Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Головою Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Ертугрулом Апаканом. Глава держави відзначив важливість розширення роботи місії ОБСЄ в Україні, зокрема, запропонував вивчити можливість подальшого збільшення її кількості до 1500 спостерігачів. Також Петро Порошенко висловився за розширення використання сучасної техніки для моніторингу ситуації. Зі свого боку Голова місії повідомив, що планується посилити моніторинг та контроль за режимом припинення вогню та кордоном. Ертугрул Апакан повідомив, що найближчим часом чисельність спостерігачів місії буде збільшено, також буде збільшено і кількість броньованих машин. Місія планує поступове переміщення своїх підрозділів безпосередньо до українсько-російського кордону.

Ситуація в зоні АТО

Підрозділи Нацгвардії та Збройних Сил України провели спільну операцію з деблокування блокпосту перехрестя доріг Золоте–Хороше–Сміла, де протягом двох днів точилися бої.

Як розповів сьогодні на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, українські військові відбивали напад бойовиків артилерією та важкою технікою. Ворог зазнав значних втрат в живій силі та техніці і був змушений відступити. Крім того, на блокпост сил АТО надійшло підкріплення. Українським військовим поновлено боєкомплект, вони забезпечені питною водою та продуктами харчування. Посилюється інженерне облаштування позицій.

Українські військові відбили черговий штурм Донецького аеропорту. Бойовики перед цим двічі з мінометів та артилерії обстріляли позиції Збройних сил та околиць Донецька, Мар’їнки і Піски.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12 годину 16 жовтня

В окремих районах зони проведення АТО фіксується концентрація військової техніки та загонів бойовиків, зокрема, на півночі – у Станиці Луганській Луганської області, в напрямку Авдіївки та Дебальцевого, а також на півдні – під Маріуполем, у Волноваському та Тельманівському районах Донецької області.

Через постійні обстріли терористами Луганської ТЕС та нещодавні бої в районі Бахмутівки, внаслідок дій бойовиків виникли перебої в енергопостачанні на півночі Луганської області. У цьому районі зафіксовано обстріли під нп Капітаново, Нижнє, Центральний, Станиця Луганська, Трьохізбенка. Також диверсійно-розвідувальна група терористів обстріляла з мінометів с. Райгородок.

Крім того, з мінометів та артилерії терористи неодноразово обстрілювали позиції сил АТО під Дебальцево, під нп Чорнухіно терористи обстріл здійснювали з установок «Град».

Протягом доби активізувалася діяльність терористів на північно-східному напрямку від м. Маріуполь: здійснювався обстріл із 120-мм мінометів та установок «Град» позицій ЗСУ в районах населених пунктів Талаківка та Сартана.

Внаслідок обстрілів за добу 3 українських військовослужбовців загинуло, 9 – поранено.

Учора у Сартані наслідки обстрілу від 14 жовтня, коли загинули мирні громадяни, зафіксувала спостережна місія ОБСЄ. Вони підтвердили, що обстріл вівся зі Сходу, де розташовані позиції терористів.

Бойових зіткнень та обстрілів позицій на ділянках кордону, які контролюють українські військові, не було.

Збройні сили РФ продовжують активну повітряну розвідку з порушенням повітряного простору України. Учора зафіксовано активність двох безпілотників: один – під Маріуполем, один – на адміністративному кордоні з окупованим Кримом.

Крім цього, росіяни здійснюють демонстративні польоти військових вертольотів вздовж українсько-російського кордону в районах Мілового та Троїцького Луганської області. Повітряний простір України при цьому не порушувався.

На сьогодні на кордоні з РФ Держприкордонслужба за активного сприяння обласних адміністрацій облаштувала 62 км протитанкових ровів та 50 км інших загороджень, розробила і оновила 750 км контрольно-слідових смуг, обладнала окопи і траншеї, бліндажі та блокпости. Такі ж заходи були вжиті й на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом.

Прикордонники встановили понад 200 спостережних веж, обладнають приховані місця несення служби та позиції для технічних засобів, модернізують застарілі радіолокаційні станції і пости технічного спостереження.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Терористи не припиняють обстрілювати житлові квартали на тимчасово підконтрольній їм території. Так, у Шахтарському районі Донецької області з установок «Град» вони обстріляли житлові будинки у с. Нікішине.

Через постійні обстріли з боку бойовиків ЛНР, призупинено навчання в 12-ти загальноосвітніх навчальних закладах у населених пунктах Трьохізбенка, Чорнухине, Нижнє, Золоте, Тошківка, Гірське в Попаснянському районі. Відвідувати школи в цих населених пунктах небезпечно для дітей.

Фіксується тенденція щодо збільшення збройних сутичок між окремими групами незаконних збройних формувань у боротьбі за контроль над певними майновими комплексами. Зокрема, ватажки різних угруповань ДНР підсилили особисту охорону, оскільки бояться фізичного знищення з боку інших банд. Протистояння між терористами набуло такої інтенсивності, що кілька банд, сформованих з жителів АР Крим, відмовились брати участь у подальших сутичках та планують найближчим часом залишити територію Донбасу.

