Відбулася телефонна розмова Президента України Петра Порошенка з чинним Головою ОБСЄ Дідьє Буркхальтером. Під час розмови сторони обговорили питання моніторингу режиму припинення вогню на Донбасі спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні. Голова ОБСЄ пообіцяв направити в Україну більше інспекторів з відповідним досвідом, які займатимуться моніторингом у найпроблемніших місцях.

Щодо військової ситуації в зоні АТО

Підрозділи Збройних Сил України та інших силових структур дотримуються режиму припинення вогню, який розпочався з 18-ї години 5 вересня. Про це розповів сьогодні на щоденному брифінгу заступник керівника ІАЦ РНБОУ Володимир Полевий.

Водночас дії терористів загрожують виконанню мирного плану Президента України. Насамперед, йдеться про заяви ватажків терористичних організацій ДНР та ЛНР, що Захарченко і Плотницький брали участь у переговорах в Мінську як спостерігачі і “не були безпосередньо учасниками тристоронньої зустрічі”.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12 годину 14 вересня

Крім того, протягом останньої доби у зоні конфлікту на Донбасі фіксується збільшення кількості обстрілів українських позицій. Зокрема, в Донецькій обл. терористи здійснили обстріли у районах населених пунктів Нижня Кринка, Василівка, Малоорлівка, Єнакієво, Гранітне, Шахтарськ, Криничне, Красногорівка, Мар’їнка, Петрівське, Новоселівка, Майорськ, Жданівка, Новотроїцьке, Міус, Центральний, Богданівка, Авдіївка, Піски, Тоненьке, Ясинувата, Харцизьк, Новобахмутівка, Пантелеймонівка, Дебальцеве та аеропорту Донецьк.

В Луганській обл. здійснено обстріли у районах Комишувахи, Попасної, Городища, Співаківки, Золотого, Чорнухіного.

Вчора сили АТО відбили 2 штурми російських найманців. Йдеться про черговий штурм аеродрому Донецька та прорив з н.п. Пантелеймонівка до Василівки Донецької області. У прориві брали участь понад 200 бойовиків. Атаки ворога відбиті.

Втрат серед військовослужбовців немає.

Тривають випадки порушення повітряного простору та ведення повітряної розвідки з території Росії. Так, вчора вахтовий сигнальник морської охорони виявив проліт на висоті до 1000 м безпілотника на напрямку «рейд порту – м.Маріуполь». Також прикордонний наряд Луганського загону «Біловодськ» на напрямку «Калмиковка Ростовської області – Баранівка Луганської обл.», виявив ще один безпілотник на висоті до 2 км.

Вчора з 14:25 до 21:00 через пункт пропуску «Ізварине» Луганської області до РФ виїхало 6 колон у складі 216 автомобілів, які напередодні заїхали з РФ через російський пункт пропуску «Донецьк» з так званою гуманітарною допомогою. Представники Держприкордонної та митної служби України у пункті пропуску «Донецьк» участі в оформленні колони не брали.

Сьогодні на території тимчасово окупованого Криму проходять незаконні вибори до «Державної ради Республіки Крим» і «Севастопольських міських законодавчих зборів». Як ми повідомляли, зазначені дії кваліфікуються за ст. 109 КК України як дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Через постійні обстріли та загрозу з боку терористів донецькі енергетики не можуть відновити напругу на насосній станції першого підйому Південно-Донбаського водопроводу. І ЛЕП, і підстанція мають значні ушкодження. За попередніми оцінками, відновлювальні роботи можуть тривати до двох тижнів. Енергетики зможуть розпочати відновлювальні роботи тільки після того, як буде досягнуто домовленості про надання “зеленого коридору”.

У Красному Лучі терористи склали список осіб, які, на їх думку, на початку дев’яностих років «розкрадали край». До цього списку потрапили представники місцевої еліти. Заможні люди можуть бути викреслені з «чорного списку» за грошову винагороду.

Серед населення підконтрольних бойовикам територій фіксується зростання невдоволення через невиконання лідерами терористів обіцянок щодо відновлення електро- та водозабезпечення Луганська, водопостачання у містах Ровеньки та Свердловську, здійснення соціальних виплат, надходження продуктів харчування та ліків.

На звільнених територіях протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС обстежили територію 13.6 га та 5 будівель, де було виявлено та знешкоджено 39 одиниць вибухонебезпечних предметів.



Переглядів: 3617
Поширень: 0