На території проведення АТО триває режим тиші. Бойовики здійснюють хаотичні та невдалі спроби спровокувати сили АТО. За минулу добу 3 українських військовослужбовців отримали поранення, загиблих немає.

Вчора на північному сході від Маріуполя патруль полку «Азов» виявив диверсійно-розвідувальну групу терористів. Бойовики відкрили вогонь по українських військових. Наші військові відповіли вогнем, після чого терористи відійшли.

Командування Національної гвардії України категорично спростовує інформацію, яку вчора поширили деякі ЗМІ, про тяжке поранення генерала Нацгвардії у м. Маріуполі. Насправді генерал Нацгвардії «К» отримав травму голови під час виконання службових обов’язків у секторі «М». Генерал перебуває під наглядом лікарів. Триває службова перевірка обставин події.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 23 грудня

Українські прикордонники мужньо несуть службу на українсько-російському кордоні та на лінії розмежування, запобігаючи будь-яким спробам провокацій з боку бойовиків.

Учора ввечері під час несення служби український прикордонний наряд зафіксував рух невідомої особи, яка намагалася оминути пункт контролю «Георгіївка» (Луганська обл.). Під час затримання невідомий відкрив вогонь та втік. Пошуки нападника тривають.

На тому ж пункті контролю прикордонники затримали громадянина, який намагався на автомобілі перетнути лінію розмежування в об’їзд пункту контролю. Під час огляду автомобіля виявлено 2 гранати, 2 пістолета Макарова, пристрій для безшумної стрільби, навігатор, мобільний телефон та сім-карти.

Учора прикордонники знову зафіксували 3 факти здійснення повітряної розвідки із застосуванням безпілотників: біля н.п. Бердянське, Сартана Донецької області та Трьохізбенки Луганської області.

На виконання завдань Президента України посилено боротьбу з контрабандою, яку зловмисники намагаються провезти з окупованих територій.

В районі н.п. Бугас Донецької області прикордонний наряд затримав дві вантажівки із 2645 ящиками цигарок, вантаж не мав необхідних документів. Вартість вилучено товару, за попередньою оцінкою, складає 11 млн. 400 тис. грн. Також неподалік м. Артемівськ прикордонники вилучили ще 108 ящиків контрабандних цигарок.

Українські спецслужби продовжують затримувати диверсантів та агентів бойовиків.

Протягом доби контррозвідка СБУ затримала 8 диверсантів та посібників терористів.

Так, у м. Артемівськ затримано громадянина України 1953 р.н., командира мінометного відділення одного з бандформувань на прізвисько «Дід», який здійснював підбір та вербування найманців до місцевих груп бойовиків. Одна з таких груп захопила приміщення Єнакіївської дитячої спеціалізованої школи-інтернату для дітей-сиріт з обмеженим зором. У школі бойовики облаштували свою базу, внаслідок чого десятки дітей залишились без даху над головою.

Також контррозвідка СБУ затримала активного учасника антиукраїнських акцій та захоплення Маріупольської міськради навесні ц.р. Затриманий разом зі спільником на прізвисько «Боксер» викрадав місцевих мешканців та незаконно утримував їх у підвалі штабу терористів. Під м. Волноваха затримано кількох інформаторів терористів, один з них у минулому – військовий картограф, який професійно знімав координати дислокації сил АТО та пересування української військової техніки.

Успішно завершилася спецоперація української контррозвідки, завдяки чому було викрито та затримано співробітника одного з ізоляторів тимчасового утримання, який зрадив Присязі та перейшов на бік ворога. Встановлено, що за завданням бойовика бандформування «ЛНР» з промовистим прізвиськом «Фашист» зловмисник інформував затриманих терористів та передавав до камер заборонені речі.

Працівники СБУ у Чернігівській області затримали 3 учасників злочинної групи, які у змові з бойовиками на Сході України намагалися налагодити продаж зброї, вивезеної із зони бойових дій у Донецькій області. Задокументовано спробу незаконно реалізувати 4 автомати АК–47, пістолети ТТ і ПМ та майже 500 набоїв. Під час обшуків у помешканнях, що належать затриманим особам, виявлено та вилучено автоматичний гранатомет станковий, 66 гранат Ф–1, 3 автомати АК–47 та магазини до них, майже 1500 набоїв різного калібру, а також 60 тис. доларів США готівкою.

У м. Костянтинівка СБУ затримала двох мародерів, які під виглядом співробітників патрульної служби – у військовій формі, масках, зі зброєю - увірвалися до оселі місцевого мешканця та, погрожуючи фізичною розправою, відібрали 10 тисяч доларів США.

Всіх злочинців передано правоохоронним органам, триває слідство.

На окупованих територіях тривають сутички між бойовиками.

У Ясинуватій Донецької області знову зафіксовано факти збройних сутичок між бойовиками батальйонів «Оплот» та «Восток» через взаємні спроби перерозподілити сфери впливу на підконтрольній території.

Сьогодні о 02:30 на залізничному перегоні Маріуполь–Сартана Донецької залізниці (61 км) на залізничному мосту через річку Кальміус внаслідок спрацювання вибухового пристрою, закладеного терористами, пошкоджено міст та колії. Постраждалих немає, проте рух поїздів тимчасово припинено.

Українська влада продовжує надавати допомогу звільненим районам українського Сходу. Особливу увагу приділено проблемам вимушених переселенців з окупованих територій.

На Донбасі триває робота благодійної організації «Людина в біді». До Авдіївки чеські друзі України доставили 1 тисячу ковдр для місцевих мешканців, що постраждали внаслідок злочинних дій терористів.

Загалом у Донецькій області на звільнених територіях зусиллями української влади із серпня ц.р. відновлено 5277 об’єктів на загальну суму 36,2 млн. грн. Серед відновлених об’єктів – 453 житлових будинки, 66 об’єктів теплопостачання, 3 лікарні, 29 шкіл, 17 дитсадків та багато інших. Крім того, відновлено газопостачання у чотирьох населених пунктах та електропостачання у 157 населених пунктах.



Переглядів: 2932
Поширень: 0