Президент Петро Порошенко заявив, що Україна стурбована ситуацією навколо російського конвою, який зайшов на територію України, перш за все, безпекою, за яку взялися відповідати Російська Федерація та терористи.

На зустрічі в Києві з Міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічусом Глава держави зазначив: «Ми зробимо все можливе для того, щоб це не привело до більш важких наслідків».

Президент повідомив, що за його дорученням Міністр закордонних справ Павло Клімкін та Глава Адміністрації Президента Борис Ложкін зв’язалися зі своїми російськими візаві, «донесли нашу стурбованість та запропонували повернути ситуацію у поле міжнародного права».

Петро Порошенко відзначив, що Україна кілька днів тому передала свій гуманітарний вантаж Міжнародному Комітету Червоного Хреста. Представники митної та прикордонної служб були направлені на російський пункт пропуску «Донецьк» із дорученням про дозвіл на допуск вантажів гуманітарної колони з Росії під егідою та у супроводі Червоного Хреста. Сьогодні, сказав Президент, ці домовленості було порушено, російська сторона прийняла рішення знехтувати ними і в односторонньому порядку відмовилась від участі Червоного Хреста.

Президент наголосив, що Україна виконала всі взяті на себе зобов’язання, 35 російських машин було оформлено. Єдиний фактор, який заважав Червоному Хресту виконувати гуманітарну місію - це обстріли доріг терористами, яким повинна була рухатись допомога для Луганська. «Червоний Хрест не отримав від терористів підтвердження гарантії припинення вогню», - повідомив Глава держави. Натомість, сказав Президент, за наявною інформацією, колона з понад 100 автомобілів зайшла на територію України без митного догляду, прикордонного оформлення та супроводу Міжнародного Червоного Хреста, що є кричущим порушенням міжнародного права.



Переглядів: 2599
Поширень: 0