Співпрацю та експертну допомогу Україні у кількох напрямках обговорили сьогодні під час зустрічі Віце-прем`єр-міністр України Володимир Гройсман та міністр закордонних справ Норвегії Борге Бренде і міністр у справах Європи Норвегії Відар Хельгесен.

Норвегія запропонувала Україні експертну допомогу у проведенні адміністративної реформи

«Ми розуміємо, що нам потрібні внутрішні перетворення у впровадженні реформ. Своє завдання я бачу в тому, щоб готувати країну до мирного життя. Ми йдемо в Европейський Союз, в європейську сім`ю. Нещодавно на Уряді ми прийняли рішення і подали пропозицію до парламенту щодо змінення нашого позаблокового статусу. Ми готуємося до імплементації Угоди з Європейським Союзом. І в цьому контексті поглиблення співпраці з Норвегією є важливим», - зазначив Володимир Гройсман.

Міністр закордонних справ Норвегії Борге Бренде висловив підтримку Україні і зазначив, що Норвегія рішуче засуджує військову агресію з боку Росії і порушення нею норм міжнародного права. Він наголосив, що Норвегія збільшила фінансову допомогу Україні та прийняла рішення щодо впровадження санкцій проти Росії. «Хоча Норвегія і не є членом Євросоюзу, але вона є частиною Європи, членом Європейської економічної зони. Тому вона також прийняла рішення про санкції по відношенню до Росії. Це питання голосувалося у парламенті, рішення було прийнято одностайно», -- сказав він.

Норвегія запропонувала Україні експертну допомогу у проведенні адміністративної реформи

У свою чергу Відар Хельгесен запропонував Україні, окрім роботи над угодою, експертну допомогу у проведенні адміністративної реформи, яку сьогодні розпочав український Уряд. Він підкреслив, що економічна інтеграція Норвегії в ЄС має глибоке коріння, і свого часу країна провела масштабну роботу з європеїзації адміністративної та урядової системи.

«В той час, коли весь світ зосереджений на Росії, на санкціях, на відповідях на санкції, на тому, що коїться на Сході України, не слід забувати, що найважливіші питання – розвиток України, реформи і перетворення», - сказав міністр Норвегії у справах Європи.

Під час зустрічі сторони також обговорили можливості співпраці у сфері сільського господарства у частині стандартизації продукції відповідно до європейських вимог, а також питання у сфері енергетичної інтеграції.



Переглядів: 2926
Поширень: 0