Ситуація у зоні проведення Антитерористичної операції залишається напруженою. По всій лінії розмежування НЗФ інтенсивно обстрілюють позиції українських військ та здійснюють розвідку боєм для відтягування резервних сил української армії. Російсько-терористичні угруповання передислоковують сили у напрямі Дебальцевого та Маріуполя, накопичують особовий склад та техніку у населених пунктах Новоазовського району. Також, за даними розвідки, ватажки бандформувань здійснюють спроби проведення так званої мобілізації мешканців м.Горлівка.

На окупованих територіях Донбасу зафіксовано збільшення кількості військових інструкторів з РФ, які навчають місцевих бойовиків диверсійній діяльності та організації провокацій.

За інформацією оперативного командування «Північ», в районі Бахмутської траси українські військові успішно відбивають спроби наступу бойовиків. В районі н.п. Жолобок за останні 3 дні було знищено 10 танків НЗФ. Також ворог зазнав важких втрат у живій силі. Завдяки успішній роботі української артилерії та нестачі боєприпасів щільність вогню противника на цій ділянці дещо знизилася.

Ситуація у зоні проведення АТО

За минулу добу загинуло 5 українських військовослужбовців, 29 отримали поранення.

За ініціативою Президента України Петра Порошенка Кабінет Міністрів України вчора ухвалив постанову, що передбачає додаткову винагороду для учасників АТО. Військовослужбовці, які безпосередньо беруть участь в АТО, отримають подвійне грошове забезпечення. Військові отримуватимуть 1000 гривень за кожну добу, проведену у бойових діях. Також передбачено додаткову винагороду за знищення військової техніки противника. За знищення ворожого автомобіля військовий може розраховувати на 12 тис. грн., танка – 48 тис. грн., реактивної системи залпового вогню – 60 тис. грн., бойового літака – 121 тис. грн.

Водночас Росія вперто продовжує приховувати свою участь у конфлікті на Донбасі.

Голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що за період з 20 до 23 січня за вказівкою Генерального штабу ЗС РФ на територію, тимчасово підконтрольну терористам, в’їхало 7 мобільних пересувних крематоріїв. Ці «спецкамази» наприкінці 2014 року було зафіксовано в Ростовській області поблизу державного кордону з Україною. Також Голова СБУ повідомив, що на гарячу лінію відомства щодня звертаються десятки російських громадян, які шукають своїх родичів, у тому числі – російських військових, яких РФ злочинно направила на територію України.

Триває відновлення життєдіяльності у прифронтових містах Донбасу.

Учора Кабінет Міністрів України прийняв рішення про виділення з резервного фонду уряду 10 мільйонів гривень для виконання першочергових відновлювальних робіт у Маріуполі та надання фінансової допомоги сім\'ям загиблих та постраждалим. У мікрорайоні «Східний» підключено до електропостачання всі багатоповерхові будинки, завершуються роботи з підключення окремих будинків в приватному секторі. У місті розгорнуто 2 пункти обігріву, в яких вже отримали допомогу понад 3109 осіб, а також встановлено польову кухню. З Києва відправлено близько 20 тонн будівельних матеріалів та товарів першої необхідності.

У м. Авдіївка налагоджено постачання технічної та питної води до центральної міської лікарні, будинку для людей похилого віку та інших соціальних закладів та роздачу гуманітарної допомоги мешканцям міста. Крім цього, у Дебальцевому від пересувних електростанцій організовано електропостачання бомбосховища та інших об’єктів, функціонування пункту харчування для населення – 2 польові кухні. Вчора до Дебальцевого доставлено гуманітарний вантаж від Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

27 січня до Краматорська надійшла гуманітарна допомога з Кіровоградщини – вантажівка з шифером.

У пункті пропуску «Тиса», що на Закарпатті, на в’їзд до України оформлено вантажний автомобіль з гуманітарною допомогою. З Австрії було направлено вантаж наметів для Державної служби України з надзвичайних ситуацій в м. Дніпропетровськ.

Українські спецслужби успішно затримують посібників окупантів.

У Димитрові Донецької області СБУ затримала інформатора терористичної організації «ДНР», який під виглядом мирного мешканця збирав інформацію про місця розташування позицій сил АТО.

