Сьогодні вночі завдяки оперативній дипломатичній роботі Президента України Петра Порошенка попереджено провокацію з боку Російської Федерації на кордоні України. Начебто за погодженням з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста з Росії в Україну мала увійти гуманітарна колона з так званими «миротворцями». Це було зроблено для того, щоб спровокувати повномасштабний військовий конфлікт між Росією та Україною. Про це повідомив сьогодні, у суботу 9 серпня, на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Отримавши оперативну інформацію, Президент України негайно зібрав оперативний штаб та терміново провів переговори зі світовими лідерами. Таким чином саме шляхом дипломатичної роботи Президента держави вдалося зупинити цю провокацію.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста повністю спростував інформацію Росії про начебто погодження з цією міжнародною організацією процедури проходження гуманітарної колони.

Члени Ради Безпеки ООН висловили підтримку позиції України що будь-яке входження російських військових на українську територію призведе до ескалації конфлікту та вважатиметься актом агресії. Всі міжнародні партнери України запевнили главу держави в тому, що не допустять провокаційних кроків щодо України.

Після цього за дорученням Президента Міністр закордонних справ України Павло Клімкін провів розмову з Міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим, від якого отримав запевнення, що російська провокація буде зупинена.

Зазначимо, що згідно до норм міжнародного права, направлення будь-яких гуманітарних вантажів до України має бути не тільки попередньо узгодженим з українською стороною, але й передбачає наявність відповідного звернення з боку нашої держави, а також подальше митне оформлення таких вантажів та їх доставку офіційними каналами. Супроводження ж без погодження сторонами миротворчими чи військовими контингентами гуманітарних вантажів суперечить нормам міжнародного права.



Переглядів: 7976
Поширень: 0