву через кордон з України в Росію у 100 м від пункту пропуску «Маринівка» на Донеччині українські силовики виявили та обстріляли вантажний автомобіль бойовиків.

Росія продовжує нарощувати військову присутність уздовж кордону з Україною. У прикордонних районах зберігається активність армійської авіації російських збройних сил. За оперативними даними російські військові обладнують артилерійські вогневі позиції в районах населених пунктів Матвєєв Курган, Куйбишево, Новошахтинськ. Вони вже провели пристрілку вузлів доріг у прикордонних районах України і, ймовірно, готові забезпечити артилерійську підтримку дій бойовиків.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Донецьку через постійні обстріли терористів житлових кварталів міста постраждали 11 будинків приватного сектору. Осколками частково зруйновано газопровід по одній з вулиць. Пошкоджено вікна та покрівлю в кількох загальноосвітніх школах.

В Петровському районі містапорушено роботу електропостачання. В екстреному порядку були переведені на аварійний режим роботи шахти Скочинського, Трудовська, Абакумова, Челюскінців. Гірників було терміново піднято на поверхню. Видобуток вугілля на зазначених підприємствах тимчасово зупинений.

В результаті мінометних та артилерійських обстрілів російських найманців у Дебальцевому Донецької області та попадання снарядів, на міському ринку виникла пожежа. Вогнем знищено 500 кв. м. торгових павільйонів з товарами, у Артемівському районі – пошкоджено сільськогосподарську техніку, зруйновано зерносховище, у Горлівці – знеструмлено водопровідний вузол, не працюють насосні станції підкачки, через що без води залишилися житловий масив Сонячний, Микитівський район та виправна колонія № 57.

У звільнених містах і селах продовжуються роботи із пошуку і знешкодження зброї та вибухових предметів. Так, у селищі Ямпіль Краснолиманського району в лісосмузі знайдено 13 ручних гранатометів та п’ять тротилових шашок.

Бойовики продовжують мінувати та руйнувати об’єкти інфраструктури в підконтрольних населених пунктах. Так у Донецьку на території заводу «Точмаш» терористи замінували підстанцію. Не виключається, що мінування здійснено з метою її підриву та знеструмлення аеропорту.

Міжнародна підтримка

Розширюється об’єм міжнародних економічних санкцій проти Росії. Зокрема, представники міністерства фінансів США та міністерства фінансів Канади оголосили намір заблокувати виділення кредитів та інвестиційні проекти в Росії по лінії Світового банку. Це стосується 9 нових проектів у РФ на суму 1 млрд. 340 млн. доларів США. Також під питанням виділення понад 300 млн. доларів інвестицій по діючим проектам.

Триває розширення санкцій з боку Європейського Союзу. Зокрема, дія санкцій розповсюджена ще на 15 фізичних осіб, більшість яких – російські чиновники та представники силових відомств. Також під санкції потрапили терористичні організації ДНР та ЛНР, «Всевеликое войско Донское», «Армия Юго-востока» та інші організації терористів.

Окремо слід відзначити, що санкції розповсюджено й на 9 підприємств, які були відчужені всупереч українському законодавству у Криму та Севастополі. Зокрема, це Державне підприємство «Керченська паромна переправа», Севастопольський морський торговий порт, Керченський морський торговий порт, Державне підприємство «Універсал-авіа» у Сімферополі, Санаторій «Нова Ореанда», а також відомі підприємства виноробства «Аграрна фірма Магарач», Завод шампанських вин «Новый свет», Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра», Азовський лікеро-горілчаний завод.



Переглядів: 2920
Поширень: 0