Вчора на адміністративній межі з тимчасово окупованою територією АР Крим прикордонники затримали громадянина, який потрапив на материкову частину України через контрольний пункт «Чонгар». Для оформлення чоловік пред’явив паспорт громадянина Російської Федерації, що був виданий на тимчасово окупованій території АР Крим, і не є дійсним на території України. Під час додаткової перевірки в чоловіка виявлено військовий квиток військовослужбовця ЗС України. З’ясувалося, що раніше затриманий проходив військову службу в АР Крим, а в березні 2014 року зрадив Присязі і перейшов до ЗС РФ. На початку 2015 року він скоїв крадіжку автомобіля, і намагаючись уникнути відповідальності, хотів виїхати в один з обласних центрів України. Ведеться слідство за статтею «Дезертирство». Таким чином, зрадники нікому не потрібні.

Також в контрольному пункті «Чонгар» під час огляду автомобіля прикордонники виявили 16 одиниць мисливської зброї та майже 2500 мисливських набоїв різного калібру.

Попри непросту ситуацію у зоні проведення АТО, правоохоронці служать у звільнених містах Донбасу. Зокрема, щодня близько 300 правоохоронців підтримують громадський порядок в Маріуполі. Правоохоронці запобігають фактам мародерства, припиняють розкрадання майна та вживають всіх необхідних заходів для належного рівня охорони правопорядку в місті.

Українські правоохоронці в Авдіївці, Мар\'їнці, Дебальцевому, Дзержинську та інших містах і селищах продовжують службу. У перервах між обстрілами вони виїжджають на місце події, реєструють всі факти протиправних дій, допомагають постраждалим.

Україна щоденно підвищує боєготовність свого війська.

Бійці штатних підрозділів протиповітряної оборони Національної гвардії контролюють небо у найгарячіших точках зони АТО, зокрема, і в Маріуполі. Їх завдання — своєчасне виявлення та ураження повітряних цілей супротивника, зокрема, ворожих безпілотників. 23-міліметрові снаряди, які використовують сили АТО, здатні ефективно вражати як повітряні, так і наземні цілі.

Учора на одному з військових полігонів Житомирщини розпочато навчально-методичний збір військових частин Високомобільних десантних військ Збройних Сил України.

Понад 200 «крилатих піхотинців» інтенсивно навчаються та вдосконалюють рівень індивідуальної підготовки і професійної майстерності. Інструкторами виступили досвідчені десантники-учасники АТО. Отримані знання допоможуть воїнам-десантникам проводити підготовку мобілізованих громадян.

На Львівщині у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки курсанти Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного виконали стрільби з озброєння танків Т-64БВ та із самохідних артилерійських систем 2С3 «Акація» по мішенях, які імітують ворожу броньовану техніку, імпровізованих транспортних засобах, групах піхоти та імітували прихований відхід з поля бою.

Україна підтримує своїх воїнів.

У рамках програми «Берегометські лісівники – буковинському війську» 90 учасників Антитерористичної операції з сім’ями оздоровились в Чернівецькій області. Також тут організовано активний зимовий відпочинок для 40 дітей, у тому числі, з м. Рубіжне Луганської області.

Учора Міністр оборони України відвідав поранених бійців у Військово-медичному клінічному центрі Південного регіону у Одесі. Генерал-полковник Степан Полторак нагородив 39 військовослужбовців, які служили у зоні проведення АТО, нагрудними знаками «За військову доблесть», «Знак пошани», «За зразкову службу», «За воїнську доблесть». Також за дорученням Президента України Міністр оборони вручив державні нагороди медикам, які щоденно рятують життя наших героїв.

Також п’ятеро співробітників особливого призначення міліції «Світязь», які пройшли крізь бій в Іловайську, отримали учора нагрудні знаки «За відзнаку в службі».

Учора згідно з рішенням Президента України генерал-полковника Геннадія Воробйова було поновлено на посаді першого заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України.
Триває ротація у лавах воїнів АТО.

Учора бійці батальйону «Київ-1» відбули до зони проведення Антитерористичної операції. Деякі з них раніше вже були на передовій, деякі – щойно закінчили курс підготовки. Усіх наших захисників об\'єднує бажання захистити Україну від агресора.

Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) призупинила право голосу та право участі у керівних органах Асамблеї делегації РФ. Також призупинено право представників Росії бути доповідачами, спостерігачами на виборах та представниками від Асамблеї в інших органах. Це рішення було прийнято через агресивну політику Росії щодо України – анексію Криму, розпалювання конфлікту на Донбасі, незаконне утримання Надії Савченко. На знак протесту російська делегація оголосила, що не братиме участі у роботі ПАРЄ до кінця 2015 року, підкресливши тенденцію до міжнародної ізоляції країни-агресора.



Переглядів: 3182
Поширень: 0