Президент України Петро Порошенко провів зустріч з постійними представниками країн-членів ОБСЄ. Під час зустрічі сторони обговорили необхідність встановлення дієвого контролю за українсько-російським кордоном. Глава держави звернувся до представників ОБСЄ з проханням про невідкладну активізацію зусиль спеціальної моніторингової місії і закликав збільшити кількість спостерігачів до 1500.

Президент зауважив, що за підрахунками української сторони, лише така кількість інспекторів ОБСЄ за наявності щонайменше 29 безпілотників здатна забезпечити об’єктивний контроль території, захопленої терористами. Також Петро Порошенко наголосив на необхідності невідкладної імплементації Мінських домовленостей, акцентувавши увагу представників ОБСЄ на важливості забезпечення контролю українсько-російського кордону за участі інспекторів ОБСЄ з відповідною відеофіксацією, як необхідної передумови подальшого втілення Мирного плану.

Глава держави також звернув увагу представників ОБСЄ на численні факти порушення режиму припинення вогню і продовження використання бойовиками важкої артилерії. Окрему увагу присутніх він звернув на порушення прав кримських татар в окупованому Криму і запросив активізувати зусилля країн-членів ОБСЄ для відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

Ситуація в зоні АТО

Ситуація у зоні проведення АТО залишається напруженою. Учора представники тристоронньої наглядової місії на Донбасі узгодили запровадження режиму «тиші» з 18:30. Однак терористи знову порушили досягнуті домовленості. Обстріли позицій українських військ продовжилися, хоч і не так інтенсивно, як вдень. Про це заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

За минулу добу зафіксовано напади та обстріли в районі донецького аеропорту, а також населених пунктів Нікішине, Орлово-Іванівка, Новоорлівка. Обстріли зі стрілецької зброї та мінометів зафіксовано біля міста Щастя та села Трьохізбенка. Терористи також обстріляли з установок «Град» позиції сил АТО в н.п.Тоненьке, Красногорівка, Олександрівка, Донецький.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на першу половину дня 8 жовтня

За минулу добу було звільнено 3-х осіб, яких терористи тримали у заручниках. Серед звільнених – журналіст Єгор Воробйов.

На ділянках кордону, які контролюються українськими силовиками, бойових зіткнень не зафіксовано. Порушень повітряного простору не було. Утім противник продовжує повітряну розвідку у районі Маріуполя. Біля н.п. Широкине було зафіксовано проліт безпілотника.

За добу у зоні проведення АТО загинули 3 українських військових, 12 отримали поранення.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

У Донецьку ситуація залишається вкрай напруженою. Терористи не припиняють артилерійські обстріли житлових кварталів міста. Зокрема, бойовики обстріляли Київський та Куйбишевський райони Донецька, внаслідок чого за минулу добу в Донецьку загинуло 3 мирних жителя, ще 4 отримали поранення. Також обстріли бойовиків спричинили руйнування та пожежі у житлових будинках на вулицях Автострадна, Айвазовського, Крупської.

Вчора внаслідок артилерійських обстрілів терористів було пошкоджено електричні мережі на підстанції металопрокатного заводу в Київському районі Донецька. Через аварію відсутня електропостачання, у тому числі й на Північному водопровідному вузлі КП «Донецькміськводоканал». Водопостачання Київського та Куйбишевського районів було припинено на 4 години, але енергетики відновили енергоживлення Північного водопровідного вузла. Наразі воду вже отримують понад 150 тисяч мешканців Київського та Куйбишевського районів Донецька, а енергопостачання відновлено у більш, ніж 1000 будинків приватного сектору та у лікарні №21.

На ранок 8 жовтня внаслідок обстрілів терористів Донецьку без газопостачання залишається 4559 абонентів, серед них – 16 багатоквартирних будинків, 3489 будинків приватного сектора і 30 підприємств міста.

У Маріуполі ситуація залишається повністю контрольованою. Українські військові продовжують укріплювати позиції за підтримки місцевих мешканців та підприємств.

Наразі тривають роботи з відновлення електропостачання насосної станції першого підйому Південно-Донбаського водопроводу.

112 вантажівок гуманітарної допомоги з Німеччини вже перебувають на території України. Сьогодні близько другої ночі 98 автомобілів прибули до логістичного центру неподалік Києва. Решта 14 автомобілів мають прибути до Києва протягом дня. У складі вантажу – 3 пересувних тимчасових містечка, які повністю обладнані для життя у зимовий період. Їх буде доставлено в регіони України, які межують з Донецькою та Луганською областями та до яких найперше приїжджають переселенці.

Піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій на звільнених від терористів територіях за минулу добу виявили та знешкодили 194 одиниці боєприпасів та вибухонебезпечних предметів, у тому числі 33 артилерійських снаряди, 56 мінометних мін, 11 бойових гранат та мін та один реактивний боєприпас. На наявність вибухонебезпечних предметів перевірено ділянки площею 6,1 га.

За минулу добу у родинах тимчасових переселенців народилося 12 немовлят.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Радник з питань національної безпеки Прем’єр-міністра Великої Британії Кім Даррок під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком заявив про підтримку Прем’єр-міністром Великої Британії мирних ініціатив Президента України та його Мирного плану. Також сторони обговорили подальші спільні українсько-британські кроки для мирного врегулювання на Донбасі, а також виконання домовленостей між Президентом України та Прем’єр-міністром Великої Британії, яких було досягнуто під час саміту НАТО в Ньюпорті.

Міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина заявив, що Польща наполягатиме на посиленні санкцій проти РФ, якщо остання не змінить свою політику. «Це наблизить нас до кращого розв’язання ситуації», – сказав Міністр закордонних справ Польщі.

Віце-спікер Європарламенту Ришард Чарнецький заявив, що виступає за всебічну підтримку України, в тому числі й військову. «Я не виключаю жодної з форм підтримки. В інтересах Європи, щоб Україна не залишилася сам на сам з Росією», – наголосив він.

«Європа вчиться і прогресує у цьому плані. Якщо за грузинського конфлікту вона не надто зреагувала, то щодо української ситуації її позиція є більш рішучою», – наголосив Ришард Чарнецький.

Він висловив переконання, що за умови постійного економічного тиску на Кремль, ЄС таки змусить Росію до “перезавантаження”.

Країни, які перебувають під безпосередньою загрозою впливу російської пропаганди, вживають рішучих заходів щодо своєї інформаційної безпеки.

Так, координаційна рада телерадіомовлення Молдови ухвалила рішення про стягнення штрафів з усіх телевізійних каналів, які транслювали російські новини й «порушили принцип плюралізму думок».

Зокрема, румунські експерти констатували, що при висвітленні подій на сході України, новинні блоки російських каналів дискредитують і представляють у негативному світлі Україну, а більшість сюжетів мають антиукраїнську спрямованість й відображають погляди винятково сепаратистів. Також, за експертним висновком, висвітлюючи події у південно-східній Україні, новини російських каналів застосовують дезінформацію та маніпуляцію, поширюють непідтверджені чутки, застосовують упереджений монтаж, наклепи й образи на адресу Збройних сил України, поширюють ненависть до європейських та євроатлантичних цінностей. Зазначимо, що штрафні санкції застосовано до 4 молдовських каналів, які ретранслюють російські телеканали.

Раніше санкції застосувала Латвія, наклавши тимчасову заборону на ретрансляцію телеканалу “РТР”, вважаючи деякі матеріали про російсько-український конфлікт такими, що містять ознаки військової пропаганди.

Сьогодні ми очікуємо на оприлюднення звіту Управління Верховного Комісара ООН з прав людини. За нашими даними, презентацію звіту заплановано на 13:00.

Водночас російські державні ЗМІ вже оприлюднили частини звіту, застосовуючи маніпулятивні технології та викривляючи факти. Закликаємо представників українських та світових засобів масової інформації аналізувати такі документи самостійно і виключно на основі тексту повного офіційного звіту.



Переглядів: 3207
Поширень: 0