Ситуація в зоні АТО

У зоні АТО ситуація залишається непростою. Українські підрозділи дотримуються режиму припинення вогню.

Водночас терористи продовжують провокації. Як заявив сьогодні на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, наші блокпости та позиції обстрілювали як на Луганському, так і на Донецькому напрямах.

Зокрема, у районі с. Малоорлівка Шахтарського району терористи п’ять разів обстріляли блокпост з систем «Град», гармат, мінометів та танків, після чого почали штурм. Вогнем у відповідь українські військові напад відбили.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на першу половину дня 24 вересня

Зафіксовано низку обстрілів Донецького аеропорту та у районі м. Дебальцеве.

За минулу добу загиблих серед українських військових немає. Поранено 8 військовослужбовців.

Поблизу м. Щастя диверсійна група терористів на мосту через Сіверський Донець обстріляла автомобіль міжнародної місії ОБСЄ зі стрілецької зброї. Спостерігачі моніторингової місії ОБСЄ також зафіксували факти порушення перемир’я з боку терористів поблизу с. Талаківка (20 км на північний Схід від Маріуполя) та м. Дебальцеве.

Протягом минулої доби бойових зіткнень на кордоні з незаконними збройними формуваннями та підрозділами ЗС РФ не було. Порушення повітряного простору України не фіксуються вже третій день поспіль.

У прикордонних районах російські збройні сили застосовують радіотехнічні установки, що глушать на території України сигнали мобільних операторів. Також російські військові продовжують перехват радіообміну підрозділів Держприкордонслужби та ЗС України.

За результатами робочої наради Координаційного центру при Адміністрації Президента з допомоги постраждалим у зоні АТО прийнято рішення про створення єдиної бази даних ДНК-експертиз, за яку відповідатиме МВС України. Це дозволить значно пришвидшити пошук та гарантувати родичам загиблих безоплатне проведення ДНК-експертиз. Цю роботу буде профінансовано за рахунок держави.

Вчора у рамках мирного плану Президента України звільнено 10 українських військових, які перебували у заручниках. Серед звільнених – один офіцер.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

У Краснодонському районі Луганської області ватажки незаконних збройних формувань продовжують вимагати у місцевих мешканців гроші. З чоловіків призовного віку, що виїжджають на територію Росії, терористи вимагають 2000 гривень за довідку з так званої комендатури. Як ми вже повідомляли, через брак грошей у так званих ДНР та ЛНР, на тимчасово підконтрольних бойовикам територіях терористи за виконану роботу розраховуються з місцевими мешканцями харчовими пайками.

На звільнених від терористів територіях тривають відновлювальні роботи. Так, у Слов’янську здійснюється відбудова житлового сектору. Вже завершено ремонтні роботи в 7-ми багатоквартирних будинках з 36 зруйнованих. На даний час роботи тривають на 12 об’єктах.

В Слов’янську відзначається збільшення кількості переселенців-пенсіонерів, які повертаються до своїх домівок. На початку місяця щодня реєструвалося близько 30 заяв, зараз ця цифра перевищує 200. Тільки у вересні місто одержало більше 4 млн. грн. додаткового фінансування на виплату пенсій. На сьогодні виплату пенсій профінансовано у 22 районах та містах Донецької області та 13 – Луганської.

У Маріуполі ситуація залишається спокійною, триває дообладнання блокпостів та району оборони міста. Завдяки тісній співпраці об’єднаного штабу АТО у Маріуполі з волонтерськими та громадськими організаціями, які надають допомогу, військовослужбовці силових відомств країни, що несуть службу на блокпостах, отримують від волонтерів теплі речі, ліки та намети. Великі промислові підприємства міста допомагають військовослужбовцям, постачаючи продовольчі продукту, побутову хімію та бойлери для обігріву води у місцях постійної дислокації.

Виходячи з того, що ректор та переважна більшість студентів і викладачів Донецького національного університету мають принципову патріотичну позицію, Міністерство освіти і науки наразі готує проект переведення навчального закладу до одного з регіонів України. Наразі Міністерство шукає відповідні приміщення, придатні для роботи університету.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови із Спікером Палати Представників Конгресу США Джоном Бейнером відзначив одностайне прийняття Комітетом у зовнішніх справах Сенату США Акту на підтримку свободи України. На його переконання, це рішення є дуже важливим для України у її відстоюванні своєї територіальної цілісності, суверенітету та прагненні відновити мир.

МЗС України направило до МЗС РФ офіційну ноту з протестом щодо неправомірних дій стосовно України, грубих порушень її територіальної цілісності та суверенітету.

Доповідач Європарламенту по Україні Яцек Саріуш-Вольскі закликав європейську спільноту посилити санкції щодо РФ для запобігання подальшому військовому вторгненню в Україну та розпочати продаж зброї Україні.

Міністерство закордонних справ Норвегії заявило про те, що офіційний Осло долучиться до нових санкцій ЄС проти Росії. «Незважаючи на величезний міжнародний тиск, Росія не демонструє готовність зупинити свої незаконні дії на сході України», – відзначив голова норвезького МЗС Борге Бренде.

Тому, за його словами, Норвегія запровадить ті ж обмежувальні заходи, що запровадив ЄС 12 вересня.

Голова секретаріату уряду Японії Йошихіде Суга заявив, що Японія 23 вересня розширила санкції проти Росії.

Він повідомив, що Токіо посилює позицію щодо Москви, аби привести її у відповідність з тими заходами, що вживаються іншими країнами, зокрема, його ключовим союзником – Сполученими Штатами.

Санкції передбачатимуть фінансові обмеження для 5 російських банків, а також більш суворі обмеження на експорт озброєнь.

Питання Криму

Міністерство закордонних справ України констатує погіршення ситуації стосовно кримських татар, які проживають на території окупованого Криму. «Кримські татари та українці, які не згодні з окупацією Автономної Республіки Крим та Севастополя, мають реальну небезпеку розправи», – заявив речник МЗС України. Він повідомив також про те, що в Криму зараз складають списки забороненої літератури, здійснюють обшуки в школах та житлових будинках, татарам вже заборонили проводити мітинги, а у будівлі меджлісу проведено обшук.

МЗС України наголосив на неприпустимості репресій кримськотатарського народу на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.



Переглядів: 3388
Поширень: 0