Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 12:30 30 грудня

За останню добу ситуація у зоні АТО ускладнилася.

Фіксується передислокація і накопичення сил бойовиків в районі м. Щастя, зокрема, поблизу с. Старий Айдар, куди терористи перекидають ствольну артилерію, в т.ч. самохідну та танки.

Поблизу с. Піски Ясинуватського району бойовики атакували ротний опорний пункт українських військових. Напад відбито, терористи зазнали важких втрат.

Обстріли, що здійснюють терористи, спричинили вибух підстанції «Пушкіне» на Донеччині, внаслідок чого без енергопостачання залишились м. Сніжне та прилеглі до нього селища.

За останню добу 3 українських військових загинули, один дістав поранень.

За повідомленням самозваного керівника Луганської дирекції залізничних перевезень Геннадія Бородіна, так звана «ЛНР» виконала всі підготовчі заходи, необхідні для запуску поїзда Луганськ-Москва. Можливі два маршрути руху потяга. Найбільш імовірний - Луганськ–Лутугине–Краснодон–Свердловськ, ПП «Червона могила» і далі - на територію РФ. Менш імовірний: Луганськ–Станично-Луганське–Новосвітлівка, Молодогвардійськ–Краснодон–Свердловськ, ПП «Червона могила» і далі - на територію РФ. Таким чином, терористи планують налагодити з Росією пряме залізничне сполучення окупованих територій через офіційно закриті пункти пропуску на тимчасово неконтрольованій ділянці державного кордону.

Українські прикордонники перейшли на посилений режим охорони наших східних рубежів.

В районі Маріуполя усі блокпости, окрім Гнутове, закриті для пропуску громадян. Це зроблено тимчасово, щоб унеможливити проникнення терористичних груп на українську територію та гарантувати безпеку мирних мешканців Донеччини.

На контрольному пункті «Щастя» українські прикордонники під час перевірки рейсового автобуса виявили громадянина Росії, в документах якого були відсутні відмітки Держприкордонслужби. Це свідчить про те, що чоловік незаконно потрапив на територію України. Для з’ясування обставин його передано співробітникам міліції.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 30 грудня

Українські спецслужби успішно знешкоджують ворожих диверсантів.

Поблизу Волновахи Служба безпеки України виявила та затримала бойовика бандформування «ДНР» на прізвисько «Термик», який організовував та забезпечував пропускний режим на блокпостах терористів у м. Донецьк. Вже встановлено, що ця особа пройшла спеціальну підготовку під керівництвом російських спецслужб.

Неподалік м. Красноармійськ завдяки контррозвідувальній спецоперації Служба безпеки України затримала двох громадян України – бойовиків з бандформування «Кальміус», один з яких підозрюється в умисному вбивстві інспектора патрульної служби міського відділу в Донецькій області, а другий після втечі бойовиків залишився на звільненій території для збору розвідданих про дислокацію, маршрути пересування та тилове забезпечення українських військових.

Також учора ввечері інша оперативна група контррозвідки неподалік м. Рубіжне виявила схрон зі зброєю, який належить бандформуванню бойовика на прізвисько «Батя».

Зі схованки вилучено автомати зі спорядженими магазинами, гранати для гранатометів, гранати РГД-5 та Ф-1, велику кількість набоїв різного калібру та камуфляжну військову форму.

Учора правоохоронці Одеси запобігли терористичному акту. Міліціонери полку патрульної служби виявили підозрілий автомобіль неподалік офісу волонтерської організації. З мікроавтобуса вилучено цілий арсенал боєприпасів: 6 бойових гранат Ф-1, 5 гранат РГД, понад 430 патронів калібру 7,62 та 5,45 мм, 30-міліметровий бронебійний снаряд, 2 крупнокаліберні патрони 14,5 мм та безпілотний літальний апарат.

Українська влада та небайдужі громадяни докладають максимум зусиль для допомоги постраждалим мешканцям Донбасу.

Уряд України ухвалив рішення продовжити термін обліку осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, ще на місяць: замість 31 грудня 2014 року - до 1 лютого 2015 року. Щодо всіх внутрішньопереміщених осіб наразі немає жодних обмежень зі взяття на облік в будь-який момент на всій території України. Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньопереміщених осіб», допомогу від держави отримують ті особи, які тимчасово переміщені в межах України та мають відповідні позначки про своє місце перебування.

Через один з контрольних пунктів в Луганській області прослідувало 6 вантажних автомобілів з гуманітарним вантажем від українського відділення Міжнародної організації Червоного Хреста. Вантажівки перевозили 70 тонн продуктів харчування для жителів м. Луганськ.

Також до Костянтинівського району Донеччини надійшла гуманітарна допомога від Уряду України. Зокрема, продукти харчування передано до сіл Романівка, Правдівка, Маркове, Миролюбівка, Іванопілля, Диліївка, Олександро-Шультине та селища Зоря.

Військовослужбовці Збройних сил України надають допомогу дітям на звільнених від бойовиків територіях Донбасу. Учора в рамках акції «Подаруй радість дітям Сходу» наші захисники привезли до дитячих садків в райцентрі Новоайдар Луганської області м’які іграшки, ігри, книжки, солодощі, а також харчові продукти.

Український народ та волонтери допомагають своїй армії.

За півтора місяці медична волонтерська організація «Білі берети» здійснила 6 виїздів до зони АТО для проведення три- та п\'ятиденних вишколів з тактичної медицини. Навчання проводились відповідно до передових стандартів НАТО з адаптацією до особливостей конфлікту на Сході України та з урахуванням бойового досвіду бійців. За цей час навчання медперсоналу проведено у найбільш гарячих точках протистояння: ТЕС у м. Щастя, Станиці Луганській, Пісках, Тоненькому у понад 10 підрозділах української армії та Національної гвардії. Завдяки співпраці з волонтерським рухом зібрано та доставлено до військ понад 300 індивідуальних медичних аптечок стандарту IFAK NATO, проведено індивідуальний інструктаж з бійцями щодо її застосування.

На Дніпропетровщині громадяни України та місцева влада допомогли зробити ремонт у казарменому приміщенні однієї з українських військових частин.

У пункті постійної дислокації наших військових замінено мережі електропостачання, водопостачання та водовідведення тощо. Триває ремонт казарм для військовослужбовців строкової служби.

Студенти Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» передали українським військовим позашляховик, обладнаний відповідно до потреби наших воїнів на передовій. Кошти на метал та інші матеріали для удосконалення машини студенти зібрали самі і самостійно здійснювали зварювальні роботи. Бійці, які невдовзі відбудуть до зони АТО, отримали автомобіль з кузовом, обшитим сталевими пластинами, гніздом для встановлення кулемета для особового складу. На черзі - робота з дообладнання і ремонту ще однієї бойової машини.



Переглядів: 3172
Поширень: 0