Щодо інформації в зоні АТО за минулу добу

Обстановка в районі проведення антитерористичної операції залишалася напруженою, передусім на південному заході Донеччини. Сили АТО здійснили перегрупування, закріпилися на нових рубежах та перейшли до активної оборони.

За повідомленням речника Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрія Лисенка на першому щоденному брифінгу, учора бої носили точковий характер. Під час оборони Луганського аеропорту ворог зазнав значних втрат у живій силі та техніці. За підтвердженою інформацією українські військові знищили сім бронетранспортерів, два танка, мінометний розрахунок та близько ста російських військових та терористів.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12 годину 2 вересня

Після нанесення авіаційного удару по базі бойовиків в районі Сніжного також було знищено понад 100 російських найманців.

Росіяни концентрували живу силу і озброєння в обласних центрах, та не полишають мають намір захопити Донецький аеропорт. Частини Збройних сил РФ зосереджувались у прикордонних районах та на території окупованого Криму.

Вашій увазі ВІДЕО руху колони росіян в районі Краснодона.

Загалом протягом доби сили АТО вступали у вогневий контакт з терористами у районі н.п. Верхньоторецьке, Луганське, Мар’їнка, Широкине Донецької області, а також неподалік Красного Яру, Комунарська, Макарового, Вергунського Роз’їзду, Веселої Гори, Станиці Луганської, Уткиного, Побєди Луганської області.

Прикордонники зафіксували зростання активності російських збройних сил РФ на ділянці «Красна Талівка» у Луганській області. Встановлено, що тут у безпосередній близькості від лінії кордону займає позиції військова техніка. Серед них 5 одиниць самохідних артилерійських установок.

Росіяни продовжували розвідку за допомогою безпілотників. Учора, близько 20.30 прикордонники з пункту пропуску «Чаплинка» у Херсонській обл., зафіксував безпілотник, який рухався на висоті до 2 км на напрямку з окупованого Криму до Макарівки Херсонської обл.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Оперативна ситуація у Маріуполі та прилеглих районах залишається напруженою. З боку терористів через російські ЗМІ продовжується нагнітання панічних настроїв серед місцевого населення. Зокрема, поширюються недостовірні дані щодо наступу об’єднаних сил росіян та їх найманців у напрямку з Волновахи на Маріуполь, що не відповідає дійсності.

У зоні АТО на сході України росіяни почали грабувати шахти і автоколонами вивозити вугілля до Росії. Зокрема, на шахті «Антрацит» і «Червоний партизан», а також на сусідніх шахтах бойовики викрали близько 15 тисяч тонн вугілля.

Незважаючи на те, що у населених пунктах ще перебуває багато мирних мешканців, російські військові та бойовики продовжують обстрілювати житлові квартали міст Донецької та Луганської областей. Так, вчора терористи обстріляли місто Попасна Луганської області. Жителі змушені залишати місто. Також через обстріли пошкоджено обладнання вагоноремонтного заводу.

Російські найманці продовжують завдавати максимальних втрат економіці України. Внаслідок артобстрілу терористи пошкодили газопровід низького тиску у селищі Глиняне Луганської області. Станом на сьогодні від газопостачання відключено частково – 23, повністю – 59 населених пунктів Луганщини. За оперативною інформацією, російські найманці розпочали дії, які можуть призвести до порушення роботи газотранспортної системи на тимчасово окупованих територіях. Це може становити загрозу постачанню газу до Європи.

Додамо, що вчора єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер попередив про ймовірність реалізації президентом РФ В. Путіним найгіршого сценарію для енергетичної безпеки ЄС.

На звільнених територіях продовжують діяти групи російських диверсантів. Так, вчора у центрі Слов’янська бійці батальйону «Київ-1» виявили схованку з боєприпасами у підвалі одного з недобудованих будинків у центрі міста. У схованці був виявлений ящик з 5 протитанковими керованими ракетами. При цьому зловмисники встановили розтяжку біля боєприпасів, у такий спосіб замінувавши зброю.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та вилучили 213 одиниць боєприпасів та вибухонебезпечних предметів. Обстежено 8 га територій.

Міжнародна підтримка

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про намір організувати постачання в Україну медичного обладнання, польових шпиталів і бронежилетів для військовослужбовців, які беруть участь в АТО.

Нагадаємо, що вже перебувають в Німеччині на лікуванні 20 військовослужбовців, які зазнали поранень під час виконання бойових завдань в ході антитерористичної операції — пацієнтів Київського, Харківського та Дніпропетровського військових госпіталів.

Президент Франції Франсуа Олланд заявив про можливість розірвання або перегляду контракту з Росією про постачання кораблів типу «Містраль» на €1,6 млрд. у зв’язку із загостренням ситуації в Україні. Нагадаємо, що вчора Генеральний Секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що уряд Франції мав би зважати на безпекову ситуацію й стурбованість своїх партнерів по НАТО щодо постачання Росії універсального десантного вертольотоносця типу «Містраль» урядом Франції.

Діючий президент Європейської Ради Херман Ван Ромпей вказав на відсутність політичної волі у РФ для врегулювання конфлікту в Україні шляхом переговорів. У свою чергу, новобраний президент ЄР Дональд Туск назвав своїм першочерговим завданням вирішення конфлікту на сході України.

Прем’єр-міністр Фінляндії Александер Стубб у своєму виступі перед Парламентом Фінляндії зазначив, що Росія порушила принципи міжнародного правосуддя, територіальну цілісність України шляхом анексії Криму та дестабілізувала ситуацію в країні.

На заході України на Яворівському полігоні у Львівській області 16-26 вересня відбудуться навчання Збройних сил України спільно з США і їх союзниками «Rapid Trident-2014» (Швидкий тризуб). Про це заявив представник європейського командування армії США Грегорі Хікс. Очікується, що в навчаннях візьмуть участь 200 американських солдатів. Крім того, в «Rapid Trident» задіють більше 1000 військовослужбовців з України, Азербайджану, Великобританії, Канади, Грузії, Німеччини, Латвії, Литви, Молдови, Норвегії, Польщі, Румунії та Іспанії.

Учора до Києва прибуло 6 тонн гуманітарної допомоги з Литви для українських військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях на сході України. До першої частини вантажу входять набори сухих пайків і спеціальне медичне приладдя, в тому числі набори медичних шин, медикаменти і медичне обладнання, ларингоскопи, медичні інструменти та перев’язочні матеріали.

Щодо загибелі російського фотокореспондента МІА «Россия сегодня» Андрія Стеніна. Повідомляємо, що він в’їхав на територію України через аеропорт «Бориспіль» 14 травня 2014 року та не був акредитований в зоні АТО. За фактом зникнення громадянина РФ розпочато кримінальне провадження.



Переглядів: 3345
Поширень: 0