Військові дії в зоні конфлікту

На виконання мирного плану Президента України підрозділи Збройних Сил України та інших силових структур продовжують виконувати заходи режиму припинення вогню, запровадженого з 18:00 05.09.2014 р. Водночас з боку терористів та російських військових тривають обстріли позицій сил АТО. Так, протягом дня незаконні збройні формування з метою провокацій обстріляли позиції підрозділів ЗС України в районах н.п. Южнокомунарськ, Станиця Луганська, Жданівка, Нижня Кринка, Верхньоторецьке, Чорнухіне, Малоорлівка, Мар’їнка, Криничне, Путепровід, Гранітне, Дебальцеве, Золоте та аеродром Донецьк.

Сьогодні під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком Міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц висловив підтримку Україні з боку Європейського Союзу та його країни і наголосив, що Австрія готова значно активізувати свої зусилля у рамках ОБСЄ та надати представникам ОБСЄ безпілотники для моніторингу ситуації у прикордонних з Росією територіях України. «Наша місія – не тільки підтримати мирне врегулювання шляхом надання австрійських спостерігачів в рамках ОБСЄ, але й надати 10 австрійських безпілотників для місії ОБСЄ, які дозволять контролювати конфліктні території задля пришвидшення процесу мирного врегулювання», – сказав він.

Себастьян Курц високо оцінив Мирний план Президента України, назвавши його «шансом для України мирно врегулювати конфлікт на Сході».

Крім того, Австрія посилює свою допомогу і в сфері надання медичної та медикаментозної допомоги для важкопоранених серед мирного населення на Сході України. «Ми раді, що маємо можливість взяти сьогодні кілька постраждалих для лікування в Австрії», – сказав Міністр ЗС Австрії.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Трьох громадян України, які виявилися диверсантами з так званих «Військ Спеціального Призначення «Оплот», затримала Контррозвідка Служби безпеки України неподалік м. Волноваха Донецької області. Вони проводили розвідку позицій сил АТО.

Як заявив речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко на другому традиційному щоденному брифінгу, вже встановлено, що ці особи брали безпосередню участь у бойових діях проти українських військ, збирали та передавали терористам розвіддані про дислокацію, кількість та переміщення українських підрозділів.

Стосовно затриманих розпочато кримінальні провадження за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст. 258-3 (створення терористичної групи) Кримінального кодексу України.

У затриманих вилучено вогнепальну зброю, набої до неї, засоби спостереження, а також посвідчення «Оплоту».

У Маріуполі тривають заходи з обладнання внутрішнього периметру блокпостів для укріплення меж міста від інфільтрації та нападів бойовиків. В роботах для зміцнення меж міста зі всіх напрямків було задіяно 22 одиниці техніки. Блокпости забезпечені озброєною охороною. Крім того, триває організований активний контррозвідувальний пошук диверсійних груп, осередків сепаратистських та партизанських рухів.

Жительки міста Краматорськ підтримують українську армію практичною допомогою. В місті розгорнувся рух з виготовлення маскувальних засобів для військовослужбовців. Ініціаторами акції виступили учасники групи “Народжені вільними”.

У Донецьку терористи прибули в Донецьке вище училище олімпійського резерву імені С. Бубки, яке підпорядковується облраді, та заявили про перепідпорядкування навчального закладу терористичній організації «ДНР».

На території м. Луганська не працюють більшість продуктових магазинів, реалізацію продуктів харчування здійснює лише невелика кількість дрібних магазинів та стихійні ринки. Це не дозволяє задовольнити потреби мешканців міста у продовольчих товарах. Натомість терористи планують заборонити завезення продуктів з інших регіонів України на користь продукції з РФ.

За інформацією ПАТ «Укртелеком» 15.09.2014 з 10:30 повністю відновлено надання послуг міжнародного та міжміського телефонного зв’язку, а також відновлено надання ІР-послуг для абонентів 10 райцентрів Луганської області: Сватове, Троїцьке, Біловодськ, Кремінна, Новопсков, Старобільськ, Мілове, Марківка, Новоайдар, Білокуракіне.

За інформацією Міністерства соціальної політики, станом на 15 вересня, 21 центр зайнятості Донецької області та 14 центрів зайнятості Луганської області мають можливість здійснювати виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття. Всі громадяни, які перебувають в зоні проведення АТО, або внутрішньо переміщені особи, незалежно від місця їх проживання чи перебування, можуть звернутись до будь-якого з працюючих центрів зайнятості та отримати повний комплекс соціальних послуг.

Дитячі колективи Слов’янська для учасників АТО та Національної гвардії України подарували концертну програму, яка поєднала в собі пісенні та танцювальні номери. Українські пісні, сучасні та українські народні танці дуже сподобались військовослужбовцям і постійно супроводжувались гучними оплесками. Академічний ансамбль пісні й танцю МВС України відвідав навчальний полігон Національної гвардії України на Вінниччині та провів концерт для мобілізованих у лави НГУ та членів їх сімей.

Заходи з реалізації мирного плану Президента

На виконання мирного плану Президента України з врегулювання ситуації у східних регіонах України Державна прикордонна служба України продовжує є рекогносцировку (виїзд на місце майбутнього розміщення нових підрозділів прикордонної служби) районів розгортання прикордонних підрозділів в смузі безпеки вздовж лінії розмежування. Також завершується підготовка оперативно-бойових прикордонних комендатур до їх висунення в райони розгортання. Здійснюються заходи з матеріально-технічного забезпечення даних підрозділів.



Переглядів: 2878
Поширень: 0