Учора завдяки мужності та героїзму українських воїнів, а також проведеній підготовчій роботі, вдалося зірвати задум терористів, метою якого було оточення міста Щастя з двох боків.

За інформацією, яку оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, у першій половині дня 19 жовтня наші військові здійснили зачистку територій у районі н.п. Сміле. Ці упереджувальні заходи зупинили масований наступ бойовиків на блокпост у цьому районі. Бойовики застосовували танки та міномети, а також велику кількість живої сили. Метою наступу був прорив та захоплення плацдарму на лівому березі річки Сіверський Донець з подальшим охопленням міста Щастя з заходу.

Водночас на ділянці відділу прикордонної служби «Красна Талівка» уперше за півтора місяці за межами зони АТО було зафіксовано спробу проникнення диверсійно-розвідувальних груп з території Росії. У разі успіху терористи виходили б до району міста Щастя з північного сходу.

Однак біля Смілого завдяки проведеній зачистці та завчасно отриманому підкріпленню наші військові завдали ворогу значних втрат у живій силі та техніці. Артилерійським вогнем у відповідь танки ворога було підбито. Наступ терористів захлинувся, бойовики були змушені відійти. Усі позиції залишаються під контролем наших силовиків. На жаль, під час масованих обстрілів та жорстких боїв на цій ділянці наші військові зазнали втрат. Загинув один боєць батальйону «Айдар», один військовий 92-ї бригади та ще декілька бійців інших підрозділів Збройних Сил України, які тримали блокпост. Точна кількість втрат наразі уточнюється.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на першу половину дня 18 жовтня

Водночас прикордонники запобігли проникненню на територію України російських диверсантів. Зокрема, було відкрито вогонь на ураження по групі з 14 озброєних осіб, які порушили державний кордон України. Диверсанти змушені були повернутися на територію Росії. Втрат серед прикордонників немає.

Завдяки героїчним діям наших військових фактично вдалося завадити захопленню терористами Луганської ТЕС, яка забезпечує електрикою більшу частину Луганської області.

Неодноразові факти порушення перемир’я зафіксовано також в районах Дебальцево та під Донецьком.

З установок «Град» терористи обстріляли позиції сил АТО у Донецькій області в районі населених пунктів Миколаївка, Новобахмутівка, Тоненьке, Рідкодуб, Юнокомунарівськ та біля села Кам’янка; у Луганській області – у районі с. Трьохізбенка, смт Донецький, с. Міус.

Збройні сили РФ продовжують активну повітряну розвідку за допомогою безпілотників. Шість розвідувальних вильотів відбулися в районі населених пунктів Сартана під Маріуполем та Велика Новосілка й Курахове на захід від Донецька.

Фахівці «Укроборонпрому» протягом тижня відремонтували 39 одиниць бронетехніки. Відновлено 14 танків та 8 одиниць БМП. Відремонтовано 12 бронетранспортерів БТР-70, БТР-80, а також 5 бронетранспортерів БТР-3,-4 для Нацгвардії України.

Ситуація у населених пунктах зони АТО

У тимчасово підконтрольних бойовикам населених пунктах Луганської області терористи здійснюють постійне пограбування торговельних точок. При цьому відсутність централізованої доставки товарів та нестача грошей у населення призвели до неконтрольованого зростання цін на споживчі товари, що викликає масове невдоволення серед місцевого населення.

Не припиняється боротьба за владу та перерозподіл сфер впливу між ватажками бойовиків. Так, за наявними даними, між незаконним збройним формуванням «Восток», російськими казаками та бойовиками НЗФ «Оплот» тривають збройні сутички.

З боку терористів посилився інформаційно-психологічний тиск на мирних мешканців тимчасово окупованих бойовиками територій. Це робиться для дискредитації силових структур України та перешкоджання їхнім діям. Зокрема, у селищі Талаківка Донецької області виявлено анонімні листівки із закликами до місцевих мешканців блокувати пересування підрозділів ЗС України та вимогами до українських військових залишити територію Новоазовського району. Терористи зважаючи на те, що наші війська надійно тримають оборону, намагаються розхитати ситуацію за допомогою місцевих мешканців.

Закликаємо людей не піддаватися на брехню та спекуляції провокаторів та повідомляти про подібні випадки на гарячу лінію Служби безпеки України за тел. 0800 501 482.

Сили АТО продовжують здійснювати контрдиверсійні заходи на звільнених територіях. Вчора ввечері військовослужбовці НГУ під час перевірки транспорту на одному із блокпостів у районі м. Слов’янська затримали чотирьох осіб, які намагалися перетнути пункт контролю на автомобілі «Мерседес» із заклеєними номерами. Під час огляду транспортного засобу було виявлено чотири гранати. Наразі затриманих направлено до компетентних органів для надання свідчень та перевірки на причетність до злочинної діяльності на території Донецької та Луганської областей.

За тиждень, з 13 по 20 жовтня, піротехнічні підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій виявили та знешкодили 655 од. боєприпасів, з них: 366 артилерійських снарядів; 61 мінометну міну; 31 бойову гранату та міну; 13 реактивних боєприпасів; 184 інших вибухонебезпечних предметів. Всього перевірено ділянки території загальною площею 9,8 га.

Сьогодні у приміщенні Служби безпеки України по вул. Володимирській, 35 о 15:00 відбудеться брифінг про поточну діяльність СБУ. Так, зокрема, буде повідомлено про результати роботи з перешкоджання терористичним актам за межами зони АТО.

18 жовтня підрозділи Збройних сил України та міліції без жодного пострілу звільнили від бойовиків село Кримське. Це останній з переліку населених пунктів, які за постановами Верховної Ради від 7 жовтня були перепідпорядковані з одного району до іншого. Раніше він був у Слов’яносербському районі, але оскільки районний центр захоплений терористами, його було переведено до Новоайдарського району. Найближчим часом у с. Кримське будуть відновлені соціальні виплати.

Нагадаємо, що 1 жовтня Уряд України ухвалив рішення про надання соціальної допомоги вимушеним переселенцям. Для непрацездатних осіб, до яких належать пенсіонери, інваліди та діти, уряд виділятиме щомісяця 884 гривні на одну особу (члена сім’ї), а для працездатних – 442 гривні на одну особу (члена сім’ї). Грошова допомога надаватиметься з дня звернення за її призначенням, загальна сума допомоги на сім’ю не може перевищувати 2400 гривень. Сплата допомоги призначається не більш як на півроку та припиняється після зняття з обліку.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс наголосив, що наразі немає жодних підстав для скасування санкцій проти Росії. Виступаючи перед парламентською комісією з європейських справ Сейму Латвії, він підкреслив, що запроваджуючи санкції, ЄС сподівався на повернення ситуації в східній Україні на докризовий рівень, але цього не сталося. «Зараз умови перемир’я не дотримуються, а «стан з правами людини на Сході України і в Криму критичний», – наголосив він.

Глава міністерства закордонних справ Естонії Урмас Паєт повідомив, що офіційний Таллінн додатково виділить кошти для потреб Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. За його словами, внесок місії ОБСЄ важливий і необхідний, щоб спробувати знизити напруження в Україні. «Міжнародне співтовариство повинне зробити все можливе, щоб підтримати вільну, цілісну і демократичну Україну», – зазначив Урмас Паєт.



Переглядів: 3246
Поширень: 0