Ситуація в зоні АТО

Ситуація в Донецькій та Луганській областях залишається складною і суттєвих змін за останню добу не зазнала. Терористи та російські війська продовжують обстріли позицій сил АТО. Наші військові у відповідь знищують нападників. Водночас українські війська здійснюють облаштування позицій для несення служби у зимовий період.

Сьогодні зранку з порушенням вимог міжнародного та українського законодавства щодо переміщення гуманітарних вантажів з території Росії на територію України через пункти пропуску «Донецьк–Ізварине» та «Матвєєв Курган–Успенка» прослідувало 106 машин так званого гуманітарного конвою. Зокрема, з 08:10 до 09:10 через пункт пропуску «Матвєєв Курган» (РФ) прослідувало 63 машини. З 08:30 до 09:40 через пункт пропуску «Донецьк» (РФ) прослідувало 43 транспортних засоби.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 30 листопада

Зважаючи на те, що представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста не брали участі у переміщенні вантажу, український зведений підрозділ прикордонників та митників здійснив лише візуальне спостереження за проходженням російського вантажу через державний кордон, без виконання покладених на нього контрольних функцій. Вміст і призначення вантажу українській стороні невідомий. Як ми відзначали вчора, «гуманітарні конвої» - це лише картинка для ЗМІ, реальної допомоги прості люди на Донбасі не отримують. Навпаки – більша частина гуманітарних вантажів потрапляє до бойовиків, які влаштовують збройні сутички через взаємні звинувачення у розкраданні російської допомоги.

На Донецькому напрямі бойовики обстріляли з танків, артилерії, гранатометів і стрілецької зброї та двічі атакували позиції українських військових на території аеропорту. Всі напади успішно відбито, терористи зазнали втрат та відійшли. Біля с.Тоненьке наші позиції бойовики двічі обстріляли з РСЗВ БМ-21 «Град». З артилерії, мінометів та гранатометів вони обстріляли опорні пункти та блокпости поблизу н.п. Авдіївка, Опитне, Піски, Веселе, Сєверне, Славне. Усі позиції наші військові утримують та вживають необхідних заходів зі зміцнення оборони.

На Дебальцевському напрямі з мінометів та стрілецької зброї позиції українських військових терористи обстріляли біля н.п. Нікішине, Малоорлівка, Ольховатка.

Бойовиків не припиняли обстрілів в районі Бахмутівської траси. Вони з артилерії обстріляли опорні пункти поблизу сіл Трьохізбенка та Сокільники.

На Первомайському напрямі бойовики з РСЗВ БМ-21 «Град» обстріляли наші позиції поблизу н.п. Тошківка та Новотошківське. З мінометів терористи обстріляли блокпости НГУ біля міст Попасна та Первомайськ.

Сьогодні терористи поновили обстріли на Маріупольському напрямі. Тут бойовики з артилерії, мінометів та гранатометів обстріляли опорні пункти та блокпости поблизу н.п. Новоласпа, Гранітне, Чермалик, Миколаївка.

Збройних зіткнень на ділянках кордону за межами зони АТО не було.

За минулу добу 3 українських військових загинули, 15 отримали поранення.

Вчора в пункті контролю «Велика Новосілка», що неподалік населеного пункту Верхньоторецьке Донецької області, український прикордонний наряд на виїзді з території, що контролюється бойовиками, зупинив для перевірки автомобіль ВАЗ без номерних знаків, в якому перебували 2 особи. В автомобілі прикордонники виявили 1 АК-74 та 4 споряджені магазини (120 набоїв калібру 5,45). Під час перевірки в одного з громадян України, який був у військовій камуфльованій формі, виявлено посвідчення так званої ДНР. Наразі обох затримано та передано співробітникам СБУ.

Ситуація в населених пунктах

Протягом суботи бойовики т.зв. ЛНР продовжували обстрілювати контрольовану Україною територію Луганської області. Під обстріли з артилерії, мінометів та «Градів» потрапили населені пункти Трьохізбенка, Гірське, Кримське, Сокільники, Щастя, Вільхове, Попасна, Макарове, Станиця Луганська.

Найскладніша ситуація, як і раніше, зберігається в Станиці Луганській, яку терористи систематично обстрілювали з «Градів». Внаслідок прямого влучення снарядів та трасуючих куль згоріло чотири будинки. Диверсанти, що зайшли в селище, обстріляли з автоматів пожежних, які виїхали на місце займання й намагалися загасити вогонь. Рятувальникам тривалий час довелося лежати на землі, вони відновили гасіння пожежі тільки після того, як бойовики пішли.

Під час учорашнього обстрілу «Градами» м.Попасна поранення отримали двоє 78-річних пенсіонерів. Ще одна людина, 82-річний чоловік, від отриманих травм загинув.

У Донецьку бойовики захопили відділення ПАТ «Державний ощадний банк України» в Ленінському, Калінінському, Пролетарському та Київському районах.

Загострюються протистояння між різними бандами терористів. За оперативними даними, під час сутичок у н.п. Олександрівка Донецької області було знищено 1 САУ, 1 установку «Град» та військовий тягач.

Сьогодні підтверджено відомості про загибель 18 терористів під час вчорашніх сутичок між бойовиками ЛНР та російськими козаками у м. Антрацит. За оперативними даними, через збільшення тиску з боку конкуруючих банд та невиплату винагороди серед козаків почастішали випадки дезертирства. Окремі банди - на межі розкладання.

Ми ще раз звертаємося до місцевих мешканців бути обережними, оскільки внаслідок зіткнень між терористами є жертви серед мирного населення.



Переглядів: 3313
Поширень: 0