Ситуація в зоні АТО

За оперативними даними, напередодні парламентських виборів терористи готуються до низки провокацій на Донбасі, зокрема, обстрілів житлових кварталів та цивільних об’єктів для дискредитації військових підрозділів України.

Так, на околиці населеного пункту Суходольськ Краснодонського району Луганської області розташовано техніку бойовиків у складі 1 БТР та 1 установку «Град»на базі автомобіля КрАЗ, з нанесеними білою фарбою двома лініями, що є розпізнавальними знаки приналежності бойової техніки до складу ЗС України. Крім того, на одному з підприємств Луганська замовлено виготовлення військових шевронів з українською символікою.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на першу половину дня 23 жовтня

Ми просимо мешканців населених пунктів, які перебувають на захопленій бойовиками території, у найближчі дні бути особливо пильними.

У цьому контексті хочемо наголосити на тому, що російська сторона заважає розширенню місії ОБСЄ в зоні АТО. Зокрема, Росія заблокувала рішення про виконання пункту мінських домовленостей щодо контролю спостерігачів ОБСЄ над всією ділянкою українсько-російського кордону. З огляду на вето РФ постійна рада ОБСЄ 22 жовтня змогла лише на місяць продовжити термін роботи діючої спостережної місії, до складу якої входять 16 спостерігачів, які працюють тільки на двох контрольно-пропускних пунктах. Ці контрольно-пропускні пункти разом складають всього 1 км з понад 100 км ділянки кордону між Україною і Росією, яку зараз контролюють терористи. Позицію України щодо розширення місії в ОБСЄ підтримує міжнародна спільнота. Зокрема, посол США при ОБСЄ Деніел Бер заявив, що спостережна місія в тому вигляді, в якому вона сьогодні діє, є, фактично, неадекватною.

За минулу добу у зоні АТО зафіксовано зниження активності терористів у Луганській області. Натомість на півдні Донецької області, де, як ми раніше повідомляли, було зафіксовано передислокацію російсько-терористичних загонів та техніки, відбулося пожвавлення дій бойовиків.

Так, установки «Град» чотири рази було застосовано неподалік с.Старогнатівка Тельманівського району та під селом Миколаївка Волноваського району. З мінометів було обстріляно позиції сил АТО під Павлополем та Талаківкою. У районі н.п. Новоласпа Тельманівського р-ну українські військові відбили напад на опорний пункт сил АТО.

Поблизу села Піщевик Новоазовського р-ну наші розвідники, які постійно здійснюють пошук диверсійно-розвідувальних груп терористів, виявили скупчення бойовиків. За оперативними даними, терористи готувалися форсувати річку Кальміус та влаштувати низку диверсій на трасі Донецьк-Маріуполь. Наші розвідники вступили в бій, диверсанти противника зазнали втрат та були змушені відступити у східному напрямку. На жаль, у цьому бою загинув 1 наш військовослужбовець.

Під Донецьком бандити вкотре вчинили спробу штурму аеропорту. Об’єктом атаки була диспетчерська вежа, яка забезпечує візуальний та вогневий контроль над територією. Завдяки злагодженим діям десантників та артилеристів напад було відбито з великими втратами для терористів.

Застосування артилерії, мінометів було неодноразово зафіксовано в районі м.Дебальцеве та під селищем Нікішине Шахтарського району.

Всього за минулу добу 1 військовослужбовець загинув, 2 – поранено.

Втрат у техніці не було. Водночас за минулу добу виїзні бригади «Укроборонпрому» відремонтували 2 бойові машини піхоти та десанту БМП та 1 бронетранспортер БТР-70.

За добу бойових зіткнень на кордоні за межами АТО не зафіксовано. Проте учора було зафіксовано політ вертольоту Мі-8 ЗС РФ вздовж лінії державного кордону без порушення повітряного простору України навпроти ділянок відділів прикордонної служби «Марківка», «Мілове» та «Білолуцьк» Луганської області. Також на ділянці відділу «Сартана», що під Маріуполем, зафіксовано проліт безпілотника у напрямку н.п. Комінтернове.

Триває робота зі звільнення заручників, які перебувають у терористів. Загалом до Міжвідомчого центру, який займається проблемою заручників, зафіксовано понад 2800 звернень. Завдяки режиму припинення вогню вже вдалося звільнити понад 1300 осіб, зокрема, за останній місяць звільнено понад 830 заручників, які перебували у терористів. Йдеться і про наших військових, і про цивільних осіб.

Ситуація у населених пунктах зони АТО

Учора у м. Брянка Луганської області, яке тимчасово перебуває під контролем терористів, на площі біля виконкому місцеві мешканці провели мітинг, обурюючись чотиримісячною невиплатою пенсій. До мітингувальників під’їхали представники терористів. Бойовики з нашивками «ЛНР» відкрили вогонь у повітря і розігнали протестувальників. Нагадаємо, що під час такого ж мітингу у Свердловську Луганської області бойовики відкрили по місцевим мешканцям вогонь на ураження. Троє місцевих жителів отримали поранення.

На тимчасово окупованій терористами території Донбасу бойовики розпочали «полювання» на місцевих мешканців, які здійснюють фото- чи відео-зйомку на мобільні телефони, причому незалежно від об’єкта зйомки. Для затримання людини терористам достатньо самого факту використання фотокамери чи телефону. Терористи називають це боротьбою з так званими «українськими коригувальники і шпигунами». Раніше бойовики полювали на велосипедистів, яких вони звинувачували у начебто здійсненні розвідки на користь сил АТО.

21 жовтня на Луганщині співробітники СБУ спільно з військовослужбовцями ЗС України виявили схованку з великим арсеналом зброї, облаштовану диверсійно-підривною групою, що входить до терористичної організації «ЛНР». Зброя була підготовлена для вчинення терористичних актів на виборчих дільницях Станично-Луганського та Новоайдарського районів під час проведення позачергових парламентських виборів.

Силовики вилучили 7 реактивних протитанкових гранатометів з набоями, три кумулятивних снаряди із запалами, та понад дві тисячі набоїв автомата Калашникова.

Наразі вживаються оперативні заходи для встановлення та затримання усіх учасників цієї диверсійної групи.

Співробітники СБУ спільно з військовою розвідкою в ході спецоперації затримали на трасі Донецьк-Маріуполь громадянина України 1985 р.н., який намагався під виглядом мирного мешканця перетнути український блокпост. Затриманий є бойовиком-розвідником незаконного воєнізованого формування «Восток». Бойовик мав завдання провести розвідку і передати ватажкам бандформування інформацію про дислокацію українських військових підрозділів та ситуацію у мирних містах для вчинення терористами підривних акцій напередодні та під час проведення позачергових виборів до Верховної Ради України.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на першу половину дня 23 жовтня

У затриманого вилучено жетон батальйону «Восток» з особистим номером «08261», іменну перепустку з правом безперешкодного проїзду через усі блокпости так званого ДНР, у тому числі під час дії запровадженої терористами «комендантської години».

Ситуація в зоні проведення АТО станом на першу половину дня 23 жовтня

У багажнику його автівки виявлено номерний знак «Вежливые люди» з емблемою цього ж бандформування – згідно з документами бойовика, такий автомобіль не зупиняли й не оглядали на блокпостах. Тривають оперативно-слідчі дії.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на першу половину дня 23 жовтня

Впродовж останніх двох діб в ході антитерористичної операції контррозвідка СБУ затримала 9 громадян України віком від 25 до 60 років – бойовиків т.зв. «ДНР», які брали активну участь у бойових діях проти українських військових, а згодом готували низку провокацій та диверсій на Донеччині. Наразі тривають оперативно-слідчі дії у рамках статті 258 «Терористичний акт» Кримінального кодексу України. Всі затримані дають свідчення.

У Станично-Луганському районі, який майже три місяці був без світла, відновлено електропостачання. Вчора о 9-й годині ранку сапери ДСНС та працівники обленерго з технікою виїхали в буферну зону й протягом дня відновили електропостачання на двох проміжках між високовольтними лініями електропередач, які були обірвані в результаті обстрілів. Зараз ремонтники ліквідують обриви електромереж у м. Станиця Луганська.

За минулу добу на звільнених територіях Донецької області відновлено 10 об’єктів інфраструктури.

Співробітники російської поліції затримали у Криму кримськотатарського активіста Таіра Смедляєва – брата голови Центральної виборчої комісії Курултая. Нагадаємо, що минулого тижня поліція РФ затримала у Криму ще двох представників кримськотатарського народу, яких ФСБ Росії звинувачує у нібито нападах на поліцейських.

Порушення прав людини у Криму, зокрема, викрадення, побиття, безпідставні обшуки набули системних ознак. Україна засуджує ці злочини. Уся відповідальність за них безпосередньо лягає на Російську Федерацію. Інформацію про ці факти буде передано до профільних міжнародних організацій.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Президент Європейської Комісії Жозе-Мануель Баррозу у телефонній розмові з Президентом України Петром Порошенком повідомив, що ситуація в Україні стоятиме на порядку денному засідання Європейської ради, яке відбудеться 23-24 жовтня, та що позицію Європейської ради щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі будо висвітлено у заключних висновках засідання.

Голова Єврокомісії повідомив також, що загальна сума допомоги, яка надійде в Україну до кінця цього року, становитиме 760 мільйонів євро.

Крім того, Президент України Петро Порошенко під час телефонних консультацій з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель обговорив ситуацію на Донбасі, зокрема, стан виконання Мінських домовленостей напередодні засідання Європейської Ради, яке відбудеться в Брюсселі 23-24 жовтня.

Речник постійного представництва України при ООН Єгор Пивоваров заявив, що Українська сторона готова надати свідчення в Раді Безпеки ООН, що заборонені касетні боєприпаси в зоні АТО використовувалися з боку озброєних терористів, яких підтримує Російська Федерація. Він зауважив, що російська делегація скоріше за все навмисно підніматиме це питання під час виступів в РБ ООН. «Українська сторона готова до цього», – підкреслив він.

Державний секретар США Джон Керрі закликав «покласти край» агресії Росії проти України. «Ми сподіваємося, що Росія зрозуміє, наскільки серйозно світ ставиться до намагань порушити межі суверенітету та незалежності країни», – сказав він.



Переглядів: 3225
Поширень: 0