Ситуація у зоні проведення антитерористичної операції залишається напруженою. Інтенсивність обстрілів не зменшилася. Бойовики не залишають спроб розширення підконтрольних їм територій та здійснюють напади та обстріли позицій сил АТО на Донецькому, Дебальцевському, Луганському, Маріупольському напрямах та в районі Бахмутівської траси.

Терористи продовжують системну повітряну розвідку з використанням безпілотних літальних апаратів. Загалом було зафіксовано 7 польотів в районах н.п. Сартана, Благодатне Волноваського району, контрольного посту «Рибінське» та біля Красної Талівки.

На Дебальцевському напрямі терористи з реактивних установок «Град» та мінометів п’ять разів обстріляли опорні пункти та блокпости сил АТО поблизу м.Дебальцеве. З самохідних артилерійських установок, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї бойовики обстріляли українські позиції поблизу Вуглегірська, Нікішиного, Малоорлівки. Також в ніч на 23 листопада терористи протягом 4 годин періодично обстрілювали зі стрілецької зброї блокпост сил АТО поблизу н.п. Артемівськ. Наші військовослужбовці відкрили вогонь у відповідь та відбили напад.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 24 листопада

На Донецькому напрямі протягом доби бойовики двічі обстрілювали з танків та артилерії позиції сил АТО на території аеропорту. Також з артилерії, мінометів та стрілецької зброї терористи багаторазово обстрілювали позиції сил АТО біля н.п. Піски, Авдіївка, Опитне, Тоненьке, Шуми та Майорське. Біля с.Славне бойовики застосували «Град». Аеропорт залишається під контролем українських силовиків. На підступах до аеропорту зосереджено достатньо сил, щоб за необхідності надати підтримку захисникам цього стратегічного об’єкту.

У районі Бахмутівської траси терористи з реактивних установок «Град» тричі обстріляли опорний пункт біля с.Кримське, а з мінометів - позиції українських військових поблизу с.Трьохізбенка.

У всіх випадках вияву позицій ворожої артилерії чи живої сили українські військові завдавали ударів у відповідь.

За ініціативи української сторони відбулися перемовини представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з бойовиками так званого «всевеликого войска донского» під керівництвом отамана Козіцина щодо створення умов для відновлення газо- та електропостачання с. Трьохізбенка. В неділю зранку українські ремонтники почали відновлювальні роботи. Проте бойовики порушили власні обіцянки та з гранатометів відкрили вогонь по бригаді працівників. Роботи довелося зупинити, щоб не наражати людей на небезпеку. Нагадаємо, що Трьохізбенка внаслідок постійних обстрілів терористів вже понад трьох тижнів залишається без газу й понад місяця — без електроенергії. В мирний час тут проживало близько двох тисяч осіб.

Залишається напруженою ситуація на Луганському напрямі, де бойовики з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї завдали масованого обстрілу по позиціям сил АТО біля смт Станиця Луганська. З артилерії та мінометів терористи обстріляли м.Щастя та с.Макарове. Обстріли у районі Станиці Луганської зафіксували спостерігачі ОБСЄ.

Дещо зменшилася інтенсивність обстрілів на Маріупольському напрямі. Бойовики з мінометів обстріляли позиції поблизу смт Талаківка.

За минулу добу загинули 3 військовослужбовці, 24 отримали поранення.

Вчора у Заліщиках Тернопільської області на базі військового госпіталю в рамках програми «Добро людям» за сприяння благодійних фондів відкрито першу чергу реабілітаційних палат для воїнів-учасників АТО. Проект передбачає, що подібні реабілітаційні центри створюватимуться в кожній області.

У Рівненській області волонтери групи «Допомога армії – Рівне» проводять цикл тренінгів з бойової тактичної медицини, навчаючи наданню долікарської медичної допомоги українським патріотам, які захищають територіальну цілісність та суверенітет нашої країни.

У Житомирі фахівці землевпорядної служби та органи місцевого самоврядування затвердили 271 рішення про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою учасникам АТО на площі понад 158 гектарів. На даний момент понад 2,5 тис. учасників АТО отримали статус учасників бойових дій.

Державна прикордонна служба отримала на рахунки 235 млн. гривень для інженерного облаштування українсько-російського кордону та лінії розмежування в зоні АТО. Прикордонники вже визначили найбільш пріоритетні ділянки, на яких вже ведуться роботи.

За останні місяці рятувальники ДСНС доправили на Донбас 400 тонн гуманітарної допомоги. Це продукти харчування і предмети першої необхідності, на які було виділено 10 млн гривень з держбюджету для забезпечення першочергових потреб мешканців Донецької та Луганської областей.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

У Донецьку внаслідок чергового вогневого удару терористів пошкоджено будинки та господарські споруди в Куйбишевському і Петровському районах. Внаслідок обстрілів бойовиків у місті знеструмлено 339 трансформаторних підстанцій, пошкоджено газопровід в Кіровському районі. Через дії російських найманців без енерго- і газопостачання, а також опалення залишилися мешканці Куйбишевського, Київського та Ворошиловського районів Донецька.

Співробітники Служби безпеки України викрили і затримали диверсійно-підривну групу, що готувала вибух у приміщенні районного відділу МВС України, розташованому у густонаселеному районі Харкова.

Під час оперативно-розшукових заходів СБУ встановила двох членів злочинної групи - громадян України 1964 та 1972 р.н. Старший із зловмисників працював дільничним інспектором райвідділу, який планувалося підірвати. Його подільник був звільнений з лав МВС раніше та підтримував тісні стосунки з колегою по колишній роботі. Вибуховий пристрій планувалося активувати у час найбільшого скупчення людей у приміщенні райвідділу. Під час обшуку за місцем проживання одного із зловмисників, було виявлено т.зв. прилипаючу міну «СПМ», яку планувалось використати для вчинення терористичного акту.

За вказаним фактом слідчий відділ Управління СБ України в Харківській області відкрив кримінальне провадження за ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 («Терористичний акт») Кримінального кодексу України.

Міжнародна підтримка

Сьогодні в Києві розпочалась зустріч Президента України Петра Порошенка з президентом Литви Далею Грібаускайте. Планується обговорити широке коло питань, у тому числі – у безпековому секторі.  

Вчора Президент Литви Даля Грібаускайте заявила про те, що вона виступає за надання Україні військової допомоги від Європейського Союзу. Литва є одним із найбільш послідовних партнерів України у питаннях протидії російській агресії.

Посол США в Росії Джон Теффт заявив, що поки немає ніяких явних кроків, які зробила б Росія для того, щоб вплинути на ситуацію у східних областях України. «Навпаки, ситуація там стає ще більш критичною», - зазначив він.



Переглядів: 3104
Поширень: 0