На власний ризик група міжнародних експертів місії ОБСЄ, представників Австралії та Нідерландів вперше за останні кілька днів дісталися до місця падіння літака Boeing 777 «Малайзійських авіаліній» для проведення розслідування трагедії і пошуку тіл. Про це під час брифінгу у Києві повідомив Віце-прем`єр-міністр України, голова Державної комісії з розслідування катастрофи літака Володимир Гройсман.

«Незважаючи на те, що міжнародні експерти не отримали від бойовиків гарантій безпеки роботи у зоні знаходження уламків літака, вони прийняли мужнє рішення дістатися місця катастрофи. Вони потрапили на цю територію, попрацювали там обмежений час, після чого повернулися до Донецька», - повідомив Віце-прем`єр-міністр.

Він підкреслив, що українська сторона жодних військових дій на території пересування місії та місця трагедії не веде. «У 20-кілометровій зоні роботи експертів підтримується повний спокій зі сторони українських військових», - сказав він.

Володимир Гройсман також повідомив, що згідно з сьогоднішніми домовленостями тристоронньої контактної групи у Мінську, було прийнято рішення щодо припинення з боку бойовиків будь-яких військових дії у тому коридорі, який сьогодні перевірили міжнародні експерти.

Крім того, Віце-прем`єр-міністр поінформував, що групі вдалося домовитися про передачу з тимчасово контрольованої бойовиками території українській стороні потягу, у складі якого є вагон з речами загиблих у катастрофі пасажирів. «Є домовленість контактної групи, що протягом двох днів потяг буде передано українській стороні», - сказав він.

Володимир Гройсман також нагадав, що сьогодні Верховна Рада ратифікувала Угоду між Україною та Нідерландами про Міжнародну місію захисту розслідування, а також Угоду між Україною та Австралією про направлення Австралійського персоналу до України у зв\'язку з падінням літака. Згідно цієї угоди чисельність Міжнародної місії захисту розслідування становить не більш ніж 700 озброєних осіб персоналу, включаючи до 250 осіб озброєних осіб австралійського персоналу.

«Бойовики поки що відмовляються дати допуск мілітарній місії, яка може увійти на територію авіакатастрофи згідно підписаних і ратифікованих угод. Але робота над цим продовжується», - сказав Віце-прем`єр-міністр.

Зі свого боку присутній на брифінгу Керівник Спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні посол Ертугруль Апакан подякував українській стороні за те, що сьогодні експерти отримали безпечний шлях до місця аварії. «Потрапити на місце авіакатастрофи – це дуже важливий крок у правильному напрямку. Нам потрібно мати безпечний шлях до місця аварії, де експерти Нідерландів, Австралії та інших країн зможуть здійснювати розслідування. Ми сподіваємося, що відтепер кожного дня зможемо повертатися на місце падіння літака для протягом наступних двох-трьох тижнів», - сказав він.

Голова місії ОБСЄ також повідомив, що до слідчих дій хочуть приєднатися також і малазійські експерти.



Переглядів: 2819
Поширень: 0