Ситуація в зоні АТО

Протягом минулої доби зафіксовано неодноразові факти порушення росіянами умов перемир’я. Збройні сили РФ нарощують ударне угруповання на тимчасово окупованій території Криму. На цьому наголосив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

За минулу добу терористи та російські військові скоїли 20 провокацій та обстрілів блокпостів та позицій підрозділів ЗС України в районах населених пунктів Луганської області: Чорнухіне, Нижньобараниківка, Піски, Городище, Золоте, та Донецької області – Шуми, Верхньоторецьке, Староласпа, Гранітне, Жданівка, Авдіївка, Докучаєвськ, Тоненьке, Нижня Кринка та самого аеропорту Донецька‏.

Ситуація в зоні АТО: Незважаючи на перемир’я, терористи знову штурмують донецький аеропорт

Спостерігачі ОБСЄ зафіксували випадки порушення режиму припинення вогню на сході України, зокрема. в районі Луганська, Донецька та Маріуполя.

У Донецьку не припиняються бої за аеропорт. Під час учорашнього наступу на позиції підрозділів ЗС України у цьому районі російські найманці втратили 3 танки та 2 БТРи. Позиції наших підрозділів на території аеропорту в Донецьку були обстріляні із застосуванням установок «Град».

Терористи продовжують провокації – обстрілюють житлові масиви Донецька, імітуючи українську артилерію, яка веде вогонь у відповідь. Внаслідок потрапляння снарядів пошкоджені Донецька спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат №22, два дев’ятиповерхових будинки і будинки приватного сектору.

У Харцизьку з району школи №7 бойовики вели мінометний обстріл селища Нижня Кринка Шахтарського району.

Навколо блокпосту сил АТО в районі населеного пункту Слав’яносербськ підрозділи противника продовжують вчиняти провокаційні дії. Блокпост і надалі оточено з 3-х напрямків танками, бронемашинами та піхотою противника. Наразі бойових зіткнень між сторонами не було. Режим припинення вогню на цій ділянці зберігається.

В районі н.п. Безіменне Новоазовського р-ну фіксується скупчення техніки та живої сили противника, в т. ч. засобів фронтової радіорозвідки.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Відсьогодні на маріупольському напрямку Штаб АТО впроваджує особливий режим. Мета обмежень та заборон – сприяння заходам з оборони держави та протидії терористичній діяльності.

На територіях Новоазовського і Тельманівського районів Донецької області встановлено наступні режимні обмеження, зокрема:

  • пересування колон автомобільної техніки з двох і більше одиниць;
  • перебування осіб без документів, що посвідчують особу (для громадян України – паспорт громадянина з відміткою про реєстрацію);
  • в’їзду, пересування осіб, які не проживають в зазначеному районі, або не підтвердили мету такого пересування;
  • пересування транспортних засобів та осіб в період з 20:00 до 06:00;
  • підходу, під’їзду без погодження з керівництвом до позицій, районів розташування сил АТО;
  • обмеження швидкості руху транспортних засобів не більше ніж 40 кілометрів за годину;
  • використання радіостанцій, засобів кіно-фото-відеозйомки, проведення такою зйомкою місцевості, військових об’єктів та об’єктів інфраструктури;
  • масових зборів громадян (без погодження із військовим керівництвом);
  • носіння зброї, боєприпасів, використання піротехнічних засобів.

Російські найманці продовжують руйнувати інфраструктуру та виводити з ладу обладнання підприємств Донбасу. Зокрема, у Донецьку терористи затопили шахти «Моспінська», «Жовтнева» і «Трудівська». Металургійні заводи в Донецьку працюють «на тихому ходу», тобто їх роботу знижено до необхідного мінімуму. Внаслідок руйнування терористами інфраструктури Донецької залізниці, до підприємств припинено постачання сировини. Через це запасів залізної руди і коксу на них вистачить на 2-3 дні.

З шахт в районах н.п. Ровеньки та Свердловськ Луганської області терористи вантажними автомобілями вивозять вугілля.

Комунальники відновлюють роботу пошкодженої терористами інфраструктури. У Донецьку комунальники відновили електропостачання 300 будинків приватного сектора в Київському та Куйбишевському районах, та відновили роботу котелень Донецькміськтепломереж, які забезпечують гарячою водою мешканців міста.

Вчора рятувальники Державної служби з надзвичайних ситуацій відправили до Маріуполя Донецької області ще один гуманітарний вантаж. Понад 3,5 тонни продуктів харчування зібрали представники Рад ветеранів м. Мелітополь, а також Мелітопольського, Токмацького та Пологівського районів Запорізької області. Допомогу призначено ветеранам, які проживають у Маріуполі.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Вчора ввечері Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Сторони обговорили комплекс питань, пов’язаних із забезпеченням режиму припинення вогню. Президенти домовились тримати ці питання на постійному контролі.

Глави МЗС Німеччини та Японії висловили спільну стурбованість випадками порушення режиму припинення вогню в Україні й закликали всі сторони конфлікту дотримуватись перемир’я. При цьому німецький дипломат підкреслив, що Москва зобов’язана негайно вивести з території України усіх своїх військових та озброєння.

Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн заявив, що в умовах російської агресії та, відповідно, радикальної зміни політичної та безпекової ситуації у світі НАТО надаватиме підтримку Україні, яка захищає свій суверенітет та територіальну цілісність.

Представник Державного департаменту США Марі Харф заявила, що Сполучені Штати завершують підготовку заходів, спрямованих на розширення і поглиблення наших санкцій проти фінансового, енергетичного та оборонного секторів Росії, однак остаточне рішення ухвалюватиметься «на основі того, що буде відбуватися протягом наступних декількох днів». Марі Харф повідомила, що висновки фахівців у попередній доповіді з розслідування причин падіння Боїнгу «Малазійських авіаліній» вказують на його можливе ураження ракетами пересувної системи «Бук». За її словами, літак, швидше за все, був збитий саме такою ракетою, випущеною з території, підконтрольної бойовикам.



Переглядів: 3054
Поширень: 0