Ситуація у зоні проведення Антитерористичної операції залишається складною.  За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу речник АТО  полковник Андрій Лисенко, противник по всій лінії розмежування здійснює обстріли позицій українських військ та проводить розвідку боєм з метою відтягування резервів сил АТО.

Найбільш напруженою залишається ситуація у районі м. Вуглегірська, де терористи намагаються захопити місто і зайняти вигідні позиції для подальшого просування у напрямку м. Дебальцевого для його оточення. Зберігається небезпека  наступу бойовиків на м. Маріуполь. Проте сили АТО готові дати гідну відсіч ворогові.

За даними розвідки, триває передислокація нових підрозділів ЗС РФ в зоні конфлікту. Також російськими військовослужбов­ці замінюють бойовиків на передових позиціях. Для переправлення військової техніки і боєприпасів Росія активно використовує неконтрольовані українською стороною КПП  в районі н.п. Успенка та Дмитрівка.

Ситуація на Сході України на 31 січня

У зв’язку з постійними обстрілами з «Градів» району н.п. Гнутове Донецької області вчора тимчасово був призупинений пропуск транспортних засобів на цій ділянці.

За останню добу 15 українських військовослужбовців загинуло, 33 – зазнали поранень.

Бойовики систематично руйнують Донбас і поглиблюють зубожіння населення

Внаслідок обстрілів терористів, у містах Авдіївка та Дебальцеве відсутнє централізоване водо-, електро- та теплопостачання. 12 н.п. Луганської області та 12 н.п. Донецької області повністю або частково відключені від газопостачання. У 62 н.п. Донецької області немає світла. Припинено водопостачання м. Алчевська, Красного Луча, смт Петрівське Антрацитівского району Донецької області, а також навколишніх населених пунктів. За оперативною інформацією, у хлібопекарнях м. Луганська залишилось запасів борошна на 7-10 днів.

Водночас на звільнених територіях Донбасу українська влада невідкладно проводить відновлювальні роботи

Зокрема, повністю відновлено централізоване електро- водо- газо- та теплопостачання у мікрорайоні «Східний» м. Маріуполя. Продовжуються роботи з підключення до газопостачання окремих приватних будинків приміських селищ Приморське та  Виноградне. На Луганщині відновлене газо- та електропостачання міста Попасної, селища Кримського Попаснянського району, селища Макарове Станично-Луганського району.

У зв’язку з загостренням ситуації в зоні АТО триває евакуація мирних мешканців з небезпечних районів. Так, вчора, 30 січня, з міста Дебальцевого було вивезено 310 людей, з м. Авдіїївки – 60 людей, з м. Щастя – 28 дітей, з селища  Троїцького Попаснянського району Луганської області були вивезені  62 особи. На залізничних вокзалах  в містах  Слов’янськ та Костянтинівка розгорнуто транзитні пункти пропуску громадян, які будуть використовуватись не лише як пункти переміщення, а як центри  психологічної, медичної допомоги, а також вирішення соціально-побутових питань внутрішньо переміщених осіб.

Коментуючи намір Російської Федерації направити черговий т.зв. «гуманітарний конвой» на Донбас, Міністерство закордонних справ України наголошує, що така допомога має надходити виключно за погодженням з Урядом України та у відповідності до українського національного законодавства. При цьому Україна залишається відкритою до гуманітарної допомоги, що надходить від іноземних держав та міжнародних організацій, у відповідності до Мінських домовленостей.

Нагадуємо, що попередні так звані «гуманітарні конвої» переміщувалися на територію України з грубим порушеннями усіх згаданих вимог. Також кожного разу після чергового вторгнення російських вантажівок бойовики завжди різко збільшували кількість обстрілів та атак на позиції сил АТО.

Українські спецслужби успішно затримують та знешкоджують бандитів та диверсантів

Служба безпеки України у ході успішної спецоперації затримала бойовика на прізвисько «Беркут», який готував теракти у Запоріжжі. Затриманий з квітня 2014 р. воював у лавах бандформування  «Призрак», що підпорядковується терористичній організації «ЛНР. Зловмисник разом з іншими бойовиками вчиняв терористичні акти, захоплював адміністративні будівлі, викрадав людей, та брав безпосередню участь у збройних нападах на сили АТО. Ватажки так званої «ЛНР», поставили диверсанту завдання вчинити терористичні акти у Запоріжжі для залякування населення та дестабілізації ситуації у мирних містах. У помешканні затриманого правоохоронці вилучили дві бойові гранати Ф-1, травматичну зброю, перероблену під бойову, а також велику кількість набоїв до автомата Калашникова, холодну зброю та символіку терористичних організацій. Також вилучено докази його протиправної діяльності – комп’ютерну техніку із електронними файлами зі схемами об’єктів та планом злочинних дій.

Військова контррозвідка СБУ спільно з підрозділами ЗСУ затримала в районі н.п. Санжарівка Луганської області російського найманця. Затриманий на прізвище Гаджиєв, 1973 р.н., уродженець Ставропольського краю РФ, розповів, що у грудні 2014 року в м. Ростов-на-Дону (РФ) його затримала поліція за крадіжку автомобіля. У подальшому, російський майор-слідчий запропонував Гаджиєву та іншим затриманим звільнення від кримінальної відповідальності за згоду на участь у ремонті бронетехніки бойовиків на території Луганської області. 22 затриманих за різні правопорушення російських громадян надали свою згоду їхати в Україну для участі у НЗФ.

Нові вишколені підрозділи вирушають на передову

Учора в рамках ротації 50 працівників роти патрульної служби міліції особливого призначення «Східний корпус» м. Харків вирушили Схід України.

Нові вишколені підрозділи вирушають на передову

Військовослужбовці Національної гвардії мужньо несуть службу на блокпостах у зоні АТО, попри інтенсивні обстріли блокпостів та бойові зіткнення з диверсійно-розвідувальними групами НЗФ.

Військовослужбовці Національної гвардії мужньо несуть службу на блокпостах у зоні АТО

Особовий склад готовий і надалі виконувати свої службові обов’язки та  захищати кожен метр української землі.

Інформація до уваги мешканців Луганської та Донецької областей!

Якщо Ви бажаєте виїхати із небезпечної зони, звертайтесь до місцевих органів влади, або координуйте свої дії з Державною службою України з надзвичайних ситуацій за телефоном 101 або (044) 247-30-02, а також з регіональними комісіями з техногенно-екологічної безпеки у Луганській області – (0645) 71-43-71 та у Донецькій області – (0629) 51-59-01. Усі телефони працюють цілодобово.

 



Переглядів: 4303
Поширень: 0