Військові дії в зоні конфлікту

Незважаючи на відверте вторгнення російських військ в Україну, ситуація в зоні бойових дій взята під контроль. Про це під час брифінгу в Києві наголосив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Підрозділи бойовиків пересуваються під прикриттям вогню, обстрілів із установок «Град» та артилерії. Коректування обстрілів відбувається за допомогою безпілотників. Попри очевидні факти агресії, росіяни продовжують маскуватися під терористичні підрозділи: використовують відповідні прапори та знищують ознаки приналежності до регулярних російських військ.

У Старобешевому через артобстріл завдано руйнувань будівлі лікарні. Бойовиками обстріляно м. Комсомольське (Старобешівський р-н), кілька снарядів потрапили в адмінбудівлю місцевого рудоуправління.

Сьогодні о 13 годині терористи здійснили 8 мінометних обстрілів блокпосту українських військових в районі населеного пункту Фрунзе Луганської області. Військовослужбовці відкрили вогонь у відповідь.

Сили антитерористичної операції нанесли точкові артилерійські удари по позиціях бойовиків в передмісті Луганська та ліквідували групу бойовиків.

Наразі триває бойове злагодження військовослужбовців підрозділу бойового забезпечення військ ЗСУ, які призвані під час третьої хвилі часткової мобілізації у Дніпропетровській області.

Українські патріоти, які раніше проходили службу у розвідувальних підрозділах, частинах спеціального призначення, повітрянодесантних військах та морській піхоті, відновлюють навички під керівництвом досвідчених офіцерів оперативного командування «Південь», які мають досвід бойових дій під час проведення антитерористичної операції на сході країни.

До програми бойового злагодження входить вивчення ведення бойових дій, тактико-технічних характеристик штатного озброєння, тренування із взаємодії між підрозділами та водіння бойових машин в умовах складної місцевості. Окрема увага приділяється навичкам надання першої медичної допомоги та евакуації поранених з поля бою.

Відповідно до рішення Генштабу, уся інформація про пересування підрозділів і частин Збройних сил України коментуватися не буде.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Маріуполі Донецької області та в Харкові люди висловлюють готовність захищати рідну землю від російського вторгнення. У цих містах велика кількість громадян звертається до військоматів для того, щоб вступити до лав Збройних сил України.

У Луганській області внаслідок обстрілів повністю знеструмлений Алчевський металургійний комбінат, підприємство призупинило роботу.

Міжнародна підтримка

За дорученням Президента України Петра Порошенка, Представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв звернувся до керівництва ЄС із закликом щодо скликання спеціальної сесії Європейської Ради щодо ситуації в Україні 30 серпня 2014 року.

Міністерство закордонних справ Литовської Республіки різко засудило очевидне вторгнення збройних сил РФ на територію України та закликало до негайного обговорення ситуації на засіданні Ради Безпеки ООН.

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що вважатиме «неприпустимим і неприйнятним», якщо російські війська знову розпочали діяти на території України, як випливає з повідомлень західних секретних служб. «Якщо буде підтверджено факт перебування російських військових на українській землі, це є неприпустимим і неприйнятним», – заявив Франсуа Олланд під час зустрічі з французькими дипломатами.

Посол США в Україні Джефрі Пайєтт заявив: «Постачання Росією танків, бойових броньованих машин, артилерії і реактивних систем залпового вогню виявилося недостатнім, щоб перемогти збройні сили України. Тож тепер все більша кількість російських військ безпосередньо включається в бойові дії на території України. Росія також надіслала свої новітні системи протиповітряної оборони на схід України».



Переглядів: 2821
Поширень: 0