Між терористами так званих ДНР та ЛНР загострюється конфлікт за розподіл ресурсів, які постачаються з Росії. Донецькі терористи звинувачують луганських у тому, що вони привласнюють більшість надходжень собі.

Розкол у середині так званої ЛНР також поглиблюється. Зокрема, «російські казаки» оголосили про створення у районі міст Свердловськ, Ровеньки та Антрацит так званої Казацької народної республіки та Антрацитівського гарнізону. Ватажки «казаків» погрожують знищити ті банди терористів, які відмовляться увійти до лав цього гарнізону.

У Донецькій області співробітники СБУ затримали 35-річного мешканця Маріуполя, який протягом останніх двох місяців телефонував родичам захоплених терористами людей і від імені бойовиків вимагав гроші за їх звільнення. Шахрай відшукував інформацію про тих, хто потрапив у полон до бойовиків, через Інтернет, називав себе «впливовим ДНРівцем» та пропонував за звільнення полоненого сплатити йому викуп. Наразі зловмисник зізнався у вчиненні трьох таких шахрайських вчинків, його передано до органів МВС для прийняття процесуального рішення.

Також минулої ночі оперативна група контррозвідки СБУ затримала двох терористів. Одного з них у травні ц.р. завербував боєць незаконного озброєного формування «Оплот», він коригував вогонь терористів з установок «Град» по військовим з’єднанням Збройних сил України поблизу донецьких сіл Антонівка та Єлизаветівка. Другим бойовиком виявилась 25-річна громадянка України, яка брала активну участь у бойових діях на боці терористів проти українських військових. До того ж, під виглядом мирної мешканки вона підступно входила у довіру до місцевих мешканців, збирала розвіддані, які потім передавала терористам. Стосовно затриманих тривають оперативно-слідчі дії.

Внаслідок обстрілів терористів з 16:23 15 жовтня порушено роботу лінії передачі В25 на дільниці Донецьк – Маріуполь, внаслідок чого відсутній вхідний та вихідний міжнародний та міжміський зв’язок для абонентів населених пунктів Курахове, Волноваха та Велика Новосілка у Донецькій області.

На півдні Донеччини працівники металургійних підприємств виготовили 50 пересувних блокових помешкань для наших військових, які перебувають в зоні проведення АТО.

Металеві конструкції, що виготовлені з 20-тонних контейнерів, утеплені та облаштовані ліжками і пічками. Такі конструкції для додаткового захисту від артилерійського обстрілу буде зверху обладнано залізобетонними плитами та встановлено на 3-метровій глибині.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Президент США Барак Обама, президент Франції Франсуа Олланд, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон та голова Ради міністрів Італії Маттео Ренци провели у середу відеоконференцію, під час якої було обговорено ситуацію в Україні. Лідери держав підкреслили необхідність виконання Росією всіх своїх зобов’язань, відповідно до Мінських домовленостей.

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Президентом США Бараком Обамою, під час якої сторони приділили окрему увагу питанню контролю за українсько-російським кордоном.

Міністри закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр і Франції Лоран Фабіус сподіваються до кінця жовтня з’ясувати питання щодо можливої спільної участі їхніх безпілотників у моніторинговій місії на Донбасі. Також міністри закликали повною мірою реалізувати нещодавні домовленості щодо мирного вирішення конфлікту. До них входить, зокрема, вимога звільнити полонених, а також забезпечити постійний моніторинг кордону місією ОБСЄ і створити буферну зону безпеки в прикордонних районах.

Командувач об’єднаними силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав заявив, що Північноатлантичний альянс наразі не фіксує значного прогресу в процесі відводу російських військ від кордону з Україною.

Міністр оборони Угорщини Чаба Хенде заявив, що офіційний Будапешт надасть можливості для лікування та реабілітації поранених українських військових в медичному центрі сил оборони Угорщини в Будапешті, а також допоможе у підготовці офіцерів українських Збройних Сил для нейтралізації саморобних вибухових пристроїв. Крім того, Міністр оборони Угорщини повідомив про те, що Будапешт надасть кошти в цільовий фонд НАТО для посилення кіберзахисту України.

Країни-кандидати в члени Євросоюзу Чорногорія, Ісландія, Албанія, Ліхтенштейн та Норвегія приєдналися до останнього пакету санкцій ЄС проти Росії. Санкції, запроваджені у вересні, накладають додаткові обмеження доступу ряду російських банків і компаній до ринку капіталу ЄС. Також було введено заборону на надання послуг для проектів з видобутку глибоководної, арктичної і сланцевої нафти. Крім того, було розширено заборону на експорт в Росію товарів подвійного призначення.



Переглядів: 3088
Поширень: 0