Стратегічні українські підприємства найближчим часом можуть опинитися під контролем Росії.

За деякими даними, зараз дочірні структури російських банків отримують ресурси, які дозволяють їм кредитувати українську економіку в набагато більших обсягах, ніж це можуть робити філії західноєвропейських фінансових установ.

Наприклад, "Внешэкономбанк" Росії уже перевів "Промінвестбанку", основним акціонером якого він є, 1 млрд дол., його "дочка" заявила про залучення від материнської структури субординованого боргу в розмірі 129 млн дол., а український підрозділ "Сбербанка" - на 40 млн дол. Саме ці фінзаклади найближчим часом і розподілять ключові ролі на ринку кредитування.

На думку аналітиків, росіян найближчим часом цікавитимуть такі галузі як паливно-енергетичний комплекс, машинобудування, агропромисловий комплекс і харчова промисловість. Підтвердженням цього може слугувати хоча б те, що ПІБ відкрив кредитну лінію ЗАТ "Оболонь" на 80 млн грн і ВАТ "Дніпровський металургійний комбінат ім. Ф.Е.Дзержинського" - на 30 млн дол.

Нинішня активність у нарощуванні кредитних портфелів "дочок" російських держбанків має політичне підґрунтя. Ці фінустанови "меншою мірою побоюються неповернень із кредитів, видаючи позики переважно стратегічно важливим підприємствам. Навіть якщо вартість забезпечення з таких кредитів упаде і підприємства не зможуть розрахуватися з боргами, російський уряд одержить активи, вартість яких у посткризовий час зросте багаторазово й дозволить РФ домінувати на низці ринків, що мають стратегічне значення для країни", — пояснив представник однієї з інвестиційних компаній.

Вигода від обраної росіянами стратегії збільшується багаторазово, якщо врахувати, що вливання в українські "дочки" держбанків РФ здійснюються винятково завдяки друкарському верстату.


Переглядів: 2396
Поширень: 0