Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 12:30 годину 26 листопада

Ситуація в зоні АТО

Ситуація у зоні антитерористичної операції залишається напруженою. Протягом доби російські найманці здійснили масовані обстріли на Дебальцевському, Донецькому, Луганському напрямах та в районі Бахмутівської траси.

Аналіз отриманих даних свідчить про ймовірність активізації бойових дій на напрямі Лисичанська та Станично-Луганського. Бойовики зосереджують основні зусилля на встановленні контролю над автошляхом Лисичанськ–Луганськ, захопленні правого берега річки Сіверський Донець. Зберігається ймовірність наступу з території РФ у напрямі Нижня Вільхова Станично-Луганського району. Існує загроза активізації дій бойовиків для спроби оточення українських підрозділів під Дебальцевим. Командування сил АТО вживає адекватних заходів для нейтралізації цих загроз.

Росія продовжує пряму підтримку терористичної діяльності. 25 листопада зафіксовано рух 2 колон військової техніки з Росії в бік Луганська через пункт пропуску «Ізварине». Йдеться про 40 вантажівок у супроводі 2 бронемашин та УАЗу, більшість з яких - тентовані КамАЗи: 7 автомобілів перевозили військових, понад 20 автомобілів перевозили на причепах артилерійські установки.

Крім цього, через пункт пропуску «Довжанський» в напрямі н.п. Антрацит Луганської області також прослідувало 10-12 тентованих військових вантажних автомобілів.

Підкреслимо, що саме в цих пунктах пропуску Росія заблокувала роботу спостережної місії ОБСЄ.

Сьогодні у Донецькій та Луганській областях працюють 142 спостерігачі, з яких 11 є громадянами Росії, стільки ж - із США, 14 спостерігачів є громадянами Великої Британії. Більшість спостерігачів – представники європейських країн, зокрема, країн центрально-східної Європи.

На території окупованого Криму Четверте командування військово-повітряних сил і протиповітряної оборони РФ формує частини нової авіаційної дивізії.

Вчора в районі Станиці Луганської на напрямку «Маноцький-Колесниківка» зафіксовано порушення повітряного простору України двома російськими реактивними літаками, які залетіли на територію України на глибину 0,5 та 5 км. Сили ППО ЗС України зафіксували провокаційні дії російської авіації і готові були вразити цілі, але літаки противника повернулися на територію Росії.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 26 листопада

На Дебальцевському напрямі в районі м.Дебальцеве бойовики з РСЗВ БМ-21 «Град» та мінометів 9 разів обстрілювали опорні пункти та блокпости сил АТО. Також на цьому напрямі з реактивних установок «Град» терористи обстріляли позиції сил АТО біля с.Калинівка. Позиції біля сіл Малоорлівка та Шуми бойовики потужно обстріляли з танків та артилерії. З артилерії та мінометів терористи обстріляли українські опорні пункти біля н.п. Нікішине, Юнокомунарівськ та Оленівка.

У передмісті Горлівки терористи також обстріляли з підствольних гранатометів та атакували блокпост в районі н.п. Майорське. Прикордонники та військовослужбовці ЗС України відкрили вогонь у відповідь та успішно відбили атаку.

На Донецькому напрямі протягом доби бойовики тричі обстріляли з артилерії та стрілецької зброї позиції українських військовослужбовців на території аеропорту. З реактивних установок «Град» бойовики завдали удару по позиціям сил АТО біля н.п. Троїцьке, Правдівка, Новокалинове, Тоненьке, Верхньоторецьке. З мінометів та стрілецької зброї терористи обстріляли українські позиції біля сіл Піски, Опитне, Славне. Наші військові в аеропорту тримають оборону та за підтримки груп прикриття вживають ефективних рейдових заходів для знищення противника.

Залишається напруженою ситуація на Луганському напрямі, де бойовики з РСЗВ БМ-21 «Град» та мінометів обстріляли опорні пункти та блокпости сил АТО біля м. Щастя та с. Верхня Вільхова. З артилерії, мінометів та гранатометів обстріляно наші позиції біля селища Станиця Луганська, сіл Вільхове та Артема.

Бойовики продовжують масовані обстріли в районі Бахмутівської траси, терористи з реактивних установок «Град» та мінометів близько десяти разів обстріляли позиції сил АТО біля сіл Кримське та Трьохізбенка. Поблизу смт Донецький Луганської області з мінометів терористи обстріляли блокпост НГУ.

За минулу добу загинули 2 військовослужбовці, 2 отримали поранення.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

За оперативними даними, протягом минулої доби зафіксовано рекордну кількість вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій на Донбасі – 5670 осіб. Це вдесятеро більше, ніж у середньому за добу. Внаслідок загострення гуманітарної ситуації люди переселяються до районів, де українська влада опікується їх проблемами та надає всебічну допомогу. Працівники ДСНС цілодобово працюють з людьми, забезпечуючи їх розселення. Зокрема, вчора тільки до Запорізької області прибуло понад 1000 осіб.

Уряд України ухвалив постанову №637 «Про здійснення соціальних виплат особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції».

Зокрема, відповідно до постанови, призначення та продовження соціальних виплат переселенцям здійснюються за місцем перебування таких осіб на обліку, що підтверджується відповідною довідкою. Особам, які переміщуються з Криму або районів проведення АТО, для отримання довідки про взяття на облік необхідно звернутися до територіального управління соціального захисту населення за фактичним місцем проживання (перебування).

Нагадаємо, що незважаючи на численні заяви у ЗМІ, Російська Федерація не зверталася до України щодо дозволу на черговий «гуманітарний конвой» для Донбасу.

