Учора Президент України Петро Порошенко зробив заяву щодо реалізації Мирного плану та підвищення обороноздатності держави.

Зокрема, Президент підкреслив, що завдяки втіленню положень Мирного плану та встановленню режиму припинення вогню вдалося зупинити активний наступ російських військ, мінімізувати втрати серед наших солдат, звільнити понад 1500 українських громадян, які перебували у заручниках, а також здійснити цілий комплекс заходів з відновлення боєздатності наших військ.

Було проведено ротацію підрозділів, війська отримали нову та відремонтовану техніку. Сьогодні заводи, які забезпечують армію бронетехнікою, працюють у три зміни.

Також завдяки припиненню вогню на більшості території зони АТО вдалося побудувати цілу систему фортифікаційних споруд, облаштувати позиції, щоб локалізувати терористичну загрозу та завадити її можливому поширенню в інших регіонах.

Завданнями найближчого часу є остаточне встановлення режиму тиші, який терористи досі порушують, відведення важкої техніки від лінії розмежування та встановлення 30-кілометрової зони безпеки, встановлення реального контролю над українсько-російським кордоном.

Президент звернув особливу увагу на посилення кадрів у військових та цивільних органах влади. Призначено нових голів обласних державних адміністрацій у Луганській та Донецькій областях, вдосконалено систему координації розвідувальних органів. Найближчим часом відповідно до актуальних завдань будуть призначені нові керівники Міністерства оборони та Державної прикордонної служби. Зокрема, очікується, що Президент внесе кандидатуру на посаду Міністра оборони вже сьогодні.

Глава держави акцентував, що робота з впровадження мирного процесу невпинно триватиме, незважаючи на спротив і труднощі. Відновлення нормального життя на звільнених територіях відбудеться вже найближчим часом. Україна послідовно працюватиме над відновленням суверенітету над усією територією Донбасу та тимчасово окупованого Криму.

Ситуація в зоні АТО

У зоні проведення АТО активність терористів локалізована у близько 5 точках, де постійно здійснюються напади і провокації. Зокрема, в донецькому аеропорті, околицях Дебальцево, а також в Ясинуватському районі, де зафіксовано пожвавлення дій терористів. Про це наголосив сьогодні на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Вчора бойовики тричі атакували донецький аеропорт, який залишається під контролем наших військових. За оперативними даними, через значні втрати, яких під час штурмів аеропорту зазнають бойовики, поповнення їх підрозділів особовим складом стає дедалі проблематичнішим.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12 годину 13 жовтня

За минулу добу терористи обстріляли з установок «Град» позиції сил АТО у районах н.п. Піски, Тоненьке, Новокалинове Донецької області, а також н.п. Мирна Долина Луганської області.

По нашим позиціям у селі Нікішине Донецької області терористи завдали удару з реактивних установок залпового вогню «Ураган».

Внаслідок обстрілів за минулу добу один український військовий загинув.

Терористи та російські військові продовжують активну повітряну розвідку позицій сил АТО та прикордонників. На Маріупольському напрямку зафіксовано та обстріляно 4 безпілотники, поблизу Донецька – 2, а також 3 на адміністративному кордоні з територією окупованого Криму.

І навіть в цих умовах українські військові продовжують підвищувати обороноздатність та підготовку до зими.

Зокрема, станом на 13 жовтня військовослужбовці Національної гвардії України повністю забезпечені зимовою формою одягу. Належна підготовка до несення служби у зимовий період є однією з основних завдань, які визначені командуванням на жовтень. Бійці отримають засоби пересувні печі для обігріву, утеплені намети та каркасно-модульні конструкції із утепленням та вентиляцією.

У зоні АТО продовжує роботу інспекція Міністерства оборони, яка здійснює контроль над підготовкою частин і підрозділів до зими.

За тиждень з 6 по 12 жовтня 2014 року виїзні бригади «Укроборонпрому» відремонтували 12 танків Т-64 та його модифікацій, 23 бойові машини піхоти та десанту. Відремонтовано 11 бронетранспортерів, 1 артилерійську систему та 4 одиниці автомобільної техніки.

Окремо підкреслимо, що протягом всього перемир’я до Збройних сил, прикордонних підрозділів, Нацгвардії та МВС надходить нова зброя вітчизняного виробництва та нелетальна техніка з-за кордону.

Спікер спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків повідомив, що у розпорядження місії надійдуть ще два безпілотники. Наразі місія вже має два безпілотні летальні апарати, які можуть розвивати швидкість до 100 кілометрів на годину. Вони вже найближчими днями здійснюватимуть спостереження на південному сході України.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Терористи не припиняють обстрілювати житлові квартали міст на тимчасово підконтрольній їм території. Так, учора терористи з важкої артилерії обстріляли м. Дебальцеве. Внаслідок обстрілу загинув місцевий житель, а одна з мешканок міста отримала тілесні ушкодження.

Також зростає кількість збройних сутичок між бойовиками «ЛНР» та козаками «Всевеликого Війська Донського РФ» (отаман М. Козіцин) за право контролю над певними населеними пунктами для подальшого пограбування. Терористи чинять тиск на підприємців. Крім того, російські козаки зацікавлені в отриманні контролю над «вугільними» районами області для забезпечення безперешкодного вивозу до РФ сировини. Про факти незаконного вивезення вугілля до Росії ми неодноразово повідомляли. Також факти грабежу зафіксовані місією ОБСЄ.

У Маріуполі ситуація спокійна та контрольована. Військові частини Національної гвардії України продовжують забезпечувати ефективний контрольно-перепускний режим на блокпостах, що розташовані навколо Маріуполя. Зазначимо, що протягом останніх двох тижнів обстрілів позицій сил АТО у районі Маріуполя не було. Але для своєчасного виявлення підготовки противника до можливого наступу, обстрілу блокпостів, рубежів оборони опорних пунктів та району оборони наразі здійснюється постійне спостереження. Тривають інженерні та фортифікаційні роботи з дообладнання всіх видів укріплень навколо міста.

До оперативного штабу ДСНС України у м. Слов’янськ Донецької області надійшло повідомлення від місцевих мешканців про виявлення поблизу села Євгенівка у чотирьох різних місцях боєприпасів реактивної системи залпового вогню «Ураган» із касетними бойовими частинами, якими терористи обстрілювали цей район. Оскільки ці боєприпаси є особливо небезпечними та не підлягають транспортуванню, піротехніки ДСНС знищили їх на місці виявлення. Шкоди інфраструктурі населеного пункту не завдано, загрозу для життя людей знято.

Сьогодні у Броварському районі Київської області відбудеться офіційна передача українській стороні німецької гуманітарної допомоги. Як ми вже повідомляли, 8 жовтня на територію України було доправлено 112 автомобілів з гуманітарним вантажем, у складі якого – 3 пересувних тимчасових містечка, повністю обладнаних для життя у зимовий період.



Переглядів: 3082
Поширень: 0