Зведені дані ІАЦ РНБО

Вчора відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони України. Під час засідання було розглянуто комплекс питань, пов’язаних з безпековою ситуацією, що виникла після так званих «виборів» 2 листопада на територіях Донбасу, підконтрольних бойовикам.

РНБО констатувала, що проведення так званих виборів на територіях, підконтрольних терористам, грубо порушує Мінські домовленості.

Україна виходила і виходитиме з пріоритету мирного розв’язання усіх конфліктних ситуацій. «Водночас захистити власні національні інтереси, державний суверенітет та територіальну цілісність можна, лише розвиваючи оборонний та безпековий потенціал України», – заявив під час засідання РНБО Президент України Петро Порошенко. Виходячи з цього, Рада національної безпеки і оборони України запропонувала конкретні заходи удосконалення системи управління сектором безпеки та його розвитку відповідно до поточної безпекової ситуації.

РНБО рекомендувала Президенту внести до Верховної ради проект Закону про скасування Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Крім того, Рада національної безпеки і оборони України доручила правоохоронним органам вжити вичерпних заходів з виявлення організаторів та спостерігачів на так званих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей.

За підсумками засідання РНБО також доручила Кабінету Міністрів України опрацювати законопроект щодо особливого порядку ведення економічної діяльності в окремих районах Донеччини і Луганщини.

Також Кабінету Міністрів дано доручення налагодити постачання гуманітарної допомоги українським громадянам на підконтрольних бойовикам територіях.

Окрему увагу на засіданні РНБО було приділено питанням зміцнення державної безпеки. Зокрема, Радбез доручив Державній прикордонній службі налагодити ефективний контроль переміщення населення через лінію зіткнення, а також активізувати будівництво фортифікаційних та інженерних споруд.

На засіданні також обговорювались питання енергетичної безпеки, зокрема, конкретні заходи з підвищення енергоефективності комунального сектору й промислових підприємств, обліку спожитого тепла.

Також вчора було оприлюднено Указ Президента України «Про комплекс заходів зі зміцнення обороноздатності держави та пропозиції до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік».

В Указі окреслено широкий спектр питань – від відновлення початкової військової підготовки у загальноосвітніх навчальних закладах до розмінування звільнених територій на Донбасі, проведення інтенсивної бойової підготовки частин та підрозділів Збройних Сил України та інших військових формувань; реалізації державного оборонного замовлення з урахуванням пріоритетності закупівель та розробки нових зразків озброєння та військової техніки.

Зазначений Указ містить доручення, зокрема, із забезпечення бюджетного фінансування потреб національної оборони на рівні не менше трьох відсотків від запланованого обсягу валового внутрішнього продукту на відповідний рік.

Ситуація в зоні АТО

Ситуація у зоні антитерористичної операції характеризується підвищенням інтенсивності обстрілів позицій сил АТО. Не припиняється надходження з території РФ значної кількості військової техніки та особового складу. Генеральний штаб Збройних сил України фіксує переміщення, здійснюється аналіз та розрахунок сил і засобів для адекватного реагування у разі активізації наступальних дій терористів.

Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Впродовж минулої доби активність російських найманців була сконцентрована на територіях Новоайдарського та Попаснянського районів Луганської області, під Дебальцево, на півдні Донецької області та навколо самого Донецька.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 5 листопада

ЗС РФ продовжують здійснювати повітряну розвідку під Маріуполем та в районі Трьохізбенки, що на р. Сіверський Донець. Загалом протягом доби зафіксовано 5 російських безпілотників. В районах, де було зафіксовано їх проліт, терористи одразу починають обстріли з важкої артилерії.

Так, на південному напрямку російсько-терористичні війська двічі обстріляли з танків та мінометів опорний пункт сил АТО біля с. Павлопіль у Новоазовському районі. Терористи обстріляли зі стрілецької та снайперської зброї також і околиці Талаківки і селища Гнутове. У всіх випадках сили АТО вогнем у відповідь знищили вогневі точки ворога.

Бойовики з мінометів, протитанкових ракетних комплексів та артилерії обстріляли позиції та конвої сил АТО на трасі Донецьк–Маріуполь біля сіл Гранітне, Старогнатівка, Новогригорівка та Новоласпа у Тельманівському районі Донецької області.

У самому Донецьку терористи 4 рази обстріляли з артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї позиції українських військових на території аеропорту. Отримавши вогневу відповідь, найманці на штурм не наважились.

З «Градів» та мінометів терористи обстріляли позиції сил АТО неподалік Дебальцеве в районах Орлово-Іванівка, біля кургану «Гостра Могила» та 4 рази – біля селищ Нікішине та Чорнухине.

Наші позиції неподалік міст Золоте та Фрунзе, що в районі р. Сіверський Донець, російські найманці обстріляли з мінометів. Біля селища Кримське 4 рази удари було завдано з «Градів». Точним вогнем у відповідь сили АТО вогневі розрахунки ворога під селищем Фрунзе знищили.

Також після вильоту російського безпілотника терористи завдали артилерійських ударів по м.Попасна, понтонно-мостовій переправі через р. Сіверський Донець біля с. Нижнє.

За минулу добу загинуло 2 українських військових, 9 отримали поранення.

Вчора виїзні бригади концерну «Укроборонпром» в польових умовах відновили 1 танк Т-64, а також по одному БТР-3 та БТР-4 для Нацгвардії України. Доведено до належного технічного стану 3 артилерійські системи.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Останнім часом в мережі інтернет поширюються відомості проте, що, начебто, Луганська облдержадміністрація, яка тимчасово працює у Сєверодонецьку, планує виїхати. Це не відповідає дійсності. Луганська ОДА працює в штатному режимі, а ці чутки не мають жодних підстав.

Незважаючи на постійні обстріли терористів, учора працівники департаментів Луганської облдержадміністрації, представники КП «Фармація», Укртелекому, Укрпошти, державних та приватних банків тощо здійснили робочу поїздку до прифронтового селища Чорнухине Попаснянського району. Мета поїздки — відновлення життєдіяльності селища та нормального функціонування всіх представництв та служб. Працівники «Укрпошти» доправили мешканцям Чорнухиного пенсії — за попередні місяці та за листопад.

Нагадаємо, що після двомісячної відсутності електроенергії внаслідок обстрілів бойовиків, у Чорнухиному нещодавно було відновлено світло-, теплопостачання та центральне водопостачання. Відновити дротовий телефонний зв’язок у Чорнухиному наразі неможливо, оскільки телефонний кабель проходить на території, яку обстрілюють бойовики. Проте мобільний телефонний зв’язок та інтернет у селищі вже працює.

Учора біля населеного пункту Олександро-Шультине Костянтинівського району Донецької області прикордонний наряд у маршрутному автобусі, що слідував з Горлівки, виявив жителя Дніпропетровська, який є учасником терористичного угруповання Безлера. Терорист затриманий та переданий співробітникам МВС України.

Служба безпеки України затримала 33-річного мешканця Дніпропетровська, громадянина України, який виконуючи завдання спецслужб РФ, пропагував сепаратизм та допомагав бойовикам терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» готувати теракти на території Дніпропетровської області.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 5 листопада

Встановлено, що в липні ц.р зловмисник був завербований представниками ФСБ Росії на території тимчасово анексованої АР Крим з метою підготовки диверсій у регіоні. Через соціальні мережі він здійснював набір місцевих мешканців у якості так званих ополченців, які у подальшому мали брати участь у збройних нападах на підрозділи Нацгвардії та ЗС України.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 5 листопада

У помешканні затриманого було вилучено дві гранати та виявлено комп’ютерну техніку, яку зловмисник використовував для антиукраїнської пропаганди та онлайн-зв’язку з координаторами протиправних дій, представниками РФ, а також велику кількість примірників газети «Новороссия».

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 5 листопада

Наразі триває досудове розслідування в рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст.258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 87 одиниць боєприпасів, з них 16 мінометних мін, 11 артилерійських снарядів та 60 інших вибухонебезпечних предметів. Обстежено 5,5 га територій. Загалом від початку робіт перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 960 адміністративних споруд та інших будівель. Обстежено понад 1484,2 га територій. Виявлено та знешкоджено 26 512 одиниць боєприпасів.

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову із Державним секретарем США Джоном Керрі. Зокрема, Президент запропонував відновити Женевський формат багатостороннього діалогу для мирного врегулювання ситуації на Донбасі на рівні міністрів закордонних справ.

Джон Керрі висловив підтримку з боку США Україні та діям Президента щодо дотримання букви і духу Мінського протоколу для врегулювання ситуації. Він також привітав Україну із проведенням вільних та демократичних виборів до Верховної Ради 26 жовтня, а також високо оцінив досягнення газових домовленостей в форматі Україна-ЄС-Росія.

Співрозмовники обговорили деталі військово-технічного співробітництва, а також питання візиту до України Віце-президента США Джозефа Байдена, який відбудеться 21 листопада.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО закидає Росії триваюче військове втручання та «гру м’язами» у конфлікті в Україні. «Останнім часом ми бачили, як російські війська пересуваються дедалі ближче до кордону з Україною. Окрім того, Росія досі підтримує, навчає бойовиків та постачає їм спорядження», – зазначив Генеральний секретар НАТО.

Речник Державного департаменту США Джейн Псакі заявила, що передислокація російських військ до кордону з Україною є черговим порушенням з боку Росії Мінських домовленостей. «Росія здійснює кроки, спрямовані на ескалацію, і пересування військ, безумовно, є одним із них», – підкреслила представник Держдепу.

Високий представник ЄС Федеріка Могеріні заявила, що Європейський Союз і НАТО спільно усвідомлюють необхідність суворого реагування на дії Росії щодо України. Вона повідомила, що 17 листопада Рада із закордонних справ ЄС розгляне питання підвищення ефективності режиму санкцій проти Росії.

Думку про те, що ЄС має запровадити нові санкції проти РФ, висловив і Віце-президент Європейського парламенту Ришард Чарнецький, який представляє в Європарламенті Польщу.

Водночас міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина заявив, що приверненням уваги та висвітленням псевдовиборів на Донбасі Москва штовхає у тінь питання Криму.

«Сьогодні громадськість зацікавлена в Донбасі, а Крим знаходиться в тіні, з чим не можна погоджуватися», – зазначив він.



Переглядів: 3266
Поширень: 0