У Луганську склалась напружена ситуація з продовольством: останній раз терористи видавали «гуманітарну допомогу» жителям у вересні за так званими талонами соціальної допомоги.

Як ми вже повідомляли, значна частина так званих гуманітарних вантажів з Росії перепродається, і не надходить до тих, хто цієї допомоги потребує: дітей, людей похилого віку. Також «гуманітарні конвої» перевозять зброю і пальне, необхідне для бойовиків.

Через обстріли терористів залишаються знеструмленими 42 населених пункти Донецької області.

Протягом доби терористи ЛНР продовжили обстрілювати з різних видів зброї населені пункти на контрольованій Україною території Луганської області - с.Кримське, Станицю Луганську, Щастя, Трьохізбенку.

У Щасті внаслідок мінометного обстрілу перебито колектор, припинено постачання опалення та гарячої води з теплоелектростанції. Наразі місто, в тому числі лікарня, залишаються без тепла. На місці працюють ремонтні бригади. Без газу та електропостачання залишаються також с.Трьохізбенка Новоайдарського району та смт Чорнухине Попаснянського району. Відремонтувати пошкоджені внаслідок бойових дій лінії електро- та газопостачання поки що неможливо через постійні обстріли терористів.

Наразі в обох населених пунктах співробітники ДСНС облаштовують пункти обігріву, де люди зможуть зігрітися й випити гарячого чаю. Луганська ОДА не припиняє спроб домовитися з бойовиками через посередників про тимчасове припинення вогню та допуск на нейтральну територію ремонтних бригад енергетиків та газовиків.

Протягом учорашнього дня та минулої ночі бойовики обстрілювали Станицю Луганську. Сьогодні близько 5-ї години ранку внаслідок мінометного та артилерійського обстрілу пошкоджено будинки на вул.Жовтневій та Красногвардійській. Один з будинків через пряме влучення снаряду зруйновано повністю й відновленню не підлягає. Інформації про жертв та поранених серед мирного населення немає. Частина Станично-Луганського району залишається без електроенергії, усунути пошкодження ліній електропередач поки що неможливо через обстріли терористів.

В Артемівському районі Донецької області українська влада вже відновила 86 житлових будинків на суму 357,6 тис. грн.

Бригади «Донецькобленерго» відновили електропостачання в селі Андріївка Тельманівського району Донецької області, знеструмленого внаслідок бойових дій терористів. Також за минулу добу підключено 5 повітряних ліній електропередачі, 1 підстанцію, 12 кабельно-повітряних ліній електропередачі, 279 трансформаторних підстанцій.

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко у телефонній розмові з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном подякував Генеральному секретарю ООН за міжнародну підтримку України, яку консолідує ООН та її інституції, зокрема, Генеральна Асамблея та Рада Безпеки.

Генсек ООН висловив стурбованість щодо загрози зриву зусиль, спрямованих на мирне врегулювання ситуації на Донбасі, та наголосив, що всі положення Мінських домовленостей повинні бути виконані для уникнення подальшої ескалації.

Пан Гі Мун запевнив, що сьогодні весь світ на боці України. «ООН докладатиме подальших зусиль, щоб Мінські домовленості виконувались усіма сторонами з метою деескалації ситуації на Донбасі», - наголосив Генеральний секретар.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що санкції проти Росії неминучі, якщо РФ не вживатиме достатніх дій для вирішення кризи в Україні. «Ми працюємо заради дипломатичного вирішення цієї кризи, через яку, на жаль, постійно порушується територіальна цілісність України. Поки Росія не робить ніяких, або ж достатніх дій для вирішення цієї кризи, нам будуть необхідні економічні санкції», – зазначила Меркель.

Міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску зазначив, що важливо зберегти режим санкцій, запроваджених ЄС щодо РФ, і навіть посилити їх, якщо буде потрібно, а також стимулювати дипломатичні зусилля, спрямовані на врегулювання конфлікту.

Сьогодні Головнокомандуючий об\'єднаними силами НАТО в Європі Філіп Брідлав відвідає Україну. В Києві Брідлав зустрінеться з основними політичними лідерами та воєначальниками, щоб обговорити безпекову ситуацію на Донбасі, підтримку з боку США та реформи, заплановані в оборонному секторі.

Напередодні офіційний представник міністерства оборони США контр-адмірал Джон Кірбі повідомив, що Пентагон продовжує приділяти основну увагу наданню Україні нелетальної допомоги. «Нелетальна допомога» включає в себе надання бронежилетів, шоломів, транспортних засобів, тепловізорів, приладів нічного бачення, нових радіостанцій, патрульних катерів, важкої інженерної техніки, пайків, наметів, уніформи, а також інструментів першої медичної допомоги», – зазначив він.

Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд висловила занепокоєння, що під виглядом гуманітарної допомоги населенню окремих районів Донецької та Луганської областей Росія направляє військове постачання для бойовиків.

Також Нуланд вважає, що Кремль може легко припинити протистояння на сході України, але не робить цього.

«Ми вважаємо, що якби Москва закликала сепаратистів дотримуватися Мінських угод і припинила б відправку на схід України особового складу, танків та іншої техніки, то сепаратистам довелося б піти на перемир\'я з Києвом. Закрити кордон (з Україною) Москва може в будь-який день, але цього не сталося», – заявила чиновник.

За її словами, після підписання мінських угод Росія направила в Україну сотні танків, гаубиць, артилерійських систем, комплексів «Град».



Переглядів: 2875
Поширень